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STATE OF ARKANSAS 
THE ATIORNEY GENERAL 

LESLIE RUTLEDGE 

The Honorable David Johnson 
State Senator 
500 Woodlane Avenue 
State Capitol, Room 320 
Little Rock, Arkansas 72201 

Dear Senator Johnson: 

I am writing in response to your request for my opinion on how the open-meetings 
rules under the Arkansas Freedom of Information Act (FOIA) apply to Central 
Arkansas Water. You provide the following background for your request: "Central 
Arkansas Water ("CAW") is a body corporate and politic created under the 
Consolidated Waterworks Authorization Act, codified at Ark. Code Ann. § 25-20-
301 et seq. As such, CAW is subject to the FOIA." You also note that one 
provision of the FOIA, section 25-19-106(c)(6), "provides that 'a public agency 

may meet in executive session for the purpose of considering, evaluating, or 
discussing matters pertaining to public water system security .... ' (emphasis 
added)." 

With this background in mind, you ask three questions: 

1. Can the Board of Commissioners of CAW meet in executive session 
with CAW staff to consider, evaluate, and discuss a vulnerability 
assessment clearly pertaining to public water system security? 
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2. If so, can third parties (such as the police chief, county sheriff, fire 
chief, representatives from the Department of Homeland Security, 
and other third-party security and vulnerability consultants) also 
attend the executive session to provide technical expertise in 
consideration, evaluation and discussion of the vulnerability 
assessment? 

3. In other words, what is the definition of "public agency" as used in 
Ark. Code Ann.§ 25-19-106(c)(6)? 

RESPONSE 

For the reasons explained below, it is clear (a) that CAW has authority to enter 
into an executive session for water security and ( b) that CAW' s Board and 
employees may jointly attend that executive session. Thus, the answer to your first 
question is "yes." But, in my opinion, the "third parties" referenced in your second 
question are not authorized to attend that executive session. Thus, the answer to 
your second question is "no." My responses to your first two questions should 
sufficiently resolve your third question. 

DISCUSSION 

The open-meetings prov1s10ns of the Arkansas Freedom of Information Act 
(FOIA) require that, as a general rule, members of the public have a right to attend 
public meetings. 1 This general rule is subject to three exceptions.2 Under these 
exceptions (called "executive sessions"), the entity is authorized to hold its 
discussions behind closed doors. Your opinion request presents the two threshold 
questions for most executive sessions: Who can hold an executive session? and 
Who can attend the executive session? 

1 Ark. Code Ann.§ 25-19-106(a) (Rep!. 2014), amended by Acts 2015. No. 186. 

2 Ark. Code Ann. § 25-19-106( c ). 
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Regarding that first question, the CAW can clearly hold an executive sess10n 
related to water security. The FOIA provides that "a public agency may meet in 
executive session for the purpose of considering, evaluating, or discussing matters 
pertaining to public water system security or municipally owned utility system 
security."3 The emphasized phrase, which was just added to the FOIA in the 2015 
legislative session, 4 is defined to include consolidated waterworks systems. 5 

Because CAW is a consolidated waterworks system, 6 it is authorized to hold an 
executive session for water security. 

The next question is, "Who can attend that executive session?" The provision at 
issue states that "a public agency may meet in executive session" regarding water 

security.7 In my opinion, this means that all those who are officials or employees 
of the public agency (or municipally owned utility system) are authorized to 
attend. This would include CA W's Board and its employees, but not those third 
parties referenced in your second question. At least two independent reasons 
compel this conclusion. First, the term "public agency," as used in this context, 
can reasonably be interpreted as a collective noun, which refers to all those who 
are a constituent part of that agency. 8 This would clearly include CA W's 
employees and Board, but it would exclude those persons referenced in your 
second question. Second, the Arkansas Supreme Court has held that all FOIA 

3 Ark. Code Ann.§ 25-19-106(c)(6). 

4 The phrase was added by the passage of Act 186 of 2015, section 4. 

5 According to Section 2 of Act 186 of 2015, a "municipally owned utility system" is defined to 
"include without limitation a ... consolidated waterworks system under the Consolidated Waterworks 
Authorization Act,§ 25-20-301 et seq." 

6 I base this factual claim on your representation that the CAW was, in fact, created under the 
Consolidated Waterworks Authorization Act. 

7 Ark. Code Ann.§ 25-19-106(c)(6) (emphasis added). 

8 A "collected noun" is a "noun that names a group of people ... ; a noun that is grammatically singular 
but has a plural sense. Garner's Modern American Usage 906 (Bryan A. Garner, ed., 3d ed., Oxford 
Univ. Press 2009). 
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exceptions must be narrowly construed.9 Thus, when in doubt about an 
exception's scope, we are required to give it the narrowest reasonable 
interpretation. Here, the two options for attendees are (1) CA W's employees only 
or (2) CAW' s employees together with anyone else whom CAW considers to have 
subject-matter expertise. Clearly, the former is the more narrow interpretation, 
which renders it the one most likely to be adopted by a court. 

With the foregoing principles in mind, I now turn directly to your questions. As 
noted above, since the CAW can hold an executive session that consists of both 
CA W's Board and staff, the answer to your first question is "yes." Further, for the 
reasons given above, the term "public agency" cannot be read to include third 
parties who are not staff members of CAW. Thus, the answer to your second 
question is "no." The answer to these two questions should sufficiently resolve 
your third question. 

Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared this opinion, which I hereby 
approve. 

Sincerely, 

~u~ 
ATTORNEY GENERAL 

LRJRO:cyh 

9 See Laman v. McCord, 245 Ark. 401, 432 S.W.2d 753 (1968); see also McCambridge v. City of 
Little Rock, 298 Ark. 219, 226, 766 S.W.2d 909, 912 (1989); Ragland v. Yeargan, 288 Ark. 81, 702 
S.W.2d 23 (1986); John J. Watkins & Richard J. Peltz, THE ARKANSAS FREEDOM OF INFORMATION 
ACT IO (Arkansas Law Press, 5th ed., 2009). 


