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THE ATTORNEY GENERAL 

LESLIE RUTLEDGE 

El Dorado, Arkansas 71730-0022 

Dear Representative Baine: 

This is in response to your request for my opinion on the following question: 

RESPONSE 

May a city use city general funds to pay for water and 
sewer upgrades to the city system that includes 
customers inside and outside the city limits? 

This question does not lend itself to a simple "yes" or "no" because the answer 
will depend upon an analysis of the particular surrounding facts. While I 
consequently cannot offer a definitive response to your inquiry, I will review some 
of the generally applicable law in an effort to assist in framing the relevant legal 
and factual issues. 

As an initial matter, according to my review of the various statutes that may bear 
on this question, the analysis is essentially the same regardless of whether the 
city's water or sewer system includes both resident and nonresident customers. 
Accordingly, if the concern is that the city may be foreclosed from using general 
funds for "upgrades"1 based upon the fact that the system services nonresidents, I 

1 I have no information regarding the particular water or sewer works that might be contemplated by this 
question. I will assume for purposes of this opinion, however, that the term "upgrades" refers generally to 
"improvements." 
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believe that concern is unfounded. The same basic principles come into play when 
addressing the matter of funding the cost of serving those inside and outside city 
1
. . 2 
1m1ts. 

The law generally contemplates that the rates for resident and nonresident 
consumers of a municipal waterworks or sewer system will be sufficient to pay for 
installing and maintaining the system. 3 The statutes governing municipal 
waterworks systems provide in relevant part: 

(a) Rates for resident and nonresident consumers of a municipal 
waterworks system shall be fixed by the legislative body of the 
municipality. 

(b) The rates to be charged by the municipality must be adequate to: 

* * * 
(3) Provide an adequate depreciation fund and to 
provide the operating authority's estimated cost of 
operating and maintaining the waterworks system.4 

The statutes applicable to municipal sewage systems similarly provide: 

(a) (1) The council of the municipality shall have the power, and it 
shall be its duty, by ordinance to establish and maintain just and 
equitable rates or charges for the use of and the service rendered by 

2 It should nevertheless be noted that pursuant to A.C.A. § 14-234-110(a)(3) (Rep!. 1998), "[w]ater may be 
supplied to nonresident consumers at such rates as the legislative body of the municipality may deem just 
and reasonable, and the rates need not be the same as the rates charged residents of the municipality." For 
a discussion of the general guiding principles respecting a potential rate differential in this regard, see Ark. 
Op. Att 'y Gen. 2002-230 (available at www.arkansasag.gov). 

3 Municipalities have the option of extending water and sewer service to consumers outside their corporate 
limits. A.C.A . §§ 14-234-110 and -111 (Rep!. 1998). See also City of Little Rock v. Chartwell Valley 
limited Partnership, 299 Ark. 542, 772 S.W.2d 616 (1980). 

4 A.C.A. § 14-234-214 (Rep!. 1998) (emphasis added). 
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the works, to be paid by each user of the sewerage system of the 
municipality .... 

(b) The rates or charges shall be sufficient in each year for the 
payment of the proper and reasonable expense of operation, repair, 

replacements, and maintenance of the works . ... 5 

A statute addressed specifically to servicing areas outside corporate limits also 
similarly contemplates rates being sufficient to cover the cost of the extension: 

Any municipality in the State of Arkansas owning and operating a 
municipal waterworks system or a municipal sewer system or both 
may extend its service lines beyond its corporate limits for the 
purpose of giving water service, sewer service, or both, to adjacent 
areas where the demand for services is sufficient to produce 
revenues that will retire the cost of such service lines .... 6 

As a general rule, based on these statutes, a city is expected to fund its water and 
sewer systems through system revenues. However, these statutes do not, in my 
opinion, impliedly proscribe devoting general revenues to those systems. 
Assuming that rates have been set in good faith, based on the "estimated cost" of 
the water system 7 and "reasonable expense" of the sewer system, 8 I see no reason 
to think a city is generally foreclosed from using its general funds for 
improvements. As indicated above, I believe this conclusion pertains regardless of 
whether the improvements will benefit customers inside or outside city limits. 

I cannot opine further because the specific facts will ultimately be controlling of 
any issues surrounding the funding of a city's water or sewer system. While I am 
unable to definitively answer your question, the foregoing will hopefully be of 

5 A.C.A. § 14-235-223 (Repl. 1998) (emphasis added) . 

6 A.C.A. § 14-234-l I l(a) (Repl. 1998) (emphasis added). 

7 A.C.A. § 14-234-214(b)(3), supra. 

8 A.C.A. § 14-235-223(b ), supra. 
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assistance in identifying what I believe are the most relevant general guiding 
principles in this area of the law. 

Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 

Sincerely~ 

~r:~ 
Attorney General 

LR/EAW:cyh 


