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DUSTIN MCDANIEL 

The Honorable Eddie Joe Williams 
State Senator 
401 Cobblestone Drive 
Cabot, Arkansas 72023 

Dear Senator Williams: 

You have requested my opinion on the following question concerning the timing 
of the change in status of the Arkansas majority party: 

To ensure a smooth transition on all county election 
commissions, please clarify when majority party status 
attaches. Does this occur on the date the election is 
certified or another date? 

It is my understanding that this question may be prompted, at least in part, by the 
existence of vacancies on some county boards of election commissioners 
(hereinafter "county boards"). As background for the question, you note that "[b ]y 
definition, the party with a majority of candidates elected to constitutional offices 
is the majority party." 1 

1 "Majority party" is defined under the Election Code as "that political party in the State of Arkansas whose 
candidates were elected to a majority of the constitutional offices of this state in the last preceding general 
election." A.C.A. § 7-1-101(17) (Supp. 2013). "Minority party" is defined as "that political party whose 
candidates were elected to less than a majority of the constitutional offices of this state in the last preceding 
general election or the political party that polled the second greatest number of votes for the office of 
Governor in the last preceding general election if all of the elected constitutional officers of this state are 
from a single political party." Id. at (20). 
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RESPONSE 

As you have indicated, the Election Code's definition of "majority party" means 
that majority party status is determined by the results of the races for constitutional 
state offices in the last-preceding general election.2 We therefore now know that 
the Republican Party is the majority party.3 However, this does not resolve your 
question regarding a "transition on all county election commissions." I assume 
this question is concerned with the timing of the selection of the members of the 
county boards (hereinafter "commissioners"). That question is governed by 
A.C.A. § 7-4-102, which in relevant part provides for the selection of 
commissioners in January of odd-numbered years: 

(a)(l) In January of each odd-numbered year 
following the election of county committee ofjkers,[4] 

members of the county board of election 
commissioners shall be elected by their respective 
county committees. 

(2) The membership of the county board shall be as 
follows: 

(A) Two (2) members elected by the county 
committee of the majority party; and 

(B) One (1) member elected by the county 
committee of the minority party.5 

2 A.C.A. § 7-1-101(17), supra n. 1. 

3 The official election results show that Republican Party candidates were elected to each of the state 
constitutional offices. See http://results.enr.clarityelections.com/ AR/5323 7 I J 49537/WebO1 /en/summary. 
html (last visited Dec. 3, 2014). 

4 Members of the county party committees are "elected by a majority vote of those votes cast for each 
membership position at the primary elections held by the political party." A.C.A. § 7-3-104(a)(l) (Repl. 
2011). The primary election dates are governed by A.C.A. § 7-7-203(a) and (b) (Supp. 2011). The general 
primary is held on the second Tuesday in June preceding the general election; and the preferential primary 
is held on the Tuesday three weeks before the general primary. Id. 

5 A.C.A. § 7-4-102 (Repl. 2011) (emphasis added) . 
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It is clear from this statute that commissioners serve a two-year term. 6 

Additionally, commissioners "hold office until their successors are appointed and 
qualified."7 Thus, while the status of the "majority party" was determined at the 
November 4, 2014, general election8 

- and the majority party is now the 
Republican Party - there will be no change in the composition of the county 
boards until sometime in January, 2015. 

With regard to the filling of vacancies on the county boards, the same statute noted 
above governing county board transition provides for the election of a new 
commissioner "by the county committee of the appropriate party. "9 I interpret 
"appropriate party" to mean the party of the commissioner who vacated. 
Commissioners represent, and serve at the pleasure of, their respective county 
party committees, i.e., the party committee that elected them. 10 It reasonably 
follows that a vacancy on the board will be filled by the county party committee 
h I d h · · · II t at e ecte t e vacating comm1ss10ner. 

6 Accord Op. Att'y Gen . 2013-023 (noting that "[g]overning law provides that commissioners are elected 
every two years, in January of odd-numbered years," citing A.C.A. § 7-4-102(a)(I )). 

7 A.C.A. § 7-4-1 OS(a) (Rep I. 2011 ). However, commissioners serve at the pleasure of their respective 
county party committees and may be removed by a committee by majority vote . A.C.A . § 7-4-102(e). 

Commissioners qualify by appearing before the county clerk to take the oath of office within thirty days of 
their selection. A.C.A. § 7-4-102(b)(2). 

8 Seen. 3, supra. 

9 A.C.A. § 7-4-102(t)(l). If the county committee does not select a new commissioner within forty-five 
days of the vacancy, the state party chair makes the appointment. Id. at (2). 

10 Id. at (e) ("A member of the county board shall serve at the pleasure of his or her respective county 
committee, and a county committee may remove a member of the county board representing the county 
committee by majority vote of the county committee."). 

11 Of course, this conclusion assumes that the position is still available. It could be the case that, after the 
November general election, the party that was in the majority becomes the minority. Between the 
November election and January, such a party keeps its two seats on the board. So if one of those seats 
becomes vacant, the pa1ty is free to fill it. But in January, that party loses its second seat. See A.C.A. § 7-
4- I 02(a). 
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Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 

Sincerely, 

ftL· 
DUSTIN MCDANIEL 

ATTORNEY GENERAL 

DM/EAW:cyh 


