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Dear Representative Magie: 

This is in response to your request for my opm10n on a question about the 
permissibility of physical therapists ' being certified as medical examiners by the 
United States Department of Transportation's Federal Motor Carrier Safety 
Administration ("FMCSA") and consequently being authorized to perform 
physical examinations of commercial motor vehicle operators: 

[Does] ACA 17-93-102 authorize[] physical therapists to perform 
physical examinations of the type necessary to comply with CFR 
390.103, or does ACA 17-93-102 limit physical therapists to 
performing only those physical examinations necessary to 
"determine a physical therapy diagnosis, prognosis, and planned 
therapeutic intervention?" 

RESPONSE 

I must decline to offer an opinion on your question because the answer depends on 
interpretation of a federal law that is interpreted and applied by a federal agency. 

DISCUSSION 

Rules of FMCSA establish a national registry of persons certified to perform 
physical examinations of commercial motor vehicle operators. 1 The rule you cite 

1 49 CFR §§ 390.101 et seq. 
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provides that, in order to receive medical examiner certification, a person must be 
authorized by applicable state law "to perform physical examinations."2 The rule 
also requires a person wishing to be certified to complete a training program and 
pass a certification test. 3 

You state that some physical therapists licensed by the Arkansas State Board of 
Physical Therapy4 (the "Board") have been certified as medical examiners by 
FMCSA. As you note, the Arkansas Physical Therapy Act5 (the "Act") defines the 
"[p ]ractice of physical therapy" to mean, among other things, "[ e ]xamining and 
evaluating patients with mechanical, physiological, and developmental 
impairments, functional limitations, and disability or other health-related 
conditions in order to determine a physical therapy diagnosis, prognosis, and 
planned therapeutic intervention. "6 You assert in essence that the examination 
dictated by FMCSA for commercial motor vehicle operators is broader in scope 
than the examination described in the Act. 7 You also note that, according to 
minutes of its meeting of July 31, 2014, the Board declined, in response to a 
complaint from the Arkansas Medical Society, to take action to prevent physical 
therapists' becoming FMCSA-certified as medical examiners. 

The answer to your question ultimately depends on the meaning of the phrase 
"physical examinations" in the FMCSA rule. Whether the examinations Arkansas­
licensed physical therapists are authorized t0 perform are "of the type" 
contemplated by FMSCA's rule is a question for FMCSA to answer - one it 
apparently has answered in the affirmative. On questions of the proper 
interpretation of federal law, this office has traditionally deferred to the federal 
officials charged with applying and enforcing that law. 8 You may wish to inform 
FM CSA of your concerns. 

2 49 CFR § 390.103(a)(I). 

3 49 CFR § 390.103(a)(2), (3). 

4 See A.C.A. § 17-93-30l(a)(l) (Rep!. 2010). 

5 A.C.A. §§ 17-93-101 to -314 (Rep!. 2010, Supp. 2013). 

6 A.C.A. § 17-93-102(7)(A) (Rep!. 2010). 

7 Obviously, the extent - if any - to which the examinations differ in scope is a question of fact this office 
is neither qualified nor charged to determine. See, e.g., Op. Att'y Gen. 97-224. 

8 See, e.g., Op. Att'y Gen. 201-066 and authorities cited therein. 
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Assistant Attorney General J.M. Barker prepared this opinion, which I approve. 

Attorney General 

DM/JMB:cyh 


