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Dear Speaker Carter: 

You have asked for my opinion regarding Ballot Issue No. 3, which was passed by 
a majority of the voters on November 4, 2014. Ballot Issue No. 3, which amended 
several Articles of the Arkansas Constitution, contained the following popular 
name: "An Amendment Regulating Contributions to Candidates for State or Local 
Office, Barring Gifts from Lobbyists to Certain State Officials, Providing for 
Setting Salaries of Certain State Officials, and Setting Term Limits for Members 
of the General Assembly." The provisions of Issue 3 that are most relevant to your 
question amended Article 19 of the Arkansas Constitution. 

You provide the following background for your request: 

Traditionally, associations, public interest groups, individuals and 
chambers of commerce have hosted legislative receptions during 
legislative sessions. A calendar of such events was maintained in 
order to organize events so that citizens could meet legislators. 
These events cost money, which was paid by the host organization. 
For example, the chamber of commerce from a given city would 
host an event for legislators where food, beverages and a bar would 
be provided. The host organization would pay for facility rental, 
caterers, bartenders, servers and other expenses. The event would 
typically be open to all legislators and other invitees. 
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You ask whether "such events [are] now expressly prohibited under this 
constitutional amendment [effect by the passage of Issue No. 3]." 

RESPONSE 

No. 

Section 1 of Issue No. 3 makes it illegal for certain elected officials to "knowingly 
or willfully solicit or accept a gift from a lobbyist.'' 1 But Issue No. 3 defines "gift" 
in such a way that it does not' include "[f]ood or drink available at a planned 
activity to which a specific governmental body is invited." Therefore, if "a specific 
governmental body" is invited to attend "a planned activity," then the food and 
drink available at that activity are not considered "gifts" subject to the foregoing 
prohibition. 

The term "governmental body" is defined in such a way that it includes the 
General Assembly: "'Governmental body' ... means an office, department, 
commission, council, board, committee, [or] legislative body, agency, or other 
establishment of the executive, judicial, or legislative branch ... .''2 You say that the 
reception "would typically be open to all legislators." Thus, in the scenario you 
describe, a "specific governmental body" has been invited to "a planned activity." 
Therefore, because the food and drink at the receptions you describe are not 
considered "gifts," nothing in Issue No. 3 prohibits the legislators from accepting 
them. 

Further, I note that you say the receptions "would typically be open to all 
legislators." (Emphasis added.) It is important to note that, in order to fall into the 
exception to the definition of "gift," which was explained above, three elements 
must be met: (1) an invitation must be extended to the entire (2) "governmental 
body" (3) to attend a "planned activity." That the invitation must be extended to 
the entire body is clear because each item in the foregoing definition of 
"governmental body" is a collective noun, which is a "noun that names a group of 

1 The specific provision at issue here will be codified as Ark. Const., Art. 19, sec. 30. 

2 This definition will be codified as Ark. Const., Art. 19, § 30(b)(3) (emphasis added). 
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people" and thus "is grammatically singular but has a plural sense. "3 A stock 
example of a collective noun is the word "Congress." Though grammatically 
singular, it conceives of several persons as one unit. Likewise, when examining 
the items in the definition of "governmental body," one can see that they are all 
collective nouns because they all conceive of a group of persons as a single unit. 
Even the term "office," when read in context, clearly refers-not to the person 
holding the office-but to a group of persons who, collectively, form a single 
office. This reading of the term "office" is bolstered by the fact that the term 
"legislator" is separately defined to refer to the individual officeholder and is not 
included in the definition of a "governmental body."4 

Further, regarding the second element, the fact that the group invited must consist 
· of a "governmental body" means that-given the way the term is defined, and in 

the context of your question-only groups created by the General Assembly 
qualify as "governmental bodies." Thus, groups like the Joint Budget Committee 
or Legislative Council qualify as governmental bodies, but not affinity-based 
groups such as (for example) the various caucus groups. This conclusion is 
grounded in the text of Issue 3. The term "governmental bodies" is defined as an 
"establishment of the executive, judicial, or legislative branch of the state." 
(Emphases added.) The various caucus groups are not "governmental" in the way 
that the Joint Budget Committee or Legislative Council are because they are not 
established by official action of the legislative branch of government as a whole. 
In order for any "office, department, commission, council, board, [or] committee" 
to be an "establishment of the executive, judicial, or legislative branch of the 
state" it would need to be officially created by the one of the three branches of the 
State. This would occur when the "establishment" was created by law (whether 
constitutional or statutory) or rule. 

Therefore, in response to your specific question, Issue No. 3 neither expressly nor 
impliedly prohibits the scenario you ask about. 

3 Garner's Modern American Usage 906 (Bryan A. Garner, ed., 3d ed., Oxford Univ. Press 
2009). 

4 Issue No. 3 defines "legislator" as, among other things, "a person who is a member of the 
General Assembly .... " (Emphasis added.) This definition will be codified as art. 19, § 30(b)(6). 
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Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared this opinion, which I hereby 
approve. 

Attorney General 
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