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Dear Mr. Booker: 

This is my opinion on your questions under the Cemetery Act for Perpetually 
Maintained Cemeteries (the "Act"). 1 

With further exceptions not relevant here,2 the Act applies to all cemeteries except 
those that "do not and have never received more than two thousand dollars 
($2,000) gross proceeds in any one (1) year from the sale of parcels of realty to be 
used as human burial sites .... "3 

1 A.C.A. §§ 20-17-1001 to -1030 (Repl. 2005, Supp. 2013). 

2 See A.C.A. § 20-l 7-1003(a) (Repl. 2005). I assume the cemetery at issue is not owned and operated by an 
entity described in that subsection. 

3 A.C.A. § 20-17-1003(b) (emphases added). The Act originated as Act 352 of 1977, which contained no 
exemption for low-revenue cemeteries. Act 819 of 1981 added the $2,000-threshold exemption but 
provided that "notwithstanding the [$2,000-threshold exemption] any cemetery which advertises as a 
perpetual care cemetery shall be subject to the provisions of Act 352 of 1977." That proviso regarding 
advertising was codified in the Arkansas Statutes Annotated. See Ark. Stat. Ann. § 82.426.3a (Supp. 1985). 
But it is not codified in the Arkansas Code Annotated. See A.C.A. § 20-17-1003(b) (1987, Repl. 2005). In 
my view the proviso likely was omitted in error and, accordingly, is still in effect. See A.C.A. § 1-2-103(a) 
(Rep I. 2008) (regarding Code's repeal of prior law and exceptions thereto). I assume the cemetery at issue 
does not "advertise[] as a perpetual care cemetery," and I do not address the proviso further other than to 
note that in my opinion a cemetery that "advertises as a perpetual care cemetery" may not rely on the 
$2,000-threshold exemption. 
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A cemetery subject to the Act is required inter alia to make deposits to a 
permanent maintenance fund in amounts determined by reference to its "gross 
proceeds from the sale" of burial plots. 4 

You describe a cemetery available for burial of anyone who lived within four 
miles or had a family member buried there. You say the cemetery solicits and 
receives donations totaling more than $2,000 a year from families of people buried 
there and others, but "does not charge a set fee for burial plots," and "only 
receives funds on a donations basis." You say "there is no set minimum donation 
amount nor is the donation mandatory." 

Your questions are: 

( 1) Do donations accepted by cemeteries at the time of burial and 
thereafter constitute gross proceeds from the sale of burial plots? 

(2) Can a cemetery's practice of requesting donations for burial plots be 
equated to donated or discounted grave space transactions under 
Ark. Code Ann. § 20-17-1016(a)(3) and therefore, constitute gross 
proceeds from the sale of burial plots? 

In my opinion, the answer to your first question is "no." Sales and donations are 
separate and distinct for purposes of the Act, which exempts cemeteries that make 
no sales. You should note, however, that a cemetery's calling a payment a 
donation does not necessarily make it so. 5 

In my opinion, the subsection cited in your second question does not apply to a 
cemetery that "only receives funds on a donations basis;" i.e., a cemetery that 
makes no sales. It would apply to a cemetery found to have made sales over 
$2,000 notwithstanding the cemetery's assertion that the payments were 
donations. 

4 A.C.A. § 20-17-1016(a)(l) (Supp. 2013). 

5 Nothing in this opinion should be read to imply that the cemetery at issue has made sales. You 
characterize payments made to that cemetery as donations and I have no reason to question that. 
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RESPONSE 

Question 1 - Do donations accepted by cemeteries at the time of burial and 
thereafter constitute gross proceeds from the sale of burial plots? 

As noted, the Act exempts cemeteries with no or only a small amount of "gross 
proceeds ... from the sale" of burial plots. The legislature could have exempted 
just those cemeteries that receive only a small amount of money regardless of how 
they receive it. But it chose the words "sales" and "proceeds," the latter a word 
that assumes a sale.6 In my view, the legislature must be taken to have intended, 
by its use of those words, to exclude amounts received in transactions that are not 
sales. Donations 7 are not sales. 8 In my opinion, then, donations do not "constitute 
gross proceeds from the sale of burial plots." 

This is not to say that the Cemetery Board must accept a cemetery's 
characterization of a payment as a donation. Whether a payment is a donation or a 
sales price generally depends largely on the payor 's intent, which is determined on 
a case-by-case basis by reference to all the attendant facts and circumstances.9 A 
court might - or might not - hold a payment made by the deceased's surviving 
spouse, at the time the burial plot is transferred, and in an amount substantially 
equal to the burial plot's fair market value, to involve a sale notwithstanding the 
cemetery's characterization of the payment as a donation. A payment made by a 
person related - if at all - more distantly to the deceased, not close in time to the 
burial plot's transfer, and unrelated in amount to the burial plot's value, would be 
more likely to be held a donation, in my opinion. The payor's stated intent would 
be relevant in any case. 

6 "Proceeds" means "amount of money received from a sale." Black's Law Dictionary 1399 (10th ed. 
2014). The Arkansas Supreme Court has cited Black's on the meaning of words and phrases defined therein 
but not in the law at issue. See, e.g., Heathscott v. Raff, 334 Ark. 249, 973 S.W.2d 799 (1998); Sebastian 
Cnty. Chapter, Am. Red Cross v. Weatherford, 311 Ark. 656, 846 S. W.2d 641 (1993 ). 

7 "Donation" means "gift." Black's 595. "Gift" means "voluntary transfer of property to another without 
consideration." Black's 803. 

8 "Sale" means "transfer of property or title for a price." Black's 153 7. "Price" means "amount of money or 
other consideration asked for or given in exchange for something else; the cost at which something is 
bought or sold." Black 's 1380. 

9 See, e.g., Hollandv. Bonner, 142 Ark. 214, 218 S.W. 665 (1920). 
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One might argue that cemeteries receiving funds over the $2,000 threshold should 
be regulated even if all funds received are clearly donations. Buying a burial ·plot -
or receiving one as a gift - is not like receiving a residential lot. In the usual case, 
a burial plot buyer relies on the seller to perform not just at the time of sale but in 
perpetuity (in maintaining the cemetery). In this sense, buying a burial plot is akin 
to buying an equity security. The legislature seems to have recognized the 
similarity, charging the State Securities Department with assisting the Board. 10 In 
adopting the Act, the legislature sought to protect the public by subjecting 
cemeteries to significant regulation. How a burial plot is acquired is not 
necessarily relevant to the buyer's interest in the seller's continuing performance, 
and the Act protects even those who pay nothing for burial plots in regulated 
cemeteries. 11 This seems appropriate given that the choice of a loved one's burial 
place may be intensely personal and significant, and have little to do with price. If 
two cemeteries conduct burials and receive money on similar scales, it is difficult 
to see from a public protection standpoint why one cemetery should be regulated 
and the other not. 

But such an argument is unlikely to prevail under current law. The legislature used 
limiting language with familiar meaning ("gross proceeds ... from ... sale") to 
describe the group of cemeteries to be regulated. And it linked required permanent 
maintenance fund deposits only to sales proceeds, making no provision for 
permanent maintenance fund deposits by a cemetery that makes no sales. While 
the legislature may wish to consider whether a true donations-only cemetery 
should be regulated under the Act, I cannot conclude that the current statutory 
scheme regulates it. 

Question 2 - Can a cemetery's practice of requesting donations for burial plots 
be equated to donated or discounted grave space transactions under Ark. Code 
Ann. § 20-17-1016(a)(3) and therefore, constitute gross proceeds from the sale 
of burial plots? 

10 See A.C.A. § 20-17-1027 (Supp. 2013). 

11 See A.C .A. § 20-17-1016(a)(3) (discussed in my response to your second question) . 
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The cited subsection provides that a regulated cemetery that "gives away a grave 
space or sells [one] for a price less than the current market price" must refer to a 
"recent arms-length" sale in the same cemetery in determining the amount 
required to be deposited in the permanent maintenance fund with respect to the 
gift or discounted transaction. In other words, a regulated cemetery must make 
permanent maintenance fund deposits as if it had received current market price for 
each burial plot conveyed, regardless of the amount, if any, actually received. 

But this provision applies to cemeteries subject to the Act. It is not relevant to 
whether a cemetery is subject to or exempt from the Act in the first place. It is also 
meaningless when considering a cemetery that truly makes no sales. 

If, however, a cemetery were found to have made sales - notwithstanding its 
characterizing the payments as donations - in the threshold amount, then the 
provision would apply. The (regulated) cemetery would be required to refer to a 
recent transaction - if any - that amounted to an arms-length sale in determining 
the amount of the required permanent maintenance fund deposit for each burial 
plot conveyance (except any made at current market price). 

Assistant Attorney General J.M. Barker prepared this opinion, which I approve. 

Attorney General 
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