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Wilburn, Arkansas 72179-0181 

Dear Representative Payton: 

This is in response to your request for my opinion on the following questions 
concerning tax exemptions under the Regional Intermodal Facilities Act, A.C.A. § 
14-143-101 et seq.: 

1. If an authority enters into a lease with a private entity under the 
Regional Intermodal Facilities Act, is the entity exempt from taxes 
as described in§ 14-143-121? 

the_answ r to Question (J) depends on the particular facts 
related to the lease relationship, are there any guidelines to consider 
in determining whether the statutory tax exemptions may apply to 
the lessee? 

3. Is there any type of contractual relationship that an authority may 
enter into with a private entity that would result in the entity being 
exempt from taxes as described in§ 14-143-121? 

RESPONSE 

The tax exemptions under A.C.A. § 14-143-121 extend only to an "authority" 
created under the provisions of the Regional Intermodal Facilities Act. The 
answer to your first question is therefore "no," in my opinion. An entity that 
enters into a lease with a regional intermodal authority enjoys no tax exemption 
pursuant to this statute. The answer to this question is not dependent upon or in 
any way affected by the facts related to any such lease. Consequently, in response 
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to your second question, it is my opinion that there are no guidelines to consider. 
These statutory tax exemptions do not apply to any entity other than a regional 
intermodal authority, irrespective of any lease or other contractual arrangement 
that an authority may enter. The answer to your third question is necessarily "no," . . . 
m my opm1on. 

Question 1 - If an authority enters into a lease with a private entity under the 
Regional Jntermodal Facilities Act, is the entity exempt from taxes as described 
in§ 14-143-121? 

Section 14-143-121, in relevant part, extends a tax exemption to an "authority"1 

under the Regional Intermodal Facilities Act ("the Act") as follows: 

(a) Each authority shall be exempt from the payment of any taxes or 
fees to the state, or any subdivision thereof, or to any office or 
employee of the state, or of any subdivision thereof; however, each 
authority shall withhold and remit state income taxes as prescribed 
by § 26-51-901 et seq. 

(b )(I) The property of each authority shall be exempt from all local 
and municipal taxes. 2 

As you can see, the exemptions under this statute extend to an "authority" and its 
property. There is no suggestion on the face of this statute that the exemptions 
apply to any other entity .- In response to_you specific question,._therefore a 
private entity that enters into a lease with an authority enjoys no tax exemption 
pursuant to this statute. 

I note that in presenting your questions you refer to A.C.A. § 14-143-126(b), 
which requires that leases entered by an authority "shall be for some purpose 
associated with intermodal transportation activities." Although you have not 
stated as much, you may be speculating that a private lessee benefits from the 
statutory tax exemptions, given that the lessee must, according to this subsection, . . 

1 An "authority" is a public corporation created jointly by municipalities and/or counties "for the purpose of 
acquiring, equipping, constructing, maintaining, and operating regional intermodal facilities." A.C.A. §§ 
14-143-103, -104 (Rep!. 1998). For the definition of"facilities," see A.C.A. § 14-43-102(6) (Supp. 2013). 
The term "intermodal" means "more than one (1) mode of interconnected movement of freight, commerce, 
or passengers." Id. at (8). 

2 A.C.A. § 14-43-121 (Rep!. 1998) (emphasis added). 
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be engaged in a purpose associated with intermodal transportation activities. In 
my opinion, however, there is no legal basis for such speculation. The Arkansas 
Supreme Court has consistently held that there is no implied exemption from a tax, 
but rather a claimant must clearly establish entitlement to an exemption: 

The taxpayer carries a rather heavy burden to establish a right to the 
claimed exemption. "[T]his court has consistently held that the 
burden is on the taxpayer to establish clearly that the legislature 
intended the claimed exemption since taxation is the rule and 
exemption is the exception. An exemption cannot be implied." 
[T]he burden is on the claimant "to establish clearly his right to 
exemption." "Let it also be remembered that a tax exemption must 
be strictly construed, 'and to doubt is to deny exemption. "'3 

It must be concluded in light of these interpretive rules that the exemptions under 
A.C.A. § 14-143-121 extend exclusively to the authority. More specific to your 
question, any taxes a lessee might incur in the course of its operations are 
unaffected by this statute, in my opinion.4 

3 Heath v. Midco Equipment Co., 256 Ark. 14, 16, 505 S.W.2d 739 (1974) (citations omitted). See also 
Arkansas Teacher Retirement System v. Short, 2011 Ark. 263, 6, 381 S.W.3d 834, 838 ("It is settled that a 
taxpayer must establish an entitlement to an exemption beyond a reasonable doubt."). 

4 It perhaps bears noting regarding these statutory tax exemptions that any such legislative grant of an 
exemption from ad valorem taxation is qualified by the constitutional requirement that the exempted public 

-------propl~rtytn"Usi-IYe-put-to-an-exclusivety-public-use:--Article-1·6;-§-5-ohhe-Arkansas-Gonstitution-exempts 

from property taxation "public property used exclusively for public purposes." Section 6 of Article 16 
provides that "[a]ll laws exempting property from taxation, other than as provided in this Constitution shall 
be void." The Arkansas Supreme Court, in interpreting art. 16, §S's exemption for public property, has 
consistently held that in order for the property to be exempt from taxation two elements must be present: I) 
the property must in fact be "public property," that is it must be owned by a public entity; and 2) it must be 
used exclusively for public purposes. See City of Little Rock v. Mcintosh, 319 Ark. 423, 892 S.W.2d 462 
(1995); Phillips v. City of Fayetteville, 306 Ark. 87, 811 S.W.2d 30& (1991); Wayland v. Snapp, 232 Ark. 
57, 334 S.W.2d 663 (1960). Both elements must be satisfied to meet the constitutional test. It is not the 
ownership of the property that entirely determines the matter. See Mcintosh, 319 Ark. at 428 (stating with 
regard to A.C.A. § 14-362-121 (b )(I) - which provides that "the property of each [regional airport] 
authority shall be exempt from all local and municipal taxes" - that "the statute must be read in light of the 
constitution, and that means that an airport authority will be exempt from paying ad valorem taxes when 
the land is used solely for public purposes.") . See also Arkansas Teacher Retirement System v. Short, 2011 
Ark. 263, 381 S.W.3d 834, 840 ("[U]nless the property utilized by an agency is actually and exclusively 
used for a public purpose, it is not entitled to an exemption under the constitution."); Hilger v. Harding 
College, 231 Ark. 686, 694, 331 S.W.2d 851 (1960) ("The property under our constitution must be actually 
occupied or made use of for a public purpose .... "). 

Of course, determining the taxable status of particular property is a matter for the local tax assessor, subject 
to judicial review. See Pulaski County v. Jacuzzi Bros., 317 Ark. I 0, 875 S. W.2d 296 (1994). 
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Question 2 -If the answer to Question (1) depends on the particular facts related 
to the lease relationship, are there any guidelines to consider in determining 
whether the statutory tax exemptions may apply to the lessee? 

The answer to Question (1) is "no," in my opinion, irrespective of the particular 
facts related to a lease. As explained above, the exemptions under A.C.A. § 14-
143-121 apply solely to the authority, and no other entity. In response to your 
specific question, there are no guidelines to consider because the facts related to a 
lease relationship cannot conceivably make a lessee eligible for these tax 
exemptions. 

Question 3 - Is there any type of contractual relationship that an authority may 
enter into with a private entity that would result in the entity being exempt from 
taxes as described in§ 14-143-121? 

No. See responses above. 

Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 

Sincerely, 

Attorney General 
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