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Dear Representative Gillam: 

You have asked for my opinion on the following two questions: 

1. Does a city ordinance that changes filing deadlines for a municipal 
election need to be filed with the county clerk? 

2. If so, is there a set time frame or number of days that an ordinance 
must be filed prior to the filing period for municipal elections? 

RESPONSE 

No state law requires, as a general matter, that municipal ordinances be filed with 
the county clerk. Nor does any state law require that municipal ordinances 
specifically relating to municipal elections be filed with the county clerk. 
Accordingly, the answer to your first question is "no," in my opinion. 

Given that your second question refers to the filing period for municipal elections, 
I assume that the sort of ordinance you have in mind is the one described in 
A.C.A. § 14-42-206(d). Under that subsection, the governing body of a city or 
town "may enact an ordinance requiring independent candidates for municipal 
office to file petitions for nomination as independent candidates" within a certain 
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timeframe. 1 As my immediate predecessor noted, "there is no requirement," in 
subsection -206(d), "that the ordinance establishing the earlier filing deadline be 
'filed in the county clerk's office. "'2 Because the answer to your first question is 
"no," your second question is moot. 

Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared this opinion, which I hereby 
approve. 

Attorney General 

DM/RO:cyh 

1 AC.A.§ 14-42-206(d)(l)(A) (Supp. 2013). 

2 Op. Att'y Gen. 2006-108. 


