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Dear Senator Hickey: 

This is my opinion on your question about a municipal advertising and promotion 
("A&P") commission. You provide these facts: 

Texarkana currently has an Advertising and Promotion Commission in 
place, which is served by seven members. 1 Two of these members have 
terms that expired on March 21, 2014, and they have continued to serve 
on the commission. 

Your question is: 

Are these two members, whose above mentioned terms have expired, 
legally authorized to vote on the nomination of two new members or 
possibly their own nomination for reappointment? 

In my opinion, such a member may vote to appoint a new member to either 
position and to reappoint the other member, but should not vote for his own 
reappointment. 

1 Given Texarkana's population, I assume the A&P commission was formed under A.C.A. §§ 26-75-601 to 
-619 (Repl. 2008, Supp. 2013), not under A.C.A. §§ 26-75-701 to -705 (Repl. 2008) (applying to certain 
cities having fewer than 5,000 inhabitants). 
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RESPONSE 

A member whose term has expired and who has not resigned or been replaced may 
continue to serve on an A&P commission as a de facto officer2 whose actions -
generally including voting on any matter before the commission3 

- are valid and 
binding. 

The law provides that a commission vacancy, "[ w ]hether resulting from expiration 
of a regular term or otherwise, . . . shall be filled by appointment made by the 
remaining members of the commission, with the approval of the governing body 
of the city."4 

While the meaning of "remaining" may be equivocal in context, a predecessor 
opined that de facto members may act to fill vacancies.5 I see no persuasive reason 
to disagree. In my opinion, then, a de facto member generally may vote on a 
commission appointment or reappointment. 

But a de facto member should not, in my opinion, vote for his own reappointment. 
The common law6 on conflicts of interest, stated generally, is that: 

Officers are not permitted to place themselves in a position in which 
personal interest may come into conflict with the duty which they owe to 
the public .... When conflicts of interest arise between an officeholder's 
private interests and public duties, it is proper that the officeholder recuse 
himself from the matter in which the conflict arises. 7 

2 See Op. Att'y Gen. 2013-028, 2010-168, and 99-024. 

3 See Op. Att'y Gen. 99-024. 

4 A.C.A. § 26-75-605(d) (Repl. 2008) (emphasis added). 

5 See Op. Att'y Gen. 99-024. 

6 See A.C.A. § 1-2-119 (Repl. 2008) (adopting English common law to the extent not inconsistent with 
local law). 

7 67 C.J.S. Officers § 347 (footnotes omitted); see also Op. Att'y Gen. 2012-018 and authorities cited 
therein. Note also that a municipal public servant may not "use or attempt to use his or her official position 
to secure special privileges or exemptions for himself or herself ... that are not available to others except 
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Here, in my opinion, the member's personal, private interest in continuing to serve 
on the A&P commission may conflict with his public duty to ensure that the best 
available candidate occupies the office; his own interest in continuing may cloud 
his judgment about which available candidate's appointment would best serve the 
public interest. He should, in my opinion, recuse. 

Assistant Attorney General J.M. Barker prepared this opinion, which I approve. 
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as may be otherwise provided by law." A.C.A. § 2 l-8-304(a) (Supp. 2013). The Arkansas Ethics 
Commission may issue advisory opinions on that statute. See A.C.A. § 7-6-2 I 7(g)(2) (Repl. 2011 ). 


