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Dear Commissioner Kimbrell: 

I am writing in response to your request for my opinion on various issues relating 
to public-school transfers under the Public School Choice Act of 2013 (the 
"Act"). 1 You have posed the following questions: 

1. Once a school district notifies the Arkansas Department of 
Education (the "ADE") of its intent to declare an exemption from 
participation in [the Act], pursuant to A.C.A. 6-18-1906, must 
that school district annually notify the DOE of its intent to 
declare the exemption in order for the exemption to continue 
during subsequent school years? 

2. Once declared by the school district, does the exemption 
automatically continue until such time that the school district 
notifies the ADE of its intent to resume participation in the Act? 

3. If a school district notifies the ADE of its intent to declare an 
exemption but, in a subsequent year, does not affirmatively 
notify the ADE of its intent to resume participation in the Act, 
does the school district remain exempt from participation in the 
Act? 

1 AC.A.§§ 6-18-1901 to -1908 (Repl. 2013). The Act was enacted pursuant to Acts 2013, No. 1227, § 6. 
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My inquiries reveal that 23 districts declared exemptions for the 2013-14 school 
year, but only 21 have timely declared an intent to claim an exemption for the 
2014-15 school year. Some but not all of the districts declaring an exemption for 
the upcoming year had also declared an exemption for the 2013-14 school year. 
Various districts, then, that declared an exemption for the 2013-14 school year 
have failed to declare, in accordance with the statute, an intention either to renew 
the exemption or to participate in the school choice program. 

RESPONSE 

With respect to all three of your questions, A.C.A. § 6-18-1906 expressly provides 
that an exempt school district must provide notice of its intent to exempt itself 
from participation in a school choice program for the subsequent year. The statute 
likewise provides, however, that an exempt school district must declare its intent 
to reenter the school choice program for the subsequent year. The statute is silent 
regarding the effect if an exempt school district makes neither declaration in 
timely fashion. I can only opine that, to the extent participation in a school choice 
program would contravene a judicial decree or court order designed to remedy the 
effects of past racial segregation, such participation would be barred regardless of 
whether the district gave notice of either intent referenced above. Legislative 
clarification is warranted regarding the effect of a failure to give timely notice if 
the contingency just described does not apply. 

The scope of the Act and exemption 

As a preface to my discussion of your particular questions, which all relate to the 
Act's notice provisions, I will briefly summarize the Act and the exemption to its 
application. The Act sets forth a public school-choice program that is obligatory 
for each district unless the statutory restrictions referenced in your request apply. 
Specifically, the Act provides that "[ e ]ach school district shall participate in a 
public school choice program consistent with this chapter."2 Any student is 
entitled to apply for transfer to another district "provided that the transfer ... does 
not conflict with an enforceable judicial decree or court order remedying the 
effects of past racial segregation in the school district."3 To realize this 
entitlement, the Act declares: "A public school choice program is established to 

2 A.C.A. § 6-18- l 903(b ). 

3 A.C.A. § 6-18-1901. 
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enable a student to attend a school in a nonresident district, subject to the 
limitations under § 6-18-1906." At issue in your request are the scope of those 
limitations and the procedural requirements attending the exemption. 

Your immediate question concerns the notice provisions of the statute just 
referenced, which provides in pertinent part: 

a) If the provisions of this subchapter conflict with a provision of 
an enforceable desegregation court order or a district's 
court-approved desegregation plan regarding the effects of past 
racial segregation in student assignment, the provisions of the 
order or plan shall govern. C4l 

(b )(1) A school district annually may declare an exemption under 
this section if the school district is subject to the desegregation 
order or mandate of a federal court or agency remedying the 
effects of past racial segregation. [SJ 

(2)(A) An exemption declared by a board of directors under this 
subsection is irrevocable for one (1) year from the date the school 
district notifies the Department of Education of the declaration of 
exemption. 

(B) After each year of exemption, the board of directors may 
elect to participate in public school choice under this section if the 
school district's participation does not conflict with the school 
district's federal court-ordered desegregation program. 

(3) A school district shall notify the department by April 1 if in 
the next school year the school district intends to: 

4 Compare A.C.A. § 6-18-227(e)(2) (Repl. 2013), contained within the Arkansas Opportunity Public 
School Choice Act of 2004, which conditions as follows transfers from a school district in academic 
distress: "If any part of this section conflicts with the provisions of a federal desegregation court order 
applicable to a school district, the provisions of the federal desegregation court order shall govern." 

5 On its face, this provision appears to authorize a school district to declare an exemption if it is "subject to" 
a desegregation order regardless of whether the district's participation in a school choice program would 
conflict with that order. My inquiries suggest that the ADE thus interprets the statute. 
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(A) Declare an exemption under this section; or 

(B) Resume participation after a period of exemption.6 

The pertinent provisions of the Act may be summarized as follows: 

1. Subsection (a) declares that provisions of a desegregation plan 
will control over any conflicting provisions in the Act. This 
provision acknowledges the preemptive effect of the federal 
court's directives over the provisions of what would otherwise be 
compulsory district participation in the Act's school choice 
program. To the extent of any conflict between the order and the 
Act, then, the order will control. 

2. Subsection (b )( 1) declares that a school district subject to a 
desegregation order "annually may declare an exemption" from 
participation in a school choice program. (Emphasis added.) In 
my opinion, this provision affords any district subject to a 
desegregation order the discretion to declare an exemption even 
if the order on its face or as enforced would not preclude the 
district's participation in a school choice program. However, as 
reflected in subsections (a) and (b )(2)(B), this discretion is 
limited by the condition that the district may not participate in a 
school choice program if doing so would contravene the 
desegregation order. 7 

Furthermore, although subsection (b )( 1) requires that the ADE be 
notified annually of a district's election to exempt itself from 
participation, even in the absence of such notice, a district would 
be precluded as a matter of preemptive federal law from 
participating in a school choice program to the extent that · doing 
so would contravene the provisions of a desegregation order. 

3. Subsection (b)(3) requires either (i) annual notice by April 1 of 
an intent to declare an exemption; or (ii) notice by April 1 of an 

6 A. C .A. § 6-18-1906 (emphases added). 

7 Although subsection (b)(2)(B) is focused on renewed participation, in my estimation, the principle set 
forth therein applies equally to initial declarations of exemption. 
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intent to resume participation after a period of exemption. 
Neither this subsection nor any other provision of the Act 
addresses what would be the consequences if a district that had 
been exempt failed either to renew its exemption or to express an 
intent to resume participation. 

The above summary and analysis should serve to frame my responses to your 
particular questions. 

Question 1: Once a school district notifies the Arkansas Department of 
Education (the "ADE") of its intent to declare an exemption from participation 
in [the Act), pursuant to A.C.A. 6-18-1906, must that school district annually 
notifY the ADE of its intent to declare the exemption in order for the exemption 
to continue during subsequent school years? 

Although the statute directs that a district annually declare its intent to declare an 
exemption, it imposes the same condition with respect to a district's intention to 
resume participation in a school choice program. The statute fails altogether to 
address what would be the effect if a district subject to an exemption failed to 
express either intention for the following year. 

Nothing in the statute, which is far from a model of clarity, dictates that a district 
will automatically be deemed to have reentered the program if it fails to provide 
timely notice of its intent to declare the exemption for the following year. Beyond 
declaring that a district may under no circumstances flout the terms of a 
desegregation order, the statute is silent regarding the effect of a currently exempt 
district's failure to make timely notice of either intention. I consequently cannot 
answer your question beyond noting that the district will remain bound by the 
order. Legislative clarification is warranted. 

In the absence of such clarification, in my opm1on, the ADE may exercise 
considerable interpretive discretion in administering the statute. As this office has 
previously noted, administrative "regulations and interpretation of the statutes will 
be upheld unless clearly wrong"8 

- a policy consistent with the general proposition 
that administrative decisions warrant substantial deference provided they are not 

8 Op. Att'y Gen. 99-15 l, citing ACW Inc. v. Weiss, 329 Ark. 302, 947 S.W.2d 770 (1997). 
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arbitrary and do not contradict the laws they are intended to administer. 9 As 
reflected in the following statement of horn book law: 

Administrative agencies, particularly under specific statutory 
authority, may, and should, interpret or construe the statutes which 
they are called on to administer or enforce, and they may develop 
guidelines in aid of such interpretation. The question of statutory 
interpretation, or the defining of a particular statutory term, is a 
function that should, in the first instance, be left to the appropriate 
administrative body. 10 

Given that the statute apparently anticipates that a school district will participate in 
the school choice program unless a desegregation order or court-approved plan 
applies, the ADE might arguably treat an exempt district as having reentered the 
program if it provides no annual notice of renewed exemption. This reading of the 
statute might, on the other hand, be rejected as rendering meaningless the 
requirement that a district notify the ADE of its intention to reenter the school 
choice program. Under the circumstances, I am unable to provide the ADE with 
any guidance in the exercise of its discretion. I can only note that the State Board 

9 See Pledger v. C.B. Form Co., 316 Ark. 22, 871S.W.2d333 (1994); Allen v. Ingalls, 182 Ark. 991, 33 
S.W.2d 1099 (1930); Op. Att'y Gen. 97-259. 

10 73 C.J.S. Public Administrative Law and Procedure 67 (footnotes omitted), cited in Op. Att'y Gen. 89-
097. With respect to the weight assigned such administrative interpretations, the treatise quoted in my text 
further notes: 

Administrative interpretations, although not to be given the force of statutory authority or 
law, are entitled to consideration and weight, particularly where they involve a 
contemporaneous construction. They are persuasive as an expression of the view of those 
experienced in the administration of the statute. Moreover, administrative interpretations 
may be entitled to great weight, particularly where they have been long-continued, or 
where they have been acquiesced in by the legislature for a long period of time. Under 
such conditions, administrative interpretations should not be overturned except for cogent 
or weighty reasons, and, ordinarily, they will be held controlling and followed unless they 
are clearly wrong, unreasonable, or unauthorized. 

ld. See also Morris v. Torch Club, 278 Ark. 285, 287, 645 S.W.2d 938 (1983) ("It is a familiar rule of Jaw 
that in the construction of a statute the manner in which it has long been interpreted by executive and 
administrative officers is to be given consideration and will not be disregarded by the courts unless it is 
clearly wrong."). 
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of Education is empowered to make rules to implement the Act, 11 and it would 
appear to be within the Board's power to make a rule governing an exempt 
district's treatment in a later year following its failure to comply with the Act's 
notice requirements. Again, legislative clarification is warranted. 

Question 2: Once declared by a school district, does the exemption 
automatically continue until such time that the school district notifies the 
[Department] of its intent to resume participation in the {Act]? 

As noted above, subsections (b)(l) and (b)(3)(A) require annual notice of a 
district's intent to declare an exemption in the upcoming school year. The Act 
consequently does not contemplate that the exemption will "automatically 
continue" until the district, pursuant to subsection (b )(3)(B), files notice of its 
intent to reenter the program. Again, the statute is silent regarding the effect if the 
school district simply fails to file notice of either intent. The only opinion I can 
render regarding that circumstance is that the district will remain bound by the 
terms of the desegregation order. Legislative clarification is warranted. 

Question 3: If a school district notifies the DOE of its intent to declare an 
exemption but, in a subsequent year, does not affirmatively notify the DOE of its 
intent to resume participation in the Act, does the school district remain exempt 
from participation in the Act? 

See response to question 2. 

Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 

Attorney General 

DM/JHD:cyh 

11 See A.C.A. § 6-l 8-l 907(a). 


