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Dear Senator Lindsey: 

You have requested my opm10n on the following background scenario and 
question regarding A.C.A. § 26-35-601 (Repl. 2012), which addresses the 
collection of personal property taxes with real estate taxes: 

A homeowner decides he or she wants to refinance his or her 
mortgage and contacts a mortgage company inquiring about such. 
The mortgage company then contacts a title company to handle the 
transaction and requires the title company to collect any delinquent 
or currently due real estate taxes from the homeowner. The title 
company, in its role as escrow agent, then closes pursuant to the 
mortgage company's requirements, disbursing funds to the tax 
collector for payment of the real estate taxes. 

In this scenario, is the title company required to collect and remit 
delinquent personal property taxes? 

RESPONSE 

In my opinion, the answer to this question depends on whether the real estate tax 
payment can be deemed to be made by the mortgage company. That issue likely 
presents a mixed question of law and fact that may require resort to the courts for 
resolution, absent legislative clarification. As explained below, a mortgagee or 
other lien holder has the right to pay real estate taxes on any property securing the 
debt owed it, regardless of whether the real property owner owes any personal 
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property tax at that time. It appears to be the situation that the title company is the 
agent of the mortgage company, at least for some purposes, under the facts you 
have outlined. It may be, then, that this scenario falls within the scope of what I 
will refer to as the "lien-holder exception" to the usual rule that a taxpayer's 
personal property taxes must be paid before the county collector can accept 
payment of real estate taxes. If that is the case, then the title company is not 
required to remit any personal property taxes, either current or delinquent, and the 
answer to your question is "no." I must emphasize, however, that the relevant 
statute does not explicitly address the scenario you have presented; and I have 
found no helpful case law applicable to this situation, making it difficult to 
confidently predict the outcome. Legislative clarification may therefore be 
warranted. 

DISCUSSION 

Some initial explanation of the relevant statutory scheme is necessary before 
further elaborating on this response. Arkansas Code Annotated 26-35-60l(a) 
requires taxpayers to pay their personal property taxes before the county collector 
can accept payment of real estate taxes: 

Each county collector in this state shall be charged with the 
responsibility of collecting personal property taxes shown to be due 
by the taxpayer as reflected by the records in the county collector's 
office at the time the taxpayer pays the general taxes due on real 
estate. 1 

Subsection (c), however, provides several exceptions to the requirement that all of 
a real property owner's personal taxes - both delinquent and currently due - must 
be paid before the collector can accept payment of real estate taxes. Subsection -
601 ( c )(2) gives a mortgagee or other lien holder the right to pay real estate tax on 
any property securing the debt owed it, regardless of whether the real property 
owner owes any personal property tax at that time: 

1 A.C.A. § 26-35-601 (a). See also subsection ( c )( 1) (expressing the intention to prevent a taxpayer from 
paying and the collector from receiving general real estate taxes unless outstanding personal property taxes 
are paid). Subsection 26-35-601 (b) provides that it is a misdemeanor for a collector willfully to accept 
payment of real estate taxes without requiring payment of any personal property taxes due from the 
taxpayer. 
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The provisions of this section shall not prevent any person, firm, 
partnership, or corporation from paying general real estate taxes on 
property securing the payment of indebtedness due the person, firm, 
partnership, or corporation seeking to pay the taxes. 

A mortgagee is thus not required to pay the real property owner's personal 
property taxes, delinquent or otherwise, before the county collector can accept 
payment of real estate taxes on the mortgaged property from said mortgagee. 

I believe the answer to your question likely turns on whether the payment of real 
estate taxes by the title company in this mortgage closing scenario can be deemed 
made by the mortgage company, so as to fall within the lien-holder exception 
under subsection -60l(c)(2). In my opinion, this presents a close question of law 
and fact. 2 

Assuming, as the facts you have set forth invite me to do, that the title company 
establishes the escrow account at the direction of and subject to the control of the 
mortgage company, then to that extent the title company would appear to be the 
mortgage company's agent. Logic may suggest that on account of that agency 
relationship, the lien-holder exception applies when the real estate taxes are paid, 
in which case the existence of any outstanding personal property taxes is 
immaterial. This would appear as well to be consistent with the apparent purpose 
of this exception, which is to allow the lien-holder to protect its interest in the 
property. 

But by the same token, the title company in this same transaction might be seen as 
acting for the taxpayer, given that the real estate tax payment is made by the 
taxpayer to the title company for delivery to the collector. As stated above, 
taxpayers must pay their personal property taxes before the county collector may 
accept payment of real estate taxes. 

2 Under another subsection, -60l(c)(3), a closing agent or abstract company may pay real estate taxes "at 
the time the ownership of the property is being transferred" (emphasis added) without having to pay any 
currently due taxes on personal property taxes, but any delinquent personal property taxes must be paid. In 
my opinion, this subsection has no bearing on your question, which pertains specifically to a mortgage 
closing and does not involve a land transfer. 

Under another subsection that also does not appear to be relevant to your question - subsection 60l(c)(4) ­
a purchaser in a foreclosure sale is not responsible for paying personal property taxes that would otherwise 
have to be paid in accordance with this statute. 



The Honorable Uvalde Lindsey 
State Senator 
Opinion No. 2014-040 
Page 4 

I have found no helpful case law addressing this scenario, where the title company 
is likely acting in some capacity as agent for both the taxpayer and the mortgage 
company in the mortgage refinancing transaction. In my opinion, only if the real 
estate tax payment can be deemed made by the mortgage company will the Iien­
holder exception apply. A court might be persuaded to view the payment this way 
if the closing is conditioned in part on the title company collecting the real estate 
taxes from the homeowner. But there is no explicit provision to this effect in the 
statute, suggesting that legislative clarification may be warranted. 

Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 

Sincerely, 

Attorney General 
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