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The Honorable Andrea Lea 
State Representative 
Post Office Box 1342 
Russellville, Arkansas 72811 

Dear Representative Lea: 

STATE OF ARKANSAS 
THE ATTORNEY GENERAL 

DusnN McDANIEL 

You have requested my opinion on the following question concerning a petition 
for annexation under A.C.A. § 14-40-601- 606: 

In a landowner petition for annexation under Ark. Code Ann. § 14-
40-601 et seq., after the county court approves the landowner request 
for annexation into a city, is there a timeframe for which the city 
must act to pass an ordinance or resolution to accept the petitioning 
landowner and territory? 

RESPONSE 

This question is a little unclear. It may assume, on the one hand, that the city must 
act to accept the territory, the only question being whether such action must occur 
within a certain timeframe. Or it may be asking whether the city is under any 
obligation at all to accept the territory after the county court has accepted the 
adjoining landowners' request for annexation. While I am therefore somewhat 
uncertain regarding the exact focus of your question, I believe it is a sufficient 
response to state that in my opinion the city in all likelihood is under no obligation 
to accept the territory, notwithstanding the county court order granting the 
adjoining landowners' petition. 
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DISCUSSION 

Subchapter 6 of title 14, chapter 40, sets forth a procedure whereby the owners of 
land adjoining a municipality may petition the county court to conduct a hearing 
and, if the allegations of the petition are supported by proof, to grant the petition 
and order annexation. 1 The statutes further direct that any action relating to any 
such annexation be deferred for a period of 30 days to enable any interested person 
to challenge the annexation in circuit court. 2 The circuit court may, upon making 
certain findings, annul the county court order and restrain any further action under 
it. Or it may affirm the county court order, in which case the proceedings to 
prevent annexation will be dismissed. 3 

Of particular significance for purposes of your question, the annexation is 
effective upon acceptance by the city or town council: 

If no notice shall be given within thirty (30) days from the making of 
the order of annexation by the county court, the proceeding before 
the court shall in all things be confirmed, if the city or incorporated 
town council shall, by ordinance or resolution, accept the territory.4 

As noted by one commentator, "[t]his acceptance is mandatory, apparently on the 
theory that a city may not be compelled to accept territory it does not want. ... "5 

1 A.C.A. § 14-40-601- 603 (Repl. 2013). 

2 A.C.A. § 14-40-604(a)(l). 

3 Id. at (2). 

4 A.C.A. § 14-40-605(a) (emphasis added). See also id. at (b)(l) (requiring the county clerk to certify the 
county court order and plat of the annexed territory to the Secretary of State and Arkansas Public Service 
Commission Tax Division "if the council accepts the territory.") (Emphasis added). 

5 Morton Gitelman, Changing Boundaries of Municipal Corporations in Arkansas, 20 Ark. L. Rev. 135, 
139 (1966). I assume that by "mandatory," the author means the annexation is contingent upon acceptance 
by the city. This author goes on to posit an argument that "such an interpretation requires a useless act in 
holding hearings and going through judicial proceedings when the city may cavalierly reject the preferred 
territory." Id. at 139-40. I have no way of predicting with certainty what a court would hold if faced with 
this argument, as there are no reported cases squarely on point. I will note, however, that in one case 
involving a collateral attack on an annexation, the court refers in passing, without comment, to the city 
council's passage of a resolution or ordinance "some fifteen or sixteen years thereafter" (i.e., after the 
county court order approving the petition). Posey v. Paxton, Sheriff, 201 Ark. 825, 827-28, 147 S.W.2d 39 
( 1941 ). The court rejected the annexation in that case due to defects in the earlier annexation proceedings. 
Id. at 829-30. But arguably implicit in the ruling is an assumption that acceptance by the city is a 
prerequisite to the effectiveness of an annexation order. Accord Van Marion v. Hawkins, Collector, 224 
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It thus appears that the city is under no obligation to accept territory embraced in a 
petition for annexation that has been granted by the county court. This is perhaps 
logical, under the premise that the city should be able to determine what its 
boundaries will be. It might also seem logical for the city to make that 
determination and convey its decision within some reasonable period of time 
following the entry of the county court order. However, there is no requirement to 
that effect on the face of the statutes. And without clarification by the legislature, 
I cannot read such a requirement into the statutory scheme. I am instead 
constrained in the issuance of legal opinions, as a court would be, to interpreting 
the plain language used by the legislative branch, and giving effect to that 
language absent an ambiguity. 

Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing op1mon, 
which I hereby approve. 

A NIEL 

Attorney General 

DM:EAW/cyh 

I 

Ark. 199, 203, 272 S.W.2d 199 (1954) (holding that there was never a proper annexation because "the City 
acquired no jurisdiction to pass the resolution of acceptance" where the facts showed a total lack of 
compliance with the statutory annexation procedures). Other cases similarly do not question the necessity 
of acceptance by the city, turning instead on whether the facts evidence such acceptance. See, e.g. Gowers 
v. City of Van Buren, 210 Ark. 776, 197 S.W.2d 741 (1946) (finding substantial evidence of acceptance by 
the city, notwithstanding that the city could not find an ordinance or resolution accepting the annexation). 


