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May 19, 2014

The Honorable Jonathan Barnett

State Representative

1980 Highway 412 West

Siloam Springs, Arkansas 72761-3805

Dear Representative Barnett:

This is my opinion on your questions about commissioned security officers,
private security officers, and taser stun guns:

iz May CSOs and PSOs carry and utilize taser stun guns while
performing the duties of their employment?

2% Assuming CSOs and PSOs may carry/utilize taser stun guns,
must CSOs and PSOs be properly trained in the use of the
taser stun gun and informed of any danger or risk of serious
harm and injury that may be caused by the use of the taser
stun gun on a person?

RESPONSE

In my opinion, state law does not prohibit CSOs or PSOs carrying or using tasers
on the job. Nor is there currently any requirement in state law that CSOs or PSOs
receive taser training although, as explained below, it is my view that the Arkansas
Board of Private Investigators and Private Security Agencies may require such
training.

State law does require that law enforcement officers receive taser training. The
fact that law enforcement officers must be properly trained in the use of tasers,
whereas no such training is required of CSOs and PSOs, may be a policy matter
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for the General Assembly to consider and address. I am of course limited, in
issuing opinions, to address the law as it is currently written.

I also note that any person’s use of a taser on another person may be lawful or not,
depending on the circumstances.

Question 1 — May CSOs and PSOs carry and utilize taser stun guns while
performing the duties of their employment?

As you note, criminal law prohibits taser possession by or sale to people under age
19." It does not prohibit other people, including CSOs and PSOs, from possessing
tasers.

The Private Investigators and Private Security Agencies Act defines
“commissioned security officer” and “private security officer,” directly regulates
them, and subjects them to further regulation by the Arkansas Board of Private
Investigators and Private Security Agencies.” The Board has authority, in my
view, to establish and enforce standards governing the use of tasers by CSOs and
PSOs’ beyond the standards that generally apply to all persons, but has not done
so to date.

I conclude that state law does not prohibit CSOs or PSOs possessing tasers on the
job.

When anyone — including a CSO or PSO — uses force against someone else, the
action’s legality is a question of fact as well as law. It may be lawful; it may be a
tort or crime. Criminal law specifies circumstances in which the use of force is
justified and therefore cannot result in criminal liabili‘[y.4

Question 2 — Assuming CSOs and PSOs may carry/utilize taser stun guns, must
CSOs and PSOs be properly trained in the use of the taser stun gun and

'A.C.A. § 5-73-133(b).
2A.C.A. §§ 17-40-101 to -353 (Repl. 2010 and Supp. 2013).

3 See A.C.A. § 17-40-207(a)(4) (Board empowered to “establish and enforce standards governing the . . .
conduct of persons” including CSOs and PSOs).

‘ See, e.g., A.C.A. §§ 5-2-606, -608, -609 (Repl. 2013), but ¢f. A.C.A. § 5-2-610 (Repl. 2013) (justified use
of force by law enforcement officer, not including CSO or SPO — see infra notes 6 and 7 and
accompanying text).
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informed of any danger or risk of serious harm and injury that may be caused
by the use of the taser stun gun on a person?

The only taser training requirement under state law is contained in a criminal-law
provision and requires “[a]ny law enforcement officer using a taser stun gun [to]
be properly trained in [its] use and informed of any danger or risk of serious harm
and injury that may be caused by [itsjuse ... on a person.” For purposes of this
statute, “law enforcement officer” means “any public servant vested by law with a
duty to maintain public order or to make an arrest for an offense.”® Because CSOs
and PSOs are private officers, not public servants,’ this law does not require CSOs
or PSOs to receive the training and information required to be given to law
enforcement officers.

One might question, from a policy standpoint, this apparent distinction between
private security personnel and public law enforcement officers. But questions of
this nature are properly addressed to the General Assembly. I am of course
constrained, in issuing opinions, to addressing the law as it is currently written.

The Private Investigators and Private Security Agencies Act requires CSO and
PSO training and authorizes the Board to establish training topics,® which as noted
above may include taser possession and use.

Assistant Attorney General J. M. Barker prepared this opinion, which I approve.

Sincerely,
DUSTIN McDANIEL

Attorney General
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SA.CA. § 5-73-133(c).
S A.C.A. § 5-1-102(10) (Repl. 2013).
7 See A.C.A. § 17-40-102(10) and (21).

¥ See A.C.A. § 17-40-208.



