
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2014-013 
 
April 2, 2014 
 
John Selig, Director 
Arkansas Department of Human Services 
Post Office Box 1437, Slot S201 
Little Rock, Arkansas 72203-1437 
 
Dear Mr. Selig: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on the following 
questions: 
 

1. Does A.C.A. § 9-27-357 provide an exhaustive list of all offenses 
for which the Division of Youth Services is required to collect 
DNA samples from adjudicated delinquent juveniles committed 
to its custody?   
 

2. Does the DNA Database Act, A.C.A. § 12-12-1101 et seq., apply 
to require collection of DNA samples from juveniles adjudicated 
delinquent of any felony, misdemeanor sexual offense, or repeat 
misdemeanor offense involving violence? 

 
You report the following by way of factual background: 
 

[T]he DHS Division of Youth Services has interpreted the Code as 
requiring DNA collection in all cases identified in statute – the ten 
offenses listed in the Juvenile Code, as well as the broader classes of 
felonies and misdemeanors designated as qualifying offenses in the 
DNA Database Act.  This interpretation was challenged recently, 
and a Circuit Court Judge has ordered the destruction of one 
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juvenile’s DNA sample as unlawfully collected because the juvenile 
was not adjudicated of one of the ten offenses in § 9-2-357.  It is not 
clear from the order whether the judge had the DNA Database Act 
before him in that case.  The same was destroyed as ordered, so no 
further action is planned with respect to that order.  After receiving 
that order DYS suspended collection of DNA samples under the 
DNA Database Act until that Act’s application to juvenile cases can 
be clarified. 
 

RESPONSE 
 
In my opinion, the answer to your first question is “yes” and the answer to your 
second question is “no.” 
 
Question 1:  Does A.C.A. § 9-27-357 provide an exhaustive list of all offenses 
for which the Division of Youth Services is required to collect DNA samples 
from adjudicated delinquent juveniles committed to its custody? 
 

In my opinion, for reasons set forth in detail in the attached Op. Att’y Gen. No. 
2003-227, the answer to this question is “yes.”  I will not here reproduce in detail 
my predecessor’s analysis, with which I fully concur.   
 
My predecessor’s analysis is in all respects consistent with the following 
declaration by the Arkansas Court of Appeals: 
 

In 2003, the Eighty-Fourth General Assembly adopted two acts 
relevant to juvenile-delinquent DNA samples – Acts 1265 and 1470. 
Among other things, both acts amended § 12-12-1109(a) to 
eliminate all references to juveniles and to persons who have been 
adjudicated delinquent.  See Act 1265 of 2003 and Act 1470 of 
2003. Act 1265 also created a new statutory provision, Ark. Code 
Ann. § 9-27-357, to govern the ten offenses for which juveniles 
who are adjudicated delinquent must submit to DNA sampling.1 

 
I will address by way of supplement only your suggestion that subchapter 11 of 
title 12, chapter 12 of the Code in two instances refers to juveniles “required to 

                                                            
1 Hawkins v. State, 2004 WL 848269, *1 (emphasis added).  Although this opinion has been designated 
“Not for Publication,” 86 Ark. App. xv (2004), its analysis is nevertheless instructive in confirming my 
predecessor’s analysis. 
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provide a DNA sample under this subchapter”2 – a fact you suggest supports 
characterizing as only partial the list of offenses set forth in A.C.A. § 9-27-357 as 
warranting DNA sampling of a juvenile “adjudicated delinquent.”  To my mind, 
this conclusion is flatly inconsistent with the provisions of A.C.A. § 12-12-1109, 
subsection (a), as amended by both Acts 1265 and 1470. As the Court of Appeals 
pointed out, both Acts 1265 and 1470 struck from this statute, which lists the 
individuals subject to the Convicted Offender DNA Data Base [sic] Act (the 
“Act”),3 any reference to “juveniles” and to persons “adjudicated delinquent.”  
Under the express terms of this amended legislation only “[a] person who is 
adjudicated guilty of a qualifying offense on or after August 1, 1997, shall have a 
DNA sample drawn” under the Act.  As my predecessor pointed out, an 
“adjudication of guilt” as defined under the Act4 does not include individuals 
merely “adjudicated delinquent.”5  The effect of deleting the latter term from 
subsection (a) of A.C.A. § 12-12-1109 was to leave no provision “under this 
subchapter” whereby juveniles might be “required to provide a DNA sample,” 
irrespective of whether they have been adjudged delinquent based upon their 
commission of a “qualifying offense” as defined in the Act.6  Given this fact, the 
two remaining statutory references to juveniles “required to provide a DNA 
sample under this subchapter” can only be described as vestigial, having no further 
practical function.  The legislature’s failure to repeal these provisions in my 
estimation constitutes no more than an inconsequential oversight.   
 
I am reinforced in this conclusion by the fact that reading these provisions as 
triggering all the provisions of subchapter 11 would be impermissible because it 
would render the restrictions set forth in A.C.A. § 9-27-357 essentially 

                                                            
 
2 A.C.A. §§ 12-12-1105(b)(2) and -1111(c)(2) (emphasis yours). 
 
3 A.C.A. § 12-12-1101 through -1120 (Repl. 2009) (emphasis added).   
 
4 A.C.A. § 12-12-1103(1). 
 
5 See, e.g., Vanesch v. State, 343 Ark. 381, 389, 37 S.W.3d 196 (2001) (“[I]t appears that the General 
Assembly also recognizes a difference between an adjudication or finding of guilt and an adjudication of 
delinquency.”) (citing pre-amendment version of A.C.A. § 12-12-1109(a) and (b) as separately listing these 
two types of adjudication). 
 
06 See A.C.A. § 12-12-1103(9) (defining the term “qualifying offense”). 
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meaningless.7  I will also echo my predecessor’s conclusion that A.C.A. § 9-27-
357, which is exhaustive on its face, should be given exclusive effect as more 
specific legislation.8  The legislation was further adopted later in time than the 
legislation authorizing juvenile DNA sampling under the Act.9  The latter 
authorization, moreover, was itself expressly repealed in the same legislative 
session in which the more restricted authorization set forth in A.C.A. § 9-27-357 
was enacted.  The conclusion following from this legislative history is inevitable 
and succinctly set forth by the Court of Appeals in Hawkins:  section 9-27-357 sets 
forth “the ten offenses for which juveniles who are adjudicated delinquent must 
submit to DNA sampling.” 
 
Question 2:  Does the DNA Database Act, A.C.A. § 12-12-1101 et seq., apply to 
require collection of DNA samples from juveniles adjudicated delinquent of any 
felony, misdemeanor sexual offense, or repeat misdemeanor offense involving 
violence? 
 
For reasons set forth in my response to your previous question, in my opinion, the 
answer to this question is “no.” 
 
The offenses recited in this question fall within the category of “qualifying 
offense” as defined in the Act.10  However, the mere fact that a juvenile may have 

                                                            
 
7 I note in this regard that A.C.A. § 9-27-356 and A.C.A. § 12-12-1109 were respectively adopted and 
amended pursuant to Act 1265.  As reflected in the following, newly adopted and newly amended 
legislation enacted together in the same act must be reconciled if at all possible: 
 

To determine  the  intent of  the  legislature we must  look at  the whole act.   First State 
Bank  v.  Arkansas  State  Banking  Bd.,  305  Ark.  220,  806  S.W.2d  624  (1991);  Cozad  v. 
State, 303 Ark. 137, 792 S.W.2d 606 (1990).  As far as practicable, we must give effect to 
every part,  reconciling provisions  to make  them consistent, harmonious, and sensible.  
McGee v. Amorel Pub. Schools,[309 Ark. 59, 827 S.W.2d 137 (1992)]; Shinn v. Heath, 259 
Ark. 577, 535 S.W.2d 57 (1976). 

 

Omega Tube & Conduit Corp. v. Maples, 312 Ark. 489, 493, 850 S.W.2d 317 (1993). 

 
8 See R.N. v. J.M., 347 Ark. 203, 61 S.W.3d 149 (2001) (declaring that specific legislation will be given 
precedence over conflicting general legislation). 
 
9 See Daniels v. City of Fort Smith, 268 Ark. 157, 594 S.W.2d 238 (1980) (declaring that, ordinarily, the 
provisions of an act adopted later in time repeal the conflicting provisions of an earlier act).   
 
10 A.C.A. § 12-12-1103(8). 
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been adjudicated delinquent for having committed such an offense does not render 
him subject to the provisions of the Act, as you report the DHS Division of Youth 
Services has concluded.11  Again, as the Arkansas Court of Appeals has 
acknowledged, the effect of the 2003 amendments discussed above was to remove 
the category of juveniles “adjudicated delinquent” from the scope of individuals 
covered by the Act, meaning that the definition of “qualifying offense” under the 
Act simply does not apply to them.  This conclusion is in all respects consistent 
with my predecessor’s conclusion that an “adjudication of guilt” as defined under 
the Act does not include individuals merely “adjudicated delinquent.”  The DYS 
policy consequently appears unwarranted, as the trial judge referenced in your 
factual recitation concluded. 
 
  

                                                            
 
11 Significantly, the Arkansas Crime Lab likewise questions the Act’s application and has accordingly 
declined to process DNA samples of juveniles adjudicated delinquent based upon their commission of 
offenses other than the ten recited in A.C.A. § 9-27-357.  
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Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM/JHD:cyh 
 
Enclosure 


