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Dear Representatives Vines and Cozart: 

You have requested my opinion regarding A.C.A. § 5-73-306, which specifies 
certain locations where concealed-carry licensees cannot carry their handguns. 
Your question pertains specifically to subsection 5-73-306(3), which states: 

No license to carry a concealed handgun issued pursuant to this 
subchapter authorizes any person to carry a concealed handgun into: 

* * * 

(3)(A) Any building of the Arkansas State Highway and 
Transportation Department or onto grounds adjacent to any building 
of the Arkansas State Highway and Transportation Department. 

(B) However, subdivision (3)(A) of this section does not apply to 
a rest area or weigh station of the Arkansas State Highway and 
Transportation Department[.] 

You state that this subsection "appears to apply to privately owned and privately 
controlled property adjacent to any [Arkansas State Highway and Transportation 
Department, hereinafter "Department"] building, with the exception of ' rest area 
or weigh station' property specifically excluded in -306(3)(B)." You then ask: 

Is this a correct reading? Specifically, does this statute prohibit the 
carrying of a concealed handgun onto the private property that is 
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adjacent to the large complex that constitutes the state headquarters 
of the Department on Interstate 30 in Little Rock? Moreover, if the 
Department were to purchase a property containing a building that 
was adjacent to private property, would that effectively disallow the 
carrying of a concealed handgun on that private property? 

RESPONSE 

In my opinion, A.C.A. § 5-73-306(3)(A) is properly interpreted as applying to 
grounds that are owned or controlled by the Department and that are adjacent to a 
Department building. I must therefore disagree with your reading of this 
subsection. In response to your specific questions, it is my opinion that subsection 
5-73-306(3) does not prohibit the carrying of a concealed handgun onto private 
property based simply on that property's proximity to the Department 
headquarters or other property owned by the Department. 

DISCUSSION 

Your inquiry focuses on a subsection that is one of nineteen in A.C.A. § 5-73-306 
specifying certain locations where concealed handguns may not be carried even 
with a license. The subsection at issue addresses the Arkansas State Highway and 
Transportation Department. In sum, with the exception of a Department "rest area 
or weigh station," it identifies the prohibited locations as any "building of the 
[Department]" and "grounds adjacent to any building of the [Department]." Your 
inquiry centers on this latter reference to adjacent grounds, and specifically 
whether it applies to private property. 

In resolving that question, we are guided by well-established principles of 
statutory interpretation. Of course, the cardinal rule i to give full effect to the 
General Assembly's intent. 1 The first step to achieving that goal is to examine the 
ordinary meaning of the statute's wording.2 The tatute must be read as a whole, 
ensuring that no word is left void or superfluous.3 When ascertaining the meaning 
of a word or phrase, the language must be considered in the context of the statute 

1 Flowers v. Norris, 347 Ark. 760, 68 S.W.3d 289 (2002). 

2 Yamaha Motor Corp. v. Richard 's Honda Yamaha, 344 Ark. 44, 52, 38 S.W.3d 356 (2001). 

3 Fordv. Keith, 338 Ark. 487, 494, 996 S.W.2d 2 (1999). 
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as a whole. 4 If this reading indicates that the statute is ambiguous - which occurs 
when the statute is open to two or more plausible readings - only then do we 
resort to the rules of statutory construction. Under these rules, we assess (among 
other things) the statute's amendatory history, language, subject matter, and 
statements of legislative intent. 5 

Applying these principles, I read the phrase "grounds adjacent to any building of 
the [Department]" in A.C.A. § 5-73-306(3)(A) to mean grounds that are either 
owned or controlled by the Department. This reasonably follows, in my opinion, 
from a reading of the phrase in the context of both -306(3) and the statute as a 
whole, which is essential to determine its meaning. 6 With one exception, the other 
prohibited places listed in the statute are all publicly accessible and owned or 
controlled by the person or entity providing the particular service or function, 
whether that be governmental, recreational, educational, religious, or otherwise 
generally related to the public.7 This includes both the prohibited places as well as 
the exceptions to the concealed-carry prohibitions. 8 The one exception to this 
common theme of public access is the subsection pertaining generally to "[a]ny 
place" within the "control" of a "person or entity"9 Carrying a handgun is 
prohibited if the person or entity "exercising control over the physical location of 
the place" posts a notice that effect. 10 This provision presumably extends to 
privately-owned places, but it clearly echoes the "control" element common to the 
other specified locations and thus further supports the conclusion that "grounds 

4 Green v. Mills, 339 Ark. 200, 205, 4 S.W.3d 493 (1999). 

5 Macsteel v. Arkansas Oklahoma Gas Corp., 363 Ark. 22, 30, 210 S.W.3d 878(2005). 

6 Compare Op. Att'y Gen. 2013-013 (Addressing the meaning of the word "place" as used in§ 5-73-306 
and, based on a reading of the statute as a whole, questioning whether a city sidewalk is a place of the sort 
generally subject to -306(19)(A), which authorizes a prohibition of handguns by posting). 

7 -306(3)(B), (1), (2), (4) - (10), (15), (17) (governmental); (I I) - (13), (18) (recreational); (14) 
(educational); (I 5) (travel); (16) (religious) (17) (federally-related). 

8 -306(3)(B) (exception for a Department "rest area or weigh station."); (6)(B) (judge's determination); 
(14)(B)(religious-affiliated schools exception); (15) (legal firearm encased for shipment via air transport); 
(16)(B) (church determination). 

9 -306( l 9)(A)(i). 

10 Id. at (i) - (ii). 
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adjacent to any [Department] building" means grounds within the Department's 
ownership or control. 

In response to your specific questions, therefore, it is my opinion that your reading 
of A.C.A. § 5-73-306(3) is incorrect and that this subsection does not prohibit the 
carrying of a concealed handgun onto private property based simply on the 
property's proximity to the Department headquarters or other property owned by 
the Department. 

Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 

Attorney General 
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