
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2013-151  
 
December 17, 2013 
 
The Honorable Jake Files 
State Senator 
300 Free Ferry Landing 
Fort Smith, Arkansas 72903 
 
Dear Senator Files: 
 
This is my opinion on your question about a quorum court’s authority over the 
county treasurer’s commission fund.1 The law provides that money in the fund 
“shall be used by the treasurer to offset administrative costs.”2  
 
You state as background: 
 

A Quorum Court voted to transfer money from the Treasurer’s 
Commission fund to the County Information Department (IT). The 
Treasurer’s office is not tied to the IT Dept and does not use their services. 
 

Your question is: 
 

Can a Quorum Court take money out of the Treasurer’s Commission fund 
without the Treasurer’s permission and without services being rendered 
for the Treasurer’s department? 

 
I note initially that your request arises from an actual dispute among county 
officials. You and others provided me documents and citations to news accounts 

                                              
1 With some exceptions, county treasurers “collect, as a treasurer’s commission, two percent (2%) on all 
funds coming into their hands as treasurers,” which money is “paid into the county treasury to the credit of 
the county treasurer’s commission fund.” A.C.A. § 21-6-302(a), (b) (Supp. 2013).  
 
2 A.C.A. § 21-6-302(c). 
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that indicate that the relevant facts may be considerably more complicated than 
those stated as background in your opinion request and recited above. Some of the 
relevant facts may be in dispute. In particular, it appears that the money at issue is 
proposed to be paid under a county contract which the treasurer and other county 
officials recommended to the quorum court for funding and implementation and 
under which the treasurer’s office was or is to receive services. And some parties 
apparently maintain that the treasurer does in fact receive services from the IT 
Department funded under the contract. 
 
Whether a quorum court’s appropriation of money from a treasurer’s commission 
fund is for “administrative costs” of the treasurer’s office is a fact-intensive 
question whose answer will vary depending on all the relevant facts and 
circumstances. I have neither the resources nor the statutory charge or authority to 
act as a finder of fact in connection with rendering written opinions. Because the 
question actually underlying your opinion request is so fact-intensive, and because 
the facts are unclear and apparently in dispute, I cannot render an opinion 
answering the question.  
 
I note finally that one news account quotes a county official as saying she may 
commence litigation over the issue. My office has a long-standing policy against 
issuing opinions on questions that are the subject of current or impending 
litigation.3 The policy recognizes the judiciary’s independent constitutional role. 
Any opinion from my office on the underlying legal issues in this instance would 
amount to executive comment on matters that may well come before a court. 
 
Assistant Attorney General J. M. Barker prepared this opinion, which I approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:JMB/cyh 

                                              
3 See, e.g., Op. Att’y Gen. 2013-019, 2007-243. 
 


