
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2013-145  
 
February 26, 2013 
 
The Honorable Davy Carter 
Speaker of the House 
350 State Capitol 
500 Woodlane Avenue 
Little Rock, Arkansas 72201-1037 
 
Dear Speaker Carter: 
 
This is my opinion on your 12 sets of questions about a 2011 law (the “Act”)1 that 
requires any water system supplying 5,000 or more “persons” to fluoridate water if 
“funds sufficient to pay capital start-up costs for fluoridation equipment . . . have 
become available from any source other than tax revenue or service revenue 
regularly collected” by the system.  
 
Delta Dental of Arkansas Foundation (“Delta”) provides funds for fluoridation 
equipment under a grants program operated in cooperation with the Department of 
Health.2 It is my understanding that the Department has examined the Delta grants 
program and concluded that funds offered thereunder are “available” within the 
meaning of that word as used in the Act. The Act provides in essence that a system 
supplying 5,000 or more people must fluoridate once funds are available for start-
up costs. The law does not require, and the Department does not take the view,3 
that a system must accept money from Delta or any other particular source. The 

                                              
1 Act 197 of 2011, codified at A.C.A. § 20-7-136 (Supp. 2013). The General Assembly specified the Act’s 
placement in Arkansas Code chapter 7, “State Board of Health-Department of Health,” of title 20, “Public 
Health and Welfare.” 
 
2 See generally Arkansas Department of Health Engineering Section, Fluoridation Questions & Answers, 
available at http://www.healthy.arkansas.gov/aboutADH/RulesRegs/QAFluoridation.pdf. 
 
3 See id. 
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Department’s position is merely that funds are available from Delta – a source 
other than taxes or regular service revenues – and therefore that the statutory 
condition to the fluoridation requirement has been met. 
  
Question 1 – A.C.A. § 20-7-136 applies to “water systems” that supply water to 
“five thousand (5,000) persons or more”. For a rural water provider, is this five 
thousand (5,000) person threshold calculated by the number of residential 
accounts a system services or by an estimated number of people being served by 
through those accounts? If not by meter count, how is the five thousand (5,000) 
person census determined? Are all commercial water accounts excluded from 
any such calculation? 
 
Given the public health context, it seems clear that “persons” refers to human 
beings, not accounts.  
 
The Act does not say how to count people supplied. I take that as tacit legislative 
authorization to use any reasonable counting method. I understand that the 
Department has a general counting rule and recognizes other approaches when 
local conditions warrant. 
 
I assume that systems potentially subject to the Act generally do not supply 
significant numbers of people only through commercial accounts. Thus it is my 
opinion that systems generally may ignore commercial accounts when counting 
people supplied. I understand that the Department takes the same view. 
 
Question 2 – A water system that is required to fluoridate under this section is 
not required to fluoridate “until funds sufficient to pay capital start-up costs for 
fluoridation equipment for the system have become available from any source 
other than tax revenue or service revenue regularly collected…” Who 
determines what amount of monies meet the requirement of those “funds 
sufficient to pay capital start-up costs”? Can a non-governmental and/or non-
profit entity be given this authority under the statute? Are the “capital start-up 
costs” defined by actual costs incurred for installation or can the funding 
availability be limited to a pre-construction estimate? 
 
In my opinion, each system that supplies 5,000 or more people must determine the 
amount of money necessary “to pay capital start-up costs for fluoridation 
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equipment for the system . . . .” The Act provides that “[a] licensed civil engineer 
recognized or employed by the [Department] . . . shall determine . . . whether the 
capital start-up costs claimed . . . are reasonable.” The latter provision is premised 
on someone’s having already determined and stated (“claimed”) the system’s start-
up costs. In my view, the Act implicitly recognizes that the system itself is best 
situated to make the determination and claim and requires it to do so. 
 
In my opinion, the Act does not prohibit a system from retaining a third party to 
determine its start-up costs.  
 
The Act contemplates that cost determination and claim will precede equipment 
purchase and installation. In my opinion, it accordingly requires determination and 
claim of estimated, not actual, start-up costs.  
 
Question 3 – Can an organization similar to Delta Dental of Arkansas 
Foundation (“Delta Dental”) choose and compensate a licensed civil engineer to 
make the determinations provided under Section (d)(2) on behalf of the 
Arkansas Department of Health? If so, by what specific authority does Delta 
Dental acquire and/or hold this authority? 
 
The Act provides that “[a] licensed civil engineer recognized or employed by the 
[Department] . . . shall determine . . . whether the capital start-up costs claimed . . . 
are reasonable.” It clearly provides that the engineer need only be “recognized” by 
the Department, which in my opinion implies that he may be chosen and 
compensated by a third party. 
 
The engineer’s authority to determine whether claimed start-up costs are 
reasonable is acquired and held by the Act’s own terms, following his recognition 
or employment by the Department. In my opinion, contrary to the premise of the 
last part of your question, a third party compensating the engineer does not acquire 
or hold any authority under the Act.  
 
Question 4 – Pursuant to a fluoridation grant application submitted by a water 
service provider, Delta Dental has presented the water provider the attached[4] 
“Grant Agreement” which “stipulates the conditions under which these funds 

                                              
4 Your request for my opinion did not include any attachments.  
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are being granted”. A.C.A. § 20-7-136(d)(1) plainly provides for “capital start-
up costs” but does not provide for conditioned or restricted funds. Do the 
conditioned grant funds made available by Delta Dental satisfy the “available 
funds” provision of A.C.A. § 20-7-136(d)(1). Does this administrative approval 
by Delta Dental of the grant application then allow for a water service provider 
to be compelled by the Arkansas Department of Health to accept those 
conditioned monies and to then meet the fluoridation requirement of A.C.A. § 
20-7-136?  
 
Question 5 – Can the Arkansas Department of Health effectively force the water 
service provider to accept the funds and its conditions, from Delta Dental under 
threat of violation of A.C.A. § 20-7-136 (by declaring that the conditioned funds 
are “available” under the statute)? If the water service provider does not wish to 
accept the conditioned and restricted funds from Delta Dental, what can be done 
to the water provider by either the State of Arkansas, through its various 
enforcement departments, or Delta Dental? 
 
Question 7 – Delta Dental has included an 18 month deadline to complete the 
project, regardless of weather or other legitimate time affecting delays. Is the 
ability to place these types of funding restrictions included within A.C.A. § 20-7-
136? If the project were to take longer than 18 months and Delta Dental 
declared a default on the Grant Agreement, could the water service provider be 
deemed in violation of the statute if funds were rescinded and the project was 
unable to be completed?  
 
Question 10 – Is the funding restriction that threatens the recovery of these 
grant monies by Delta Dental in the event that the water service provider 
discontinues fluoridation within ten years of the date of the Grant Agreement 
within the authority of A.C.A. § 20-7-136? What if Act 197 of 2011 and A.C.A. § 
20-7-136 was repealed by the Arkansas Legislature or deemed to be 
unconstitutional by the Arkansas Supreme Court? 
 
Question 11 – Are funds that are approved by a non-governmental entity, 
subject to conditions and restrictions, and that are subject to refund demands 
deemed “available” for purposes of A.C.A. § 20-7-136(d)(1). 
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Question 12 – Is a water service provider legally obligated to accept funds from 
Delta Dental? Is it proper for the Arkansas Department of Health to force water 
system providers to apply for and accept Delta Dental monies (and the 
accompanying conditions and restrictions) under threat of “enforcement 
actions”, threat of “administrative procedures” and threat of “hearings before 
the Arkansas Board of Health”? If so, what recourse does the Arkansas 
Department of Health have in the event that a water system does not apply to 
Delta Dental, or any other non-governmental entity, or chooses not to accept 
what they may deem as unreasonable conditions and restrictions, pursuant to 
A.C.A. § 20-7-136 or any other enforcement authority? 
 
All of these questions primarily concern whether funds offered under the Delta 
grants program are “available” within the meaning of that word as used in the Act 
and, if so, whether systems are required to accept those funds or to fluoridate even 
if they are not required to accept them. 
 
It is my understanding that the Department has examined the Delta grants 
program, including the terms and conditions on which grants are made, and 
determined that funds offered thereunder are “available” within the meaning of 
that word as used in the Act. An administrative body’s interpretation of a statute it 
is charged with administering is given considerable deference and will not be 
overturned unless clearly wrong.5 I cannot say that the Department’s interpretation 
is clearly or even likely wrong in this instance. 
 
In my view, the Act provides in essence that systems supplying 5,000 or more 
people must fluoridate their water once a determination has been made that funds 
are available. The Act does not, however, require a system to accept money from 
Delta or any other source in particular.  
 
Whether a system is “effectively force[d]” to accept funds from Delta is a 
subjective inquiry. Money’s availability from one source does not prohibit a 
system from seeking it from another source, and nothing in the law requires a 
system to accept money from Delta or any other source in particular. 
 

                                              
5 See, e.g., Brookshire v. Adcock, 2009 Ark. 207, 307 S.W.3d 22. 
 



The Honorable Davy Carter 
Speaker of the House 
Opinion No. 2013-145 
Page 6 
 
 
In my opinion, the Act does not empower any third party, including Delta, to take 
any action against a system. Any state enforcement action against a system would 
presumably be for failing to fluoridate its water, not for refusing to accept money 
from any particular source. In that regard, a Department publication states: 
 

The [Department’s] Engineering Section has an existing enforcement 
policy and will utilize that policy to seek compliance with the fluoridation 
regulations. The policy utilizes progressive enforcement measures 
beginning with a Notice of Violation but which can also include monetary 
penalties assessed by the Board of Health.6 

 
In my opinion, were a grant rescinded, the amounts to have been granted would 
prove to be no longer available. In my opinion, the Act implies that each system 
supplying 5,000 or more people must continue to use its reasonable best efforts to 
obtain amounts – other than tax or service revenues – sufficient to pay start-up 
costs. A system would not, in my opinion, be deemed to be in violation of the Act 
while it was unable to do so, provided it continued to use its reasonable best 
efforts. 
 
The Act does not, in my opinion, prohibit a system from agreeing to refund grant 
money upon the system’s cessation of fluoridation. I would not, however, expect 
the Act’s repeal or judicial invalidation to require a system to discontinue 
fluoridation and thus become subject to the refund obligation you describe. It is 
my understanding that some systems fluoridated their water before the Act’s 
enactment. 
 
Question 6 – In referencing the specific conditions of the Delta Dental grant 
funds (as evidencing in the attachment[7]), the award is for a specific amount of 
funds “up to but not to exceed” said amount. The amount approved is an 
engineer’s estimate. What if the actual cost of the equipment and labor 
associated with fluoridation implementation exceeds this amount? Would the 
Grantee (water service provider) then be required to use any available source of 

                                              
6 Arkansas Department of Health Engineering Section, Fluoridation Questions & Answers, available at 
http://www.healthy.arkansas.gov/aboutADH/RulesRegs/QAFluoridation.pdf. 
 
7 Your request for my opinion did not include any attachments. 
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income, most likely service revenues, to make up for the insufficient funds and 
complete the project? If so, would the water service provider then be subject to 
scrutiny by its customers as acting in direct violation of A.C.A. § 20-7-136? If 
not, would a water service provider be in violation of the A.C.A. § 20-7-136 if the 
pre-construction estimate was insufficient to complete the project, and the water 
service provider was not able to find the additional, appropriate funding, nor 
able to complete the fluoridation project? 
 
In my opinion, were actual start-up costs to exceed amounts available, the system 
would not be obligated to fluoridate until adequate funds became available.  
 
In my opinion, a system may not use “tax revenue or service revenue regularly 
collected” to pay start-up costs.  
 
As stated above, it is my opinion that the Act implies that a system must continue 
to use its reasonable best efforts to obtain – from sources other than tax or service 
revenues – amounts sufficient to pay start-up costs. A system would not, in my 
opinion, be deemed to be in violation of the Act while it was unable to do so, 
provided it continued to use its reasonable best efforts. 
 
Question 8 – In the event of a technical violation of A.C.A. § 20-7-136 (and 
more specifically, the rules subsequently adopted by the State Board of Health), 
what could Delta Dental do to a water service provider under either the statute 
or the Grant Agreement? 
 
In my opinion, the Act does not empower a third party like Delta to take any 
action against a system. A party’s rights and obligations under a contract are of 
course set forth in and governed by the contract. I do not have a copy of any 
contract relating to the Act. Even if I did, this office follows a policy of not 
interpreting contracts in opinions except as required by statute.8 
 
Question 9 – Does A.C.A. § 20-7-136 allow or provide for a non-governmental 
and non-regulatory entity such as Delta Dental to audit and approve fund 
distribution, and review plan and specification changes, for this project? 
 

                                              
8 See, e.g., Op. Att’y Gen. 2012-127, 2011-030. 
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The Act does not empower any third party take such actions. Neither, in my 
opinion, does it prohibit a system from entering into a contract that may provide 
for a counterparty or third party to take such actions.  
 
Assistant Attorney General J. M. Barker prepared this opinion, which I approve. 
 
Sincerely, 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:JMB/cyh 


