
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2013-141 
 
February 18, 2014 
 
The Honorable John Baine 
State Representative 
Post Office Box 10056 
El Dorado, Arkansas  71730-0022 
 
Dear Representative Baine: 
 
This is in response to your request for my opinion on the following questions 
concerning the Arkansas Trauma System1 

1. Currently hospitals are allowed to “opt out” of pursuing 
designation as a trauma center.  Can an ambulance service decide 
to “opt out” of the trauma system? 

 
2. Can the trauma system promulgate rules requiring an ambulance 

service to leave its primary coverage to transport a trauma patient 
to a higher level trauma center that would result in the ambulance 
service not providing adequate coverage as established by local 
contracts or franchise agreements? 

 
3. Can the trauma system promulgate rules requiring an ambulance 

service to leave its primary coverage to transport a trauma patient 
to a higher level trauma center that would result in the ambulance 
service not providing adequate coverage as established by local 
governments?   

 
                                              
1 The Arkansas Trauma System (hereinafter “System”) was developed pursuant to the Trauma System Act 
(A.C.A. § 20-13-801–821 (Repl. 2005 and Supp. 2013)).  The System was implemented by the Arkansas 
Department of Health pursuant to A.C.A. § 20-13-804, which was originally enacted under Act 559 of 
1993, and then subsequently amended by 393 of 2009 to provide for funding through the Public Health 
Fund.  Id. at (b) (Supp. 2013).      
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4. Can the trauma system promulgate rules requiring a city fire-
based ambulance service to leave its primary coverage to 
transport a trauma patient to a higher level trauma center that 
would result in the ambulance service not providing adequate 
coverage as established by the local government and which 
would result in a reduction in the level of fire protection within 
the jurisdiction?   

RESPONSE 
 
Although I am somewhat uncertain what you mean precisely by “opt out,” no 
ambulance service is required to apply for a grant under the Trauma System Act.  
The answer to your first question is therefore “yes,” in the sense that an ambulance 
service may decide not to participate in any allocation of funds under the Act.  For 
the reasons explained below, it is my opinion that the answer to your remaining 
questions is “yes.”     
 
Question 1 - Currently hospitals are allowed to “opt out” of pursuing 
designation as a trauma center.  Can an ambulance service decide to “opt out” 
of the trauma system? 
 
The Trauma System Act2 provides for the allocation of funds by the Arkansas 
Department of Health in the form of grants to “emergency medical services 
providers, hospitals, or other health care providers that would like to participate in 
the program.”3  Funding is in the form of “start-up grants” and “sustaining 
grants”:   
 

An emergency medical system care provider or ambulance provider 
may be eligible for:  

(1) The emergency medical system care provider education start-up 
grants that are used to support trauma education and trauma 
readiness; or  

 

                                              
2 Note 1, supra.   
 
3 A.C.A. § 20-13-804(a) (Supp. 2013) (emphasis added).      
   



The Honorable John Baine 
State Representative 
Opinion No. 2013-141 
Page 3 
 
 

(2) The emergency medical system care provider sustaining grants 
that are used to support ongoing trauma education and trauma 
readiness.4 

I have found no other language in the Act to counter the clear implication of the 
above provisions that participation in the System is voluntary and an ambulance 
service may decide to participate by applying for a grant.  Accordingly, the answer 
to your first question is “yes,” in the sense that an ambulance service may decide 
not to participate in any allocation of funds under the Act.5 
 
Question 2 - Can the trauma system promulgate rules requiring an ambulance 
service to leave its primary coverage to transport a trauma patient to a higher 
level trauma center that would result in the ambulance service not providing 
adequate coverage as established by local contracts or franchise agreements? 

Question 3 - Can the trauma system promulgate rules requiring an ambulance 
service to leave its primary coverage to transport a trauma patient to a higher 
level trauma center that would result in the ambulance service not providing 
adequate coverage as established by local governments?   

Question 4 - Can the trauma system promulgate rules requiring a city fire-based 
ambulance service to leave its primary coverage to transport a trauma patient to 
a higher level trauma center that would result in the ambulance service not 
providing adequate coverage as established by the local government and which 
would result in a reduction in the level of fire protection within the jurisdiction?   

Each of these questions raises an issue that I have previously addressed concerning 
so-called “backfill” arrangements that involve the cross-jurisdictional provision of 

                                              
4 A.C.A. § 20-13-809 (Supp. 2013).   
 
5 Because your questions deal with the transportation of trauma patients, I should note that under proposed 
emergency medical services rules that will soon be effective, all licensed ambulance services will be 
required to follow new trauma triage guidelines that include calling the Arkansas Trauma Call Center 
(ATCC) and transporting to the most appropriate hospital.  See proposed Arkansas State Board of Health 
Section of Emergency Medical Services Rules and Regulations for Emergency Medical Services at Section 
XV (available at http://www.healthy.arkansas.gov (under Rules and Regulations (“Emergency Medical 
Services”). Once implemented, the rules will be available at http://www.healthy.arkansas.gov/aboutADH/ 
RulesRegs/Ems.pdf. 
 
The ATCC is the “call center” that was established by the Arkansas Department of Health pursuant to 
A.C.A. § 20-13-817(a) (Supp. 2013) (part of the Trauma System Act) for the purpose of directing patient 
transport to the most appropriate hospital.  Id. at (b). 
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emergency services.6  As I noted in Attorney General Opinion No. 2011-053, “… 
requiring a backfill plan as a condition of receiving Trauma System grant funds 
was a regulatory means of addressing the concern … regarding emergency 
medical service providers’ existing service obligations.”7  The requirement of 
“backfill agreements” is thus intended to avoid the situation identified in your 
questions, in which an ambulance service is unable to meet both local coverage 
requirements and the Trauma System’s transportation requirements.     

Considered in light of the above, I take your questions to mean that backfill 
agreements are not adequate in all circumstances to avoid this situation. I assume 
that is correct, although I have no information regarding the existence or 
frequency of such occurrences.  In any event, however, it must be concluded that 
the answer to your questions in this regard is “yes.”  The fact that this situation 
may arise is not a basis for avoiding the Trauma System’s rules regarding patient 
transport, in my opinion.  As I stated in Opinion 2011-053, these are “practical 
implications of participation in the Trauma System.”  It may well be, as I also 
previously stated, that this matter calls for legislative action.  But in the meantime, 
I can only reiterate that the situation is appropriately addressed to the ambulance 
service’s local counsel, who will be in a position to fully assess these practical 
concerns. 

Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM:EAW/cyh 
 
Enclosure 

                                              
6 See “Emergency Medical Backfill Agreement” (available at http://www.healthy.arkansas.gov/programs 
Services/hsLicensingRegulation/EmsandTraumaSystems/FormsManualsMemos/Pages/default.aspx).  
 
7 A copy of Op. Att’y Gen. 2011-053 is enclosed for your convenience. 


