
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2013-139 
 
February 27, 2014 
 
The Honorable Johnny Key 
State Senator 
Post Office Box 350 
Mountain Home, Arkansas  72654 
 
Dear Senator Key: 
 
You have requested my opinion regarding Act 1243 of 2013, which amended the 
law on the annexation of surrounded lands by a municipality.  You state that a 
question has arisen regarding this law and land owned at Bull Shoals Lake by the 
Unites States Corps of Engineers, and you ask:  
 

Does land owned by the United States Corps of Engineers, a branch 
of the United States Department of the Army, qualify as a military 
reservation and/or military base? 
 

RESPONSE 
 
A definitive application of the law in question to any particular situation or any 
particular land is outside the scope of an opinion from this office, which extends 
primarily to the general interpretation of state law.1  This opinion is therefore 
limited to the scope of your general question and should not be interpreted as a 
conclusive determination regarding any specific set of facts. 
 
The law in question, as amended by Act 1243 of 2013, provides in relevant part as 
follows:    
 

                                              
1 See A.C.A. § 25-16-706 (Repl. 2002) (requiring the Attorney General to render his opinion to legislators 
and other state officials on certain matters of state law). 
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Whenever the incorporated limits of a municipality have completely 
surrounded an unincorporated area, the governing body of the 
municipality may propose an ordinance calling for the annexation of 
the land surrounded by the municipality. 
 
(ii) Subdivision (a)(1)(A)(i) of this section shall include situations in 
which the incorporated limits of a municipality have surrounded an 
unincorporated area on only three (3) sides because the fourth side is 
a boundary line with another state, a military base, a state park, or a 
national forest.2 
 

The answer to your question thus turns on the meaning of “military base” as used 
in this statute.  There is no controlling statutory definition of the term, and this 
office cannot provide a definition where the legislature has not done so.3  We are 
guided, however, by well-established principles of statutory construction in 
determining its meaning.  As I have previously observed: 
 

With respect to a single statute, the fundamental rule of statutory 
construction is to give effect to the intent of the legislature.  In the 
absence of ambiguity, legislative intent is determined from the 
ordinary and usually accepted meanings of the language used.  If a 
statute is clear and unambiguous, it is given its plain meaning, 
without further search for legislative intent.  In such a case, there is 
‘no need to resort to rules of statutory construction.’4 
 

Additionally, the Arkansas Supreme Court has held that in the absence of a stated 
definition, it is appropriate to give the words of a statute their commonly 
understood meanings.5 The court has sometimes resorted to dictionary definitions 

                                              
2 A.C.A. § 14-40-501(a)(1)(A)(i) (Supp. 2013) (emphasis added).  Act 1243 of 2013 added the emphasized 
language.   
 
3 See Op. Att’y Gen. Nos. 2010-002 and 2008-116 (and opinions cited therein). See also Op. Att’y Gen. 
1998-025 (“This office has consistently taken the position that in the absence of a legislatively-or 
judicially-formulated definition, it is inappropriate for the Attorney General, being a member of the 
executive branch of government, to formulate a controlling definition.”). 
 
4 Op. Att’y Gen. 2009-168 (internal citations omitted, observing that “[a] statute is ambiguous only where it 
is open to two or more constructions, or where it is of such obscure or doubtful meaning that reasonable 
minds might disagree or be uncertain as to its meaning,” citing Talbert v. U.S. Bank, N.A., 372 Ark. 148, 
155, 271 S.W.3d 486 (2008)). 
 
5 K.N. v. State, 360 Ark. 579, 584, 203 S.W.3d 103 (2005). 
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in order to determine the meaning of a word or phrase.6  In this regard, the New 
Oxford American Dictionary 136 (3d ed. 2010) defines the term “base,” in the 
“chiefly [m]ilitary” sense, as “a place used as a center of operations by the armed 
forces or others; a headquarters[.]”  
 
In my opinion, a court would likely look to this common definition to interpret the 
term “military base” as used in A.C.A. § 14-40-501.  According to the U.S. Corps 
of Engineers’ (“Corps”) Little Rock District website, the Corps owns 
approximately 60,000 acres of land surrounding Bull Shoals Lake, and it manages 
Bull Shoals and Norfolk Lakes “to provide opportunities for quality outdoor 
experiences through sound stewardship and responsible management of the natural 
resources on public and private lands and water.”7  Assuming the land under your 
question is part of this Corps civil works project, it seems highly unlikely that such 
land constitutes a “military base” for purposes of A.C.A. § 14-40-501.  As 
indicated above, however, a definitive application of A.C.A. § 14-40-501 in any 
specific situation is not a matter that falls within the scope of an Attorney General 
opinion.   
 
Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM:EAW/cyh 
 

                                              
6 E.g., Arkansas Tobacco Control Board v. Santa Fe Natural Tobacco Company, 360 Ark. 32, 39, 199 
S.W.3d 656 (2004). 
 
7 See http://www.swl.usace.army.mil/Missions/Recreation.aspx (under “Bull Shores Lake” and 
“Missions”). 
 


