
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2013-138 
 
April 4, 2014 
 
The Honorable Johnny Key 
State Senator 
Post Office Box 350 
Mountain Home, Arkansas  72654 
 
Dear Senator Key: 
 
You have asked for my opinion on three questions related to the interpretation of 
Act 170 of 2013, which deals with the authority of municipalities to enact an 
ordinance permitting the operation of golf carts on city streets. Specifically, you 
ask:  
 

1. Can a municipality refuse to consider such an ordinance if it 
determines their streets are not designated for such use? 

a. If the answer is no, who bears the liability in case of an 
accident? 
 

2. Can a municipality require golf carts to have liability insurance and 
set a minimum age for individuals operating golf carts? 

 
RESPONSE 
 
Your questions are about the nature and scope of the authority granted to 
municipalities under section 14-54-1410, which Act 170 of 2013 amended. Yet 
nothing in the Act altered the nature of the authority expressly granted to 
municipalities. Therefore, I continue to hold my prior views on the interpretation 
of this statute. Accordingly, in response to your first question, a municipality has 
absolute discretion to decide whether to allow golf carts on its streets.  The 
question of who bears liability for an accident involving a golf carts turns on 
standard principles of tort liability. In response to your second question, 
municipalities are authorized to enact ordinances that are not contrary to state law. 
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According to my review, there are no state laws establishing insurance or age 
requirements for golf carts operating on city streets pursuant to an ordinance 
passed under section 14-54-1410. Therefore, in my opinion, the answer to your 
second question is “yes.”   
 
DISCUSSION  
 
Because your questions arise from a single statute on which I have previously 
opined, I will briefly explain my earlier conclusions regarding the statute. Doing 
so will enable me to concisely state the change wrought by Act 170 of 2013 and 
how that informs the answers to your questions. 
 
I have opined on section 14-54-1410’s pre-2013 version three times.1 In Opinion 
No. 2008-142, I explained that while this statute “gives some discretion to 
municipalities on whether to permit the operation of golf carts on city streets, this 
discretion is extremely limited.” Citing former subsection 1410(b), I explained that 
municipalities have the authority to authorize the operation of golf carts “from the 
owner’s place of residence to the golf course and to return from the golf course to 
the owner’s residence.”  
 
Act 170 of 2013 amended A.C.A. § 14-54-1410 by deleting an entire subsection 
(indicated below in the stricken language) and renumbering the remaining 
subsections as follows:  
 

14–54–1410. Operation of golf carts on city streets. 
 
(a) It shall be within the municipal affairs and authority of any 
municipality in the State of Arkansas to authorize, by municipal 
ordinance, any owner of a golf cart to operate the golf cart upon the 
city streets of the municipality; provided, however, operation shall 
not be authorized on city streets which are also designated as federal 
or state highways or as a county road. 
 
(b) The municipality may authorize the operation of golf carts on 
city streets only from the owner's place of residence to the golf 
course and to return from the golf course to the owner’s residence. 
 

                                                            
1 Op. Att’y Gen. Nos. 2009-082, 2009-068, and 2008-142. 
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(c) (b) When authorized by the municipality to operate on the city 
streets and limited to the circumstances and provisions of this 
section, there shall be no motor vehicle registration or license 
necessary to operate the golf cart on the public street. 
 
(d) (c) The term “municipality” as used in this section means any 
city of the first class, city of the second class, or an incorporated 
town. 

 
As you can see from the foregoing quotation, Act 170 of 2013’s only substantive 
change was to remove subsection (b), which was itself a statutory limitation on the 
locations where golf carts could be operated. Act 170 did not affect the nature of 
the authority granted to municipalities, which is set forth in subsection (a). Thus, 
in my opinion, the degree of municipal control over the operation of golf carts on 
city streets was unaffected by Act 170. Consequently, section 14-54-1410 grants 
municipalities the authority to decide whether golf carts can be driven on those 
streets. Section 14-54-1410 does not itself grant any further regulatory authority to 
municipalities regarding the manner in which golf carts are driven or the 
qualifications of their operators.  
 
Having made these preliminary points, we can now directly address your 
questions.  
 
Question 1: (A) Can a municipality refuse to consider such an ordinance if it 
determines their streets are not designated for such use? (B) If the answer is no, 
who bears the liability in case of an accident? 
 
I am not entirely sure what this question is asking. Section 14-54-1410(a) makes it 
clear that the municipality has discretion to decide whether to pass an ordinance 
allowing golf carts on its streets. If the municipality decides, for whatever reason, 
that having golf carts on its streets is undesirable, then the municipality may 
simply refrain from enacting the ordinance. The answer to your second sub-
question turns on standard principles of tort liability and, thus, cannot be answered 
in the abstract.   
 
Question 2: Can a municipality require golf carts to have liability insurance and 
set a minimum age for individuals operating golf carts? 
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Municipalities are creatures of the legislature and, as such, have only the power 
bestowed upon them by statute or the Arkansas Constitution.2 Municipalities have 
been authorized to “perform any function and exercise full legislative power in 
any and all matters of whatsoever nature pertaining to [their] municipal affairs.”3 
Municipalities can also legislate in matters designated as “state affairs” as long as 
the city’s legislation is “not in conflict with state law.”4 Further, even in matters 
designated as “municipal affairs,” the state constitution prohibits municipalities 
from enacting any ordinances that are “contrary to the general laws of the state.”5 
Thus, regardless of whether the regulation you describe would be considered a 
state or a municipal affair, the city would be authorized to regulate in that matter 
as long as the regulation was not “in conflict with” or “contrary to” a state law.  
 
Such a regulation would be in conflict with or contrary to state law (and thus, 
unauthorized) under two scenarios. First, the regulation would be unauthorized if 
the General Assembly included golf carts in the comprehensive statutory system 
governing the registration, licensing, operation, and insuring of motor vehicles. 
But there are several reasons to think that the General Assembly has not done so. 
First, in section 14-54-1410(b), the General Assembly expressly stated that golf 
carts are not subject to the standard licensing and registration requirements: “there 
shall be no motor vehicle registration or license necessary to operate the golf cart 
on the public street.” This shows an intent to treat golf carts differently from motor 
vehicles that are designed to operate on roadways. Second, enactment of section 
14-54-1410 was apparently necessary in order to allow the operation of golf carts 
on roadways. This further evinces the fact that the General Assembly has not 
subsumed golf carts into the larger body of law governing motor vehicles. 
 
The other scenario in which such a municipal regulation would be unauthorized is 
if there were a specific state statute governing the insuring and operating of golf 

                                                            
2 Jones v. American Home Life Ins. Co., 293 Ark. 330, 738 S.W.2d 387 (1987). 
 
3 A.C.A. § 14-43-602(a) (Repl. 2013). A “municipal affair” means “all matters and affairs of 
government germane to, affecting, or concerning the municipality or its government….” A.C.A. § 
14-43-601(a)(1) (Repl. 2013). 
  
4 A.C.A. § 14-43-601(a)(2)(B).  
 
5 Ark. Const. art. 12, § 4. See City of Fort Smith v. Housing Authority of the City of Fort Smith, 
256 Ark. 254, 506 S.W.2d 534 (1974); Nahlen v. Woods, 255 Ark. 974, 504 S.W.2d 749 (1974) 
(holding that Arkansas is a legislative home-rule state and that the legislature has plenary power 
over municipalities). 
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carts. But according to my review, there is no such statute. Given the apparent lack 
of any state regulation on the matters of the insuring of and age-restrictions on the 
operation of golf carts, it is difficult to see how a municipal ordinance addressing 
the topics you specified would be in conflict with or contrary to state law.  
 
Therefore, in my opinion, municipalities that authorize golf carts on their streets 
may also require liability insurance and set a minimum-age requirement.  
 
Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared this opinion, which I hereby 
approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Dustin McDaniel 
Attorney General 
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