
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2013-136  
 
January 21, 2014 
 
The Honorable Jimmy Hickey Jr.   The Honorable Carlton Jones 
State Senator      Prosecuting Attorney 
1600 Arkansas Blvd., Suite 106   Miller County Courthouse 
Texarkana, Arkansas  71854   400 Laurel Street, Room 6 
       Texarkana, Arkansas  71854 
The Honorable Mary P. “Prissy” Hickerson 
State Representative 
2805 Forest Avenue 
Texarkana, Arkansas  71854 
 
Dear Senator Hickey, Representative Hickerson, and Mr. Jones: 
 
This is my opinion on your questions about uses of revenues from a tax levied 
under the Advertising and Promotion Commission Act (the “Act”).1 The Act 
authorizes a municipal tax, sometimes referred to as the “hamburger tax,” on hotel 
and restaurant sales (the “A&P tax”).2 Tax revenues are deposited in a municipal 
advertising and promotion fund (the “A&P fund”).3 A city levying the A&P tax 
must create a municipal advertising and promotion commission (the “A&P 
commission”).4  
 
You provided the following background: 
 

In 2005, the Texarkana, Arkansas, Advertising and Promotion 
Commission (the “A&P Commission”) began what it refers to as the 

                                              
1 A.C.A. §§ 26-75-601 to -619 (Repl. 2008, Supp. 2013). 
 
2 See A.C.A. § 26-75-602 (Supp. 2013). 
 
3 See A.C.A. § 26-75-604 (Repl. 2008). 
 
4 See A.C.A. § 26-75-605 (Repl. 2008). 
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“Franchise Fee Bond Swap” in 2005. Since 2005, the A&P Commission 
has approved an annual contribution to the General Fund called a 
Franchise Fee Swap. The stated purpose of this contribution is to 
reimburse the General Fund for payments on an economic development 
bond. The bond payments are made using franchise fees collected in the 
General Fund. The A&P contribution could not be directly used to retire 
the debt service since there was not a vote by the citizens to approve this 
use of A&P Funds. As a result, it has been used to replace franchise fees 
in the General Fund for expenditures associated with economic 
development. The Franchise Fee Swap payments are currently replacing 
the franchise fees collected in General Fund to make payments on the 
2010 Franchise Fee Bond. 
 
In addition, in 2010, and in connection with the development, construction 
and operation of a Hotel/Convention center in Texarkana, Arkansas, the 
A&P Commission began awarding the convention center certain annual 
contributions and other lump sum amounts of advertising and promotion 
funds. In 2010, $100,000 was so contributed and, $150,000.00 has been 
likewise contributed for the years 2011, 2012 and 2013; for a total of 
$550,000.00 thus far. The contribution to the convention center has been 
pledged for total of 15 years. The convention center is privately owned 
and operated and the real property upon which the convention center 
building is constructed is privately owned. The City does own a parking 
lot that constitutes a portion of the convention center parking area. 
 
In 2012, and in connection with the development, construction and 
operation of a water park that is adjacent to the convention center, the 
A&P Commission began awarding to the water park annual advertising 
and promotion contributions of $250,000.00 for the maintenance and 
operations of the Holiday Springs Water Park. From that pledge, $250,000 
was paid in 2012 and $100,000 has been paid so far in 2013. The A&P 
Commission has pledged the continuation of this contribution for 20 years 
in total. Furthermore, as part of an incentive package to the water park, the 
A&P Commission also awarded a lump sum amount of $513,000 on 
December 20, 2012, to the water park making a total of $863,000 which 
has been paid to date. The water park is privately owned and operated and 
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the real property upon which the physical water park improvements 
(slides, concessions, etc.) are located is privately owned. However, the 
City does own a parking lot that constitutes a portion of the water parking 
lot (and which is separate from the convention center parking owned by 
the City and described above). In 2009 the City Manager entered into an 
agreement with the Hotel/Convention Center which pledged the A&P 
Commission to refund the A&P taxes generated by sales at the new 
Hotel/Convention Center for a period of 15 years. There have never been 
similar refund agreements of A&P taxes to other A&P taxpayers. 
 
In 2012 the City Manager entered into an agreement with Holiday Springs 
Water Park which pledged the A&P Commission to refund the A&P taxes 
generated by sales at the Waterpark for a period of 20 Years. There have 
never been similar refund agreements of A&P taxes to other A&P 
taxpayers. Attached are the incentive agreement(s) and approvals of the 
same reflected in the minutes of the A&P Commission or the Board of 
Directors for the City of Texarkana, Arkansas. 
 

Your questions are: 
 
1. Is the Franchise Fee Bond Swap as described above a permissible use of 

advertising and promotion funds? 
2. Is the annual award or the lump sum award to the convention center as 

described above a permissible use of advertising and promotion funds? 
3. Is the annual award or the initial lump sum award to the water park as 

described above a permissible uses of advertising and promotion funds? 
4. Is the pledge to return A&P taxes generated by the Hotel/Convention 

Center and Holiday Springs Water Park to the entities permissible? 
 

RESPONSE 
 
I am unable to opine with confidence on any of your questions because the 
answers are heavily dependent on the totality of the attendant facts and 
circumstances. Although you have provided considerable factual background, it is 
clear to me that I do not possess all facts relevant to the transactions. I have neither 
the resources nor the statutory charge to act as a finder of fact in connection with 
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rendering written opinions, and the opinions process is not the sort of adversarial 
proceeding that tends, due to the parties’ opposing interests, to elicit all material 
facts. While I accordingly cannot provide definitive answers to your questions, I 
will discuss how applicable law might apply. 
 
In general with respect to all your questions, A&P tax revenues may be used for 
the purposes set forth in a section of the Act entitled “Use of funds collected,”5 
provided a proposed use is not prohibited by another subsection thereof.6 Another 
provision of the Act appears to authorize certain other bond-payment-related uses 
of A&P tax revenues.7  
 
Whether A&P tax revenues can be used for a particular purpose is a question that 
turns on the facts and circumstances of the case.8 The A&P commission is the 
body that determines how A&P tax revenues will be used.9 The A&P commission 
has broad discretion to determine whether a proposed use is appropriate under the 
Act.10 An administrative body’s interpretation of a statute it is charged with 
administering is given considerable deference and will not be overturned unless 
clearly wrong.11 
  
Question 1 – Is the Franchise Fee Bond Swap as described above a 
permissible use of advertising and promotion funds? 
 
This question is complicated by the fact that it is not entirely clear what a court 
would characterize the use to be. Depending on the characterization, the use might 
or might not be permitted under the Act. 
                                              
5 A.C.A. § 26-75-606(a), (b) (Repl. 2008). 
 
6 A.C.A. § 26-75-606(c). 
 
7 A.C.A. § 26-75-613 (Repl. 2008). 
 
8 See, e.g., Op. Att’y Gen. 2013-103, 2008-121. 
 
9 See A.C.A. § 26-75-606(a)(2)(A). 
 
10 See, e.g., Op. Att’y Gen. 2002-101, 2008-121, and opinions cited in latter. 
 
11 See, e.g., Brookshire v. Adcock, 2009 Ark. 207, 307 S.W.3d 22. 
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One might maintain that A&P tax revenues are being used to indirectly pay the 
franchise fee bonds. Does the Act permit such a use? The franchise fee bonds 
clearly were not issued under the Act, which appears to contemplate that A&P tax 
revenues normally will be pledged to the repayment of bonds issued under the 
Act.12 The Act does permit the pledge of A&P tax revenues to the repayment of 
convention center bonds issued under any law, “tourism revenue bonds,” and 
certain other bonds issued other than under the Act.13 But the pledge of A&P tax 
revenues to the repayment of bonds not issued under the Act contemplates that the 
pledge will be made at the time the bonds are issued: the Act requires an 
authorizing ordinance of the municipality.14 I do not know whether the Franchise 
Fee Bond Swap is performed pursuant to an express pledge of A&P tax revenues 
to the repayment of the franchise fee bonds. Nor do I know whether one or more 
authorizing ordinances were enacted. I accordingly cannot determine how 
plausible would be an argument that the Franchise Fee Bond Swap amounts to an 
use of A&P tax revenues authorized by the Act to repay bonds issued other than 
under the Act.15 

                                              
12 See, e.g., A.C.A. § 26-75-606(a)(1)(A)(iv), (b)(2) 
 
13 See A.C.A. § 26-75-613(a). 
 
14 See A.C.A. § 26-75-613(b). 
 
15 While I do not know, I doubt that A&P tax revenues are expressly pledged to the trustee and holders of 
the franchise fee bonds. I assume that the franchise fee bonds were issued as revenue bonds under 
Amendment 65 without a vote of the electors. See Op. Att’y Gen. 2011-014 (concluding that “utility 
franchise fee receipts are almost certainly fees, not taxes, for Amendment 65 purposes,” which means that 
bonds backed by franchise fee receipts may be issued under Amendment 65 without an election). In that 
opinion, I quoted the Arkansas Supreme Court: 
 

Amendment 65 prohibits a city from doing indirectly that which it cannot do directly. Because 
Amendment 65 forbids repaying revenue bonds with assessments from [sic] local improvements 
or taxes, it correspondingly forbids pledging tax revenues to fill the gaps left by using other 
sources of monies to repay the bonds. In short, using tax revenues to offset losses caused by 
pledging revenues from . . . fees to cover bond indebtedness is indirectly using tax revenues to 
secure repayment of the bonds, which is prohibited conduct. 
 

Harris v. City of Little Rock, 344 Ark. 95, 102, 40 S.W.3d 214 (2001). As was the case in the 2011 opinion, 
it is not clear how the rules stated in Harris would be applied to these transactions. Perhaps it is sufficient 
to note that arguing that the Franchise Fee Bond Swap amounts to using A&P tax revenues for the payment 
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Alternatively, one might maintain that the use of the A&P tax revenues is 
whatever use is made of those dollars after they are deposited in the city’s general 
fund. Your request for my opinion can be read to imply that the funds are used by 
the city for purposes that would be permissible were they used directly by the 
A&P Commission for the same purposes. If that is the case, the Act may permit 
the use but I deem it more likely that it does not. The Act provides that the A&P 
Commission “is the body that determines the use” of A&P tax revenues.”16 It is 
not clear how the A&P Commission could maintain control of the funds, so as to 
direct their ultimate use in a manner permitted by the Act, after they are placed in 
the city’s general fund.  
 
As yet another alternative, one might maintain that the A&P Commission “uses” 
the A&P tax revenues simply by depositing them into the city’s general fund, 
without looking to what the city ultimately uses the money for. If one accepts that 
characterization, the use is clearly impermissible. The Act expressly prohibits 
using A&P tax revenues for “general capital improvements within the city” or 
“costs associated with the general operation of the city . . . .”17 It is my 
understanding that these two items, the latter in particular, substantially describe 
what a city’s general fund is normally used for.  
 
Question 2 – Is the annual award or the lump sum award[18] to the convention 
center as described above a permissible use of advertising and promotion funds? 
 
The Act provides that A&P tax revenues may be used for “[c]onstruction, 
reconstruction, extension, equipment, improvement, maintenance, repair, and 
operation of a convention center . . . .”19 The payments apparently are made at 

                                                                                                                                       
of bonds issued other than under the Act is an argument whose success may call into question the franchise 
fee bonds’ validity. 
 
16 A.C.A. § 26-75-606(a)(2)(A). 
 
17 A.C.A. § 26-75-606(c)(2)(A), (B). 
 
18 I cannot determine from the facts provided to what “lump sum” you refer. 
 
19 A.C.A. § 26-75-606(a)(1)(A)(ii).  
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least in part under a contract that calls for the payments to be “used exclusively for 
the convention center portion of the project.” It thus appears likely from the facts 
of which I am aware that the payments at issue fall within this statutory 
description. In that sense, then, the use is probably a permissible one under the 
terms of the Act.  
 
But because the convention center is privately owned, a constitutional prohibition 
on donating public money to private parties must be considered.20 As noted, there 
is a contract between the city and the convention center’s owner pursuant to which 
the city agreed that the A&P Commission would pay $100,000 per year for 15 
years.21 One could certainly argue, therefore, that there is no donation but rather 
payments under a contract supported by adequate consideration, and thus that the 
constitutional provision is not implicated. The constitutional provision’s 
applicability will depend on the adequacy of the consideration flowing to the city 
under the contract, in exchange for the city’s payments and other promises. The 
consideration’s adequacy is a question of fact I cannot address.22 
 
Question 3 – Is the annual award or the initial lump sum award to the water 
park as described above a permissible uses of advertising and promotion funds? 
 
The Act provides that A&P tax revenues may be used for “operation of tourist-
oriented facilities, including, but not limited to, theme parks and other family 
entertainment facilities.”23 A contract between the city and the water park’s owner 

                                              
20 Ark. Const. art. 12, § 5 (prohibiting cities from “obtain[ing] or appropriate[ing] money for . . . any 
corporation, association, institution or individual”); compare, e.g., Op. Att’y Gen. 2007-276 (A&P 
commission probably may not donate to private entity operating city history museum), with, e.g., Op. Att’y 
Gen. 2012-066 (county probably may donate to city). The constitutional prohibition also does not apply to 
payments that are consideration under a valid contract. See, e.g., City of Ft. Smith v. Bates, 260 Ark. 777, 
544 S.W.2d 525 (1976) (Ark. Const. art. 12, § 5, does not limit city’s power to give consideration under 
contract). 
 
21 You state that the payment has been $150,000 in recent years, not $100,000. Perhaps the contract has 
been amended to require the higher amount. If not, payment of more than required under the contract may 
complicate an argument that the payments are supported by adequate consideration. 
 
22 See, e.g., Op. Att’y Gen. 2009-113. 
 
23 A.C.A. § 26-75-606(b)(1)(A). 
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provides that the “A&P Commission has already committed $250,000 per year for 
20 years from 2012 for maintenance and operation” of the water park. I cannot 
determine the relevance a court might attach to the fact that the Act permits 
expenditures of A&P tax revenues for “operation” while the contract describes the 
payments as being for “maintenance and operation.”  
 
Separately, the Act provides that A&P tax revenues may be used for “maintenance 
. . . and operation of public recreation facilities . . . .”24 I have little doubt that the 
water park would be deemed by a court to be a recreational facility but it is not as 
clear that a court would deem the water park to be “public.” It is public in the 
sense that it is presumably open to the public, but I know of no authority on the 
question of whether a privately owned recreational facility can be a “public 
recreation facility” within the meaning of the Act.  
 
It appears to me more likely than not that a court would hold that, insofar as the 
Act is concerned, the water park payments are permissible under one or both of 
the Act’s provisions discussed above. As in the case of the convention center 
payments, however, a court would consider whether for constitutional purposes 
the payments are donations or consideration under a contract. The facts of which I 
am aware here are slightly less favorable to the city than are the facts of which I 
am aware concerning the convention center payments. The convention center 
contract itself requires the convention center payments. The water park contract of 
which I am aware, by contrast, states that the A&P Commission has “already 
committed” to make the water park payments. This usage suggests that there is 
another contract under which the water park payments are being made, or that they 
are being made outside any contract, and thus arguably are donations. In addition, 
the lump sum payment is not addressed at all in the water park contract of which I 
am aware, suggesting that it was made under another contract or that it was made 
outside any contract, and thus arguably was a donation. 
 
Question 4 – Is the pledge to return A&P taxes generated by the 
Hotel/Convention Center and Holiday Springs Water Park to the entities 
permissible? 
 

                                              
24 A.C.A. § 26-75-606(b)(2).  
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As far as the Act is concerned, the analysis here is much like that described in my 
answers to your second and third questions. The expenditures can be argued to be 
for construction, etc., of a convention center, and for operation of tourist-oriented 
facilities and/or public recreation facilities. The Act makes no distinction between 
uses in amounts that relate in a certain way to A&P tax collection amounts, and 
uses that do not so relate. 
 
The more difficult question is, once again, the applicability of the constitutional 
provision that prohibits donation of public money to private entities. Arguing that 
A&P tax revenue rebates are not donations but rather consideration under 
contracts may be somewhat more problematic here because the amounts paid over 
by the A&P Commission depend solely on the sales made at the convention center 
and water park that are subject to the tax. Acknowledging that fact may compel a 
defender of the payments to argue that the consideration provided by the owner of 
the convention center and water park varies with sales.  
 
Assistant Attorney General J. M. Barker prepared this opinion, which I approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:JMB/cyh 


