
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2013-129  
 
March 18, 2013 
 
The Honorable Richard A. Weiss, Director  
Department of Finance and Administration 
1509 West Seventh Street, Suite 401 
Post Office Box 3278 
Little Rock, Arkansas 72203-3278 
 
Dear Mr. Weiss: 
 
This is my opinion on your question about a law that lets teachers keep unused 
sick leave when changing school districts.1 Your question concerns a teacher 
leaving one district but not immediately starting with another.  
 
As you note, the law does not state a limit on the time that may pass between the 
teacher’s leaving one district and joining another. You compare the law to one that 
                                              
1  

(a) Whenever an employee of a school district, an education service cooperative, a state 
education agency, or a two-year college in this state shall leave the school district, education 
service cooperative, state education agency, or two-year college and accept employment in 
another school district in this state, education service cooperative, state education agency, or 
two-year college, the employee shall be granted credit by the new school district, education 
service cooperative, state education agency, or two-year college for any unused sick leave 
accumulated by the employee while employed by the former school district but not to 
exceed a maximum of ninety (90) days. 

(b) The accumulated and unused sick leave credit shall be granted to the employee upon 
furnishing proof in writing from the school district of former employment of the employee. 

(c) The provisions of this section shall apply to employment with another school district, 
education service cooperative, state education agency, or two-year college on or after July 1, 
1997. 

 
A.C.A. § 6-17-1206 (Repl. 2013). The law originally applied only to teachers and school districts. See Act 
177 of 1975. It was later amended also to cover education service cooperatives, state education agencies, 
two-year colleges, their employees, and school district employees other than teachers. See Acts 834 of 
1991, 774 of 1999, and 617 of 2007. For simplicity’s sake, I refer here only to “teachers” and “school 
districts” but I use those terms to include the other employees and entities named in the law.  
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lets a state employee keep sick leave when transferring between state agencies 
“without a break in service.”2 You state: 
 

The Office of Personnel Management policy is that if a state employee 
transferring between state agencies has a break in service for more than 30 
working days then the sick leave will not transfer. For consistency, OPM 
would establish the same 30 working day time period for public school 
employees and requests your opinion on whether this is proper application 
of the law. 

 
Your question, as I understand it, is whether OPM’s proposed interpretation – the 
denial of sick-leave transfer if a teacher has a break in service of more than 30 
working days – is proper application of the law. 
 
RESPONSE 
 
In my opinion, the answer to your question is probably “no.” 
 
While the two laws you cite are similar, they differ in an important respect already 
noted: the state-employee law lets a transferring employee keep sick leave only 
when the transfer is “without a break in service.”3 The teacher law, on the other 
hand, does not expressly limit teachers’ rights similarly. Nor do I see a compelling 
reason to read such a limit into the law. 
 
These laws were enacted in the same session of the General Assembly,4 whose 
express limit on state-employee rights and simultaneous omission of a similar 
limit on teacher rights may evidence legislative intent to treat the two groups 
differently. The state-employee law demonstrates that the General Assembly knew 
how to and did limit sick-leave-retention rights by express provision when it 
deemed that appropriate. That it did not state a limit in the teacher law I take to 
evidence a lack of intent to impose the limit stated in the state-employee law. 
Absent clear evidence that an omission will frustrate legislative intent, courts will 
                                              
2 A.C.A. § 21-4-207(e)(3) (Supp. 2013). 
 
3 Id. 
 
4 See Acts 177 (teachers) and 567 (state employees) of 1975. 
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not read into a statute a provision not included by the General Assembly.5 I see no 
such clear evidence here and so conclude that a court would not read a no-break-
in-service rule into the teacher law. It follows, in my view, that interpreting the 
teacher law in the same way as a law that contains a no-break-in-service rule 
probably would be improper.6  
 
Assistant Attorney General J. M. Barker prepared this opinion, which I approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:JMB/cyh 

                                              
5 See, e.g., Scroggins v. Medlock, 2011 Ark. 194, 381 S.W.3d 781. 
 
6 A question may remain exactly how to interpret the law. One might maintain that common sense suggests 
there must be some limit on the length of a teacher’s hiatus, though I do not necessarily accept that 
proposition. In any event, I, as an officer of the executive branch, cannot supply a rule where the legislature 
has not stated one. See, e.g., Op. Att’y Gen. 2013-026. Here, many governmental bodies, including all 
school districts, are charged with administering the law. These bodies may interpret and apply the law in 
any number of ways. People similarly situated may be treated differently as a result. Because legislative 
intent is obscure in this instance and there is a real possibility that people have been or will be treated 
differently under the law without good reason, legislative clarification is distinctly warranted. 


