Opinion No. 2013-087

August 9, 2013

David E. Dinwiddie
8608 Princeton Pike
Pine Bluff, Arkansas 71602

Dear Mr. Dinwiddie:

This is in response to your request for certification, pursuant to A.C.A. § 7-9-107
(Repl. 201 1)," of the following ballot title for a proposed initiated measure:

Ballot Title

Extending terms of certain county officials from two years to four
years.

The Attorney General is required, pursuant to A.C.A. § 7-9-107, to certify the
popular name and ballot title of all proposed initiative and referendum acts or
amendments before the petitions are circulated for signature. The law provides that
the Attorney General may substitute and certify a more suitable and correct
popular name and ballot title, if he can do so, or if the proposed popular name and
ballot title are sufficiently misleading, may reject the entire petition. Neither
certification nor rejection of a popular name and ballot title reflects my view
of the merits of the proposal. This office has been given no authority to
consider the merits of any measure.

In this regard, A.C.A. § 7-9-107 neither requires nor authorizes this office to make
legal determinations concerning the merits of the act or amendment, or concerning
the likelihood that it will accomplish its stated objective. In addition, consistent

' Section 7-9-107 was amended by Act 1413 of 2013, but the amendment is not relevant to your
submission. See Acts 2013, No. 1413, § 9 (repealing former subsections (e) and (f) of A.C.A. § 7-9-107).
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with Arkansas Supreme Court precedent, unless the measure is “clearly contrary to
law,”” this office will not require that a measure’s proponents acknowledge in the
ballot title any possible constitutional infirmities. As part of my review, however,
I may address constitutional concerns for consideration by the measure’s
proponents.

Consequently, this review has been limited primarily to a determination, pursuant
to the guidelines that have been set forth by the Arkansas Supreme Court,
discussed below, of whether the ballot title you have submitted accurately and
impartially summarizes the provisions of your proposed measure. With regard,
however, to a popular name, I note that you did not submit a proposed popular
name for my review. Section 7-9-107(a) of the Arkansas Code is very clear in
requiring a sponsor of a measure to submit the text of the measure together with
both a proposed ballot title and popular name.” Assuming you decide to redesign
your proposed measure and ballot title to address the concerns outlined below,
please be advised that you must include a proposed popular name in your
resubmission.

The purpose of my review and certification is to ensure that the popular
name and ballot title honestly, intelligibly, and fairly set forth the purpose of
the proposed amendment or act,”

The popular name is primarily a useful legislative device.” It need not contain
detailed information or include exceptions that might be required of a ballot title,
but it must not be misleading or give partisan coloring to the merit of the

2 See Kurrus v. Priest, 342 Ark. 434, 445, 29 S.W.3d 669, 675 (2000); Donovan v. Priest, 326 Ark. 353,
359,931 S.W.2d 119, 121 (1996); Plugge v. McCuen, 310 Ark. 654, 841 S.W.2d 139 (1992).

? See also Op. Att’y Gen. 2006-072 (and opinions cited therein).
* See Arkansas Women's Political Caucus v. Riviere, 283 Ark. 463, 466, 677 S.W.2d 846 (1984).

5 Pafford v. Hall, 217 Ark. 734, 739, 233 S.W.2d 72, 75 (1950).
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proposal.6 The popular name is to be considered together with the ballot title in
determining the ballot title’s sufficiency.’

The ballot title must include an impartial summary of the proposed amendment or
act that will give the voter a fair understanding of the issues presen‘ted.8 According
to the court, if information omitted from the ballot title is an “essential fact which
would give the voter serious ground for reflection, it must be disclosed.”® At the
same time, however, a ballot title must be brief and concise (see A.C.A. § 7-9-
107(b)); otherwise voters could run afoul of A.C.A. § 7-5-522’s five minute limit
in voting booths when other voters are waiting in line.'® The ballot title is not
required to be perfect, nor is it reasonable to expect the title to cover or anticipate
every possible legal argument the proposed measure might evoke.!! The title,
however, must be free from any misleading tendency, whether by amplification,
omission, or fallacy; it must not be tinged with partisan coloring.” A ballot title
must convey an intelligible idea of the scope and significance of a proposed
change in the law."” The ballot title must be intelligible, honest, and impartial.'*

Having analyzed your proposed amendment as well as your proposed ballot title
under the above precepts, it is my conclusion that I must reject your ballot title.
The title you have submitted is wholly insufficient in apprising the voters of the

6 E.g., Chaney v. Bryant, 259 Ark. 294, 297, 532 S.W.2d 741, 743 (1976); Moore v. Hall, 229 Ark. 411,
316 S.W.2d 207 (1958).

7 May v. Daniels, 359 Ark. 100, 105, 194 S.W.3d 771, 776 (2004).

8 Becker v. Riviere, 270 Ark. 219, 226, 604 S.W.2d 555, 558 (1980).
® Bailey v. McCuen, 318 Ark. 277, 285, 884 S.W.2d 938, 942 (1994).
1° 14 at 288, 884 S.W.2d at 944,

' 1d. 293, 884 S.W.2d at 946-47.

12 Jd. at 284, 884 S.W.2d at 942.

B Christian Civic Action Committee v. McCuen, 318 Ark. 241, 245, 884 S, W .2d 605, 607 (1994) (internal
quotations omitted).

" Becker v. McCuen, 303 Ark. 482, 489, 798 S.W.2d 71, 74 (1990).
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contents of your measure. Although it states what the term lengths will be, it does
not identify the affected offices. Nor does it identify the measure as a proposed
constitutional amendment. The ballot title must include this information in order
to satisfy the above standards imposed by the court.

Several ambiguities also arise from the text of your proposed measure. A number
of additions or changes to your ballot title are, in my view, necessary in order to
more fully and correctly summarize your proposal. I cannot, however, at this
time, fairly or completely summarize the effect of your proposed measure to the
electorate in a popular name or ballot title without the resolution of the
ambiguities. I am therefore unable to substitute and certify a more suitable and
correct popular name and ballot title pursuant to A.C.A. § 7-9-107(b).

I refer to the following ambiguities:

e Your proposed constitutional amendment identifies the affected offices by
referring to “[t]he term of office for County Elected Officials serving in the
capacity of the office of....” (Emphasis added). This present-tense
language suggests that the amendment might apply to the term of office of
someone who is currently serving in one of the affected offices — possibly
resulting in someone’s term changing mid-service. But the proposed
measure then declares that the terms of office “are extended from two (2)
year terms to four (4) years terms, commencing with any county official
sworn in after December 31, 2014.” (Emphasis added).”” This latter
provision is clearly designed to trigger the extension of terms for officials
taking office on or after January 1, 2015. It is difficult, however, to
reconcile this provision with the previous reference to those “serving in”
the offices. This ambiguity must be clarified before I can certify a ballot
title for your measure. You may wish in this regard to refer to previous
opinions of my office that have addressed similar proposals. '* You may

15 please note that the text actually states: “The term of office for County Elected Officials ... are
extended....”

16 E£.g, Op. Att’y Gen. Nos. 2009-097; 2007-179 (available on the Attorney General’s Opinions search
page at www.arkansasag.gov/opinions/.)




David E. Dinwiddie
Op. No. 2013-087

Page 5

find these opinions (and the accompanying proposals’ texts, which I can
provide upon request) helpful in addressing this ambiguity.

I note that the office of surveyor is not included under the text of your
proposed amendment. Currently, the electors of each county elect a
surveyor for two-year terms each, along with the other county executive
officers provided for under Article 7, Section 46 of the Arkansas
Constitution.'” Given the reference to “certain county officials” in your
proposed ballot title, I assume this is intentional and that surveyors are not
to be included among the affected officials. However, I believe this must
be made clear in the ballot title so that the voters will have a fair
understanding of the scope and significance of the change you are
proposing.

The text of your proposed amendment includes constables among the
affected “County Elected Officials,” but constables are elected by townsth
under the Arkansas Constitution — not by the entire county. " Thus
constables are not “county elected ofﬁmals ” and it will likely be confusing
to the voters to designate them as such.'” Constables are considered county
officials for some purposes.” O But it is nevertheless clear under the current
constitution that constables are elected by each township. I realize that any

17 Article 7, Section 46 states in full as follows:

The qualified electors of each county shall elect one sheriff, who shall
be ex-officio collector of taxes, unless otherwise provided by law; one
assessor, one coroner, one freasurer, who shall be ex-officio treasurer of
the common school fund of the county, and one county surveyor, for
the term of two years, with such duties as are now or may be prescribed
by law. Provided, that no per centum shall ever be paid to assessors
upon the valuation or assessment of property by them.

18 See Ark. Const. art. 7, § 47.

1% See Op. Att’y Gen. 2007-053 (rejecting a proposed popular name for a similar constitutional amendment
where the popular name referred to “elected county officials” and the proposed amendment — similar to the
one at hand — included the office of constable among the affected offices).

2 See, e.g., Farnsworth v. White County, 312 Ark. 574, 851 S.W.2d 451 (1993) (workers’ compensation
coverage) and Op. Att’y Gen. 2007-030 (use of “blue lights” by law enforcement officers).
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confusion in this respect can be remedied by simply avoiding any reference
in the ballot title to constables as county officials. This assumes, however,
that the amendment, if adopted, would make no change respecting
constables other than to change their term of office from the current two
years to four years. And that may not be a fair assumption, given the
inclusion of constables among the “County Elected Officials” affected by
the amendment. This reference to constables as county officials is
ambiguous and gives rise to uncertainty regarding the precise change in law
under your proposal. Without clarification, the precise effect of the
amendment in this regard cannot be accurately summarized for the voters in
a ballot title.

e The incorrect use of the word “term” in “[t]he term of office for County
Elected Officials ... are extended...” should be corrected to address this
grammatical mistake. “Terms” (not “Officials”) is the plural subject of the
plural verb “are.” This should therefore read: “The terms of office .... are
extended....”

I cannot certify a popular name or ballot title for your proposed amendment in the
face of the deficiencies and ambiguities noted above. You must remedy these
matters before I can perform my statutory duty.

My office, in the certification of ballot titles and popular names, does not concern
itself with the merits, philosophy, or ideology of proposed measures. I have no
constitutional role in the shaping or drafting of such measures. My statutory
mandate is embodied only in A.C.A. § 7-9-107 and my duty is to the electorate. I
am not your counsel in this matter and cannot advise you as to the substance of
your proposal.

At the same time, however, the Arkansas Supreme Court, through its decisions,
has placed a practical duty on the Attorney General, in exercising his statutory
duty, to include language in a ballot title about the effects of a proposed measure
on current law.?! Furthermore, the Court has recently confirmed that a proposed
amendment cannot be approved if “[t]he text of the proposed amendment itself

2 See, e.g., Finnv. McCuen, 303 Ark. 418, 798 S.W.2d 34 (1990).
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contribute[s] to the confusion and disconnect between the language in the popular
name and the ballot title and the language in the proposed measure.”** The Court
concluded: “[Internal inconsistencies would inevitably lead to confusion in
drafting a popular name and ballot title and to confusion in the ballot title itself.”?
Where the effects of a proposed measure on current law are unclear or ambiguous,
it is impossible for me to perform my statutory duty to the satisfaction of the
Arkansas Supreme Court without clarification of the ambiguities.

My statutory duty, under these circumstances, is to reject your proposed ballot
title, stating my reasons therefor, and to instruct you to design a popular name and
“redesign” the proposed measure and ballot title.** You may, after clarification of
the matters discussed above, resubmit your proposed amendment, along with a
proposed popular name and ballot title, at your convenience. I anticipate, as noted
above, that some changes or additions to your submitted popular name and ballot
title may be necessary. I will be pleased to perform my statutory duties in this
regard in a timely manner after resubmission.

Sincerely,

DUSTIN MCDANIEL
Attorney General

DM:cyh

Enclosure

22 Roberts v. Priest, 341 Ark. 813, 20 S.W.3d 376 (2000).
21d.

#* A.CA. §7-9-107(c).



Ballot Title: Extending Terms of Certain County

Officials from Two Years to Four Years.

Proposed Amendment:

The term of office for County Elected Officials serving
in the capacity of the office of County Judge, Justice
of the Peace, County Sheriff, County Collector,
Constable, County Treasurer, County Assessor, Circuit
Clerk, County Clerk, and County Coroner, are extended
from two (2) year terms to four (4) year terms,
commencing with any county official sworn in after

December 31, 2014.

Submitted by David Dinwiddie, July 25, 2013



