Opinion No. 2013-066

July 8, 2013

Patricia Vick

c/o Jean Block, Chief Legal Counsel
Arkansas Scholarship Lottery

Post Office Box 3238

Little Rock, Arkansas 72203-3238

Dear Ms. Vick:

You have requested my opinion regarding the Arkansas Freedom of Information
Act (“FOIA™).! Your request, which is based on A.C.A. § 25-19-105(c)(3)(B)(i),
seeks an opinion from this office stating whether the custodian’s decision
regarding the release of personnel or employee-evaluation records is consistent
with the FOIA.

Your letter indicates that someone has requested “each of the lottery employees’
merit raises, the percentage raise, and the raise in dollar terms as well as their
COLA raise in dollar terms and their new total annual salary.” The custodian has
decided that the FOIA requires each of these pieces of information be released.
While you recognize that, as a public employee, your salary is subject to release in
response to a FOIA request, you question the release of the “merit pay
percentages.” You point out that “under the Merit Pay System, merit pay increases
are directly tied to the performance evaluation process.” Specifically, employees
who receive a certain overall rating receive a defined percentage increase: those
who are overall “satisfactory” receive 1.5%; those who are overall “above
average” receive 3%; those who overall “exceed standards” receive 4.5%.

! The FOIA is codified at A.C.A. §§ 25-19-101 to 25-19-110.
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RESPONSE

My statutory duty is to state whether the custodian’s decision is consistent with the
FOIA. Not having seen any of the specific documents that the custodian intends to
disclose, | cannot opine about the release of any specific record. Nevertheless, |
can opine more generally about the release of the percentages for merit raises. As
explained more fully below, the custodian’s decision to release the percentages is,
In my opinion, consistent with the FOIA.

DISCUSSION

A document must be disclosed in response to a FOIA request if all three of the
following elements are met. First, the FOIA request must be directed to an entity
subject to the act. Second, the requested document must constitute a public record.
Third, no exceptions allow the document to be withheld.

Given the nature of the underlying FOIA request, the first two elements are clearly
met. The analysis for those two elements is contained in Opinion No. 2011-045,
which is enclosed. So | will not repeat it here.

Turing to the third element, the question is whether some exception shields the
specific percentage of the merit raise from disclosure. You point out a somewhat
unusual scenario in which the release of a personnel record indirectly reveals
exempt information on an employee-evaluation record. The Arkansas Supreme
Court has defined an evaluation record as a public record that is created by or at
the behest of the employer to evaluate the employee.?

As noted in Opinion No. 2011-045, salary information—which includes raises and
COLA amounts—meets the definition of a “personnel record.”® Accordingly, the
FOIA requires that these records be released unless doing so constitutes a “clearly
unwarranted invasion of personal privacy.”* As Opinion No. 2011-045 further
explains, the release of salary information will rarely rise to the level of such an
invasion. Therefore, these kinds of records generally must be released.

% Thomas v. Hall, 2012 Ark. 66, S.\W.3d ___ (Feb. 16, 2012); see generally, Op. Att’y Gen.
Nos. 2009-067, 2006-035, 93-055.

® Please see Opinion No. 2011-045 for the definition of “personnel record.” See also Op. Att’y
Gen. 2011-098 (opining, as a more general matter, that the amount of a raise is considered a
personnel record and is discloseable).

* A.C.A. § 25-19-105(b)(12) (Supp. 2011).



Patricia Vick
Opinion No. 2013-066
Page 3

While there is very good reason to think that the percentage-increase is itself a
personnel record, there are no good reasons to think it is itself an employee
evaluation. Given the scenario you convey, the award of and amount of the
percentage-increase are effects of receiving a certain rating on an employee
evaluation. But the percentage increase itself was not created by the employer to
evaluate the employee. Instead, just like any other raise or promotion, the
percentage-increase rewards the employee for a certain level of performance.

Therefore, in my opinion, the percentage-increase is best characterized as a
personnel record, not an employee-evaluation record.

Your core concern seems to be not so much that the percentage-increase is itself an
evaluation record, but that, as you say, “the request for the ‘percentage raise’
[seems to be] a ‘back door’ way of discovering an employee’s overall job
performance review[.]” In other words, you seem to grant that the release of the
percentage-increase itself would not directly disclose an employee evaluation
record, but the release seems to indirectly reveal the overall evaluation result
because the percentage-increase can be cross-referenced with the state statute that
sets the percentages.

| addressed this concern about cross-referencing in Opinion No. 2011-118. In that
opinion, | explained that, because the FOIA’s exceptions must be narrowly
construed, when there is a reasonable doubt about what an exception means, we
are required to opt for the interpretation that exempts the fewest records.’
Likewise, when there is a reasonable doubt about how an exception applies to a
given set of facts, we are required to opt for the application that exempts the
fewest records.’ In my opinion, these principles of interpreting the FOIA indicate
that the legislature has not established a general prohibition on the release of an
otherwise discloseable record simply because it could be cross-referenced with
other information to reveal exempted information.

In summary, the percentage increase is, in my opinion, best classified as a
personnel record. There is no clear basis in the FOIA for the custodian to withhold
the percentage-increase on the grounds that it could be cross-referenced with the

> See Stilley v. McBride, 332 Ark. 306, 313, 965 S.W.2d 125, 128 (1998) (holding that all
exceptions to disclosure under the FOIA must be narrowly construed).

®Seeid.
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state statute to reveal non-discloseable information. Therefore, the custodian has,
in my opinion, properly decided to disclose it.

Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared this opinion, which | hereby
approve.

Sincerely,

DuUsSTIN MCDANIEL
Attorney General
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