
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2013-063     
 
October 11, 2013 
 
The Honorable Charlotte Vining Douglas 
State Representative 
5315 Ridge Road 
Alma, Arkansas 72921-8254 
 
Dear Representative Douglas: 
 
This is my opinion on your questions about a volunteer fire department’s rights 
and obligations vis-à-vis an adjacent city. 
 
Butterfield District 5 Volunteer Fire Department (“District 5”) serves part of 
Crawford County and is organized as a private nonprofit corporation.1 It receives 
membership dues, county sales tax proceeds,2 and Act 833 funds.3 It has an 
automatic aid agreement4 with a fire department whose coverage area once 
included a city adjacent to District 5’s coverage area but no longer does because 

                                              
1 See Op. Att’y Gen. 2004-294 and opinions cited therein regarding the various forms fire departments may 
take. 
 
2 I assume for purposes of this opinion that District 5 receives county sales tax proceeds as consideration 
under a contract with Crawford County to provide fire protection services within its coverage area. See 
A.C.A. § 14-14-802(b)(2)(D)(iii) (Repl. 1998) (county may provide fire protection services); Op. Att’y 
Gen. 2012-007 (county may contract with private nonprofit corporation to provide public service, but 
donation of local tax funds to fire department organized as private nonprofit corporation may be subject to 
challenge under Ark. Const. art. 12, § 5). 
 
3 See Act 833 of 1991 (codified as amended at A.C.A. §§ 14-284-401 to -411 (Repl. 1998, Supp. 2011) and 
A.C.A. § 26-57-614 (Repl. 2008)) (as further amended by Act 91 of 2013) (providing for distribution of 
insurance premium tax proceeds to fire departments). 
 
4 It is my understanding that under an automatic aid agreement the combined firefighting resources of all 
party fire departments are treated for dispatch purposes as a single department serving the parties’ 
combined coverage areas, and that under a mutual aid agreement a party fire department may call on 
another party as needed to fight a given fire. 
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the city started its own fire department. You state that the city fire department 
“does not intend to have a similar agreement” with District 5 but that you expect 
the city to ask District 5 to respond to some city fires.5 
 
Your questions are: 
 

1. Is District 5 required to respond outside of its coverage area, where 
there is no agreement?  Is it permissible for District 5 to refuse aid?  If 
so, under what circumstances? 
 

2. If District 5 is required to render aid or chooses to render aid, can the 
adjacent city be charged for services rendered by District 5 not in its 
service area?  And if the adjacent city refuses to pay for services, what 
recourse does the department have? 

 
3. Can a county judge withhold funds to District 5 where it legally refuses 

to render aid?  Can Act 833 funds be withheld under these 
circumstances? 

 
4. What are the legal ramifications, duties and responsibilities to District 5 

in relation to the adjacent city’s fire department? 
 

RESPONSE 
 
Question 1: Is District 5 required to respond outside of its coverage area, where 
there is no agreement?  Is it permissible for District 5 to refuse aid?  If so, under 
what circumstances? 
 
In my opinion, District 5 need not fight fires outside its coverage area absent an 
agreement to do so.6 No law expressly requires a department like District 5 to fight 
fires outside its coverage area. Additionally, a statute requires departments like 

                                              
5 You state that “District 5 is better equip[ped] and will likely be called for cases where adjacent city is 
inadequate.” In my view, however, the departments’ relative capabilities are not relevant to answering your 
questions.  
 
6 Being a corporation, District 5 has articles of incorporation and presumably has bylaws. I assume for 
purposes of this opinion that these documents do not provide that District 5 must fight fires outside its 
coverage area. 
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District 5 to respond to “all fires occurring within their respective districts,”7 
implying the absence of a duty to respond outside the district. 
 
Question 2: If District 5 is required to render aid or chooses to render aid, can 
the adjacent city be charged for services rendered by District 5 not in its service 
area? And if the adjacent city refuses to pay for services, what recourse does the 
department have? 
 
In my opinion, District 5 generally may not compel an adjacent city to pay for 
firefighting services rendered within the city. No law expressly provides that a 
department like District 5 may recover money for services rendered outside its 
coverage area.8 District 5 and the city might, of course, enter into a contract that 
provides for payment. And in a given case the equitable remedy quantum meruit 
might be invoked to support a claim for payment, though such a claim might 
ordinarily be expected to lie against the owner of the property on which the fire 
occurred rather than against the city itself. 
 
Question 3: Can a county judge withhold funds to District 5 where it legally 
refuses to render aid?  Can Act 833 funds be withheld under these 
circumstances? 
 
In my opinion, neither county sales tax proceeds appropriated to pay amounts due 
under a contract between the county and District 59 nor Act 833 funds may be 
withheld from District 5 solely for its lawful refusal to fight a fire outside its 
coverage area. No laws provide for such withholding. 
 
Question 4: What are the legal ramifications, duties and responsibilities to 
District 5 in relation to the adjacent city’s fire department? 
 
I interpret this question as a request that I answer your first three questions as if 
you had asked about a city fire department’s fighting fires within District 5.  

                                              
7 A.C.A. § 20-22-901(a)(1)(A) (as amended by Act 1345 of 2013).  
 
8 A department like District 5 may recover from a nonmember property owner the reasonable value of its 
services in responding to a fire within its coverage area. See A.C.A. § 20-22-901(b)(1)(A) (Supp. 2011). 
 
9 See note 2. I assume for purposes of this opinion that the contract itself does not require District 5 to fight 
fires outside its coverage area. 
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In my opinion, a city fire department need not fight fires outside city limits absent 
an agreement to do so. A statute provides that a city fire department is formed “to 
extinguish fires and preserve the property of the city and of the inhabitants from 
conflagration.”10 The language clearly indicates that such a department’s mission 
is within the city.11 No state law expressly requires a city fire department to fight 
fires outside city limits. 
 
In my opinion, an adjacent city generally may not compel District 5 to pay for 
firefighting services rendered within District 5.12 No law expressly provides that a 
city fire department may recover from an adjacent fire department like District 5 
money for services rendered outside city limits. The city and District 5 might, of 
course, enter into a contract that provides for payment. And in a given case the 
equitable remedy quantum meruit might be invoked to support a claim for 
payment, though such a claim might ordinarily be expected to lie against the 
owner of the property on which the fire occurred rather than against District 5 
itself. 
 
Finally, in my opinion, neither Act 833 funds nor county sales tax proceeds 
distributed to a city13 and appropriated to its fire department may be withheld from 
such a department solely for its lawful refusal to fight a fire outside city limits. No 
laws expressly provide for such withholding, although a city may not receive Act 
833 funds “unless it is willing to provide fire protection through mutual aid 
agreements” in areas within five miles of the city limits.14 This provision does not 

                                              
10 A.C.A. § 14-53-101(a) (Repl. 1998). 
 
11 But see A.C.A. § 14-53-102 (Supp. 2011 and as amended by Act 1345 of 2013) (providing that a city 
may by ordinance authorize its fire department to fight fires outside city limits). I assume for purposes of 
this opinion that the city in question has not enacted an ordinance that requires extraterritorial firefighting. 
 
12 When a city fire department fights a fire outside city limits, “a reasonable effort shall be made . . . to 
obtain compensation or reimbursement . . . from the property owner involved.” A.C.A. § 14-53-
102(b)(1)(A) (as amended by Act 1345 of 2013) (emphasis added). If the effort is unsuccessful, the county 
wherein the fire occurred “may reimburse the municipality . . . in an amount not to exceed two hundred 
dollars ($200).” A.C.A. § 14-53-102(b)(1)(B) (as amended by Act 1345 of 2013). 
 
13 See, e.g., A.C.A. § 26-74-214(b) (Supp. 2011) (generally requiring pro rata share of county sales tax 
proceeds to be distributed to each municipality within county). 
 
14 A.C.A. § 14-284-406(b)(1) (Supp. 2011). 
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mean that a city fire department may never receive Act 833 funds unless it actually 
fights fires outside city limits. It may be that a city is willing to enter into mutual 
aid agreements but that the fire departments serving the areas within five miles of 
the city limits are not.  
 
Assistant Attorney General J. M. Barker prepared this opinion, which I approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:JMB/cyh 
 


