
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2013-060     
 
August 5, 2013 
 
Colonel Stan Witt, Director 
Arkansas State Police 
1 State Police Plaza Drive 
Little Rock, AR  72209-4822 
 
Dear Colonel Witt: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on the following question: 
 

May All-Terrain Vehicles (ATVs), as defined under Ark. Code Ann. 
§ 27-21-102, generally be operated on Arkansas streets and 
highways if they meet the safety equipment requirements for motor 
vehicles? 
 

As background, you report as follows: 
 

The Arkansas State Police has taken the enforcement position that 
the plain language of Ark. Code Ann. § 27-21-106 prohibits ATVs 
from operating on streets and highways regardless of safety 
equipment, unless such operation falls under a specific statutory 
exemption, such as crossing from one field to another while hunting 
or engaging in farming operations. 
 
The Arkansas Department of Finance and Administration’s Office of 
Motor Vehicles, however, has created procedures whereby an ATV 
owner can purportedly title, register, and operate their ATV on 
streets and highways generally, after submitting an affidavit stating 
they have met certain equipment requirements under Chapters 36 
and 37 of Title 27 of the Arkansas Code. . . . 
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Arkansas State Police troopers have continued to issue warnings and 
citations to ATV operators for violation of § 27-21-106 regardless of 
the Office of Motor Vehicles’ procedure. 
 

You have attached to your request, inter alia, a blank form affidavit of compliance 
with equipment and lighting standards that the Office of Motor Vehicles (the 
“OMV”) reportedly requires be submitted in connection with an application to 
register and license an ATV.1 
 
RESPONSE 
 
Although an ATV might presumably be modified to an extent that would render it 
exclusively an “automobile” subject to registration and licensing, I do not believe 
it would invariably qualify as such merely by complying with statutory automotive 
lighting and safety equipment standards.  In my opinion, an ATV modified to 
comply with automotive safety requirements might in some instances remain an 
“all-terrain vehicle” subject to statutory street- and highway-access restrictions.  
Given this possibility, the answer to your question as stated is “no.”  I 
consequently question the propriety of the OMV’s general policy of registering 
and licensing for street and highway access any ATV that has complied with these 
statutory requirements.  In my opinion, in some if not all instances, such a 
modified ATV would remain subject to the statutory restrictions set forth in 
A.C.A. § 27-21-106.  The law on this question, however, is confusing and would 
benefit by legislative clarification.  
  

                                              
 
1 The Affidavit requires an applicant to attest that his ATV meets the following vehicle requirements: 
 

§ 27-36-209 Head Lamps 
§ 27-36-215 Tail Lights and Reflectors 
§ 27-36-216 Signal Lights and Signal Devices 
§ 27-37-702 Seat Belts 
§ 27-37-202 Horns and warning devices 
§ 27-37-301 Safety Glass Mandatory – Windshield 
§ 27-37-303 Windshield Wipers Required 
§ 27-37-305 Rearview Mirrors 
§ 27-37-401 Only pneumatic rubber tires permitted 
§ 27-37-501 Brakes 
§ 27-37-601 Noise or smoke producing devices prohibited 
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As reflected in the above factual background, your question arises from a dispute 
between the OMV and the Arkansas State Police (“ASP”) regarding the legal 
status of an ATV that has been modified to comply with the lighting and safety 
requirements for motor vehicles set forth in the Code.  My inquiries reveal that the 
OMV considers such modified vehicles to qualify as “automobiles,” which are 
consequently capable of being registered and licensed2 and, as such, cleared for 
general access to public roads and highways.3   The ASP disagrees, considering 
such modified ATVs to remain “all-terrain vehicles” as statutorily defined,4 and 
hence subject to the following access restrictions: 
  

(a) It is unlawful for any a person to operate an all-terrain vehicle on 
a public street or highway of this state, even if the all-terrain vehicle 
otherwise meets the equipment standards of § 27-20-104,[5] except 
under the following conditions and circumstances:  

                                              
2 See A.C.A. § 27-14-601(a)(1) (Supp. 2011) (setting a fee for the registration and licensing of 
“automobiles equipped with pneumatic tires, used for the transportation of persons”). 
 
3 The registration requirements for vehicles moved upon a public street or highway are set forth in 
subchapter 7 of chapter 14, title 27 of the Code.  Subject to certain inapplicable exceptions, A.C.A. § 27-
14-703 (Repl. 2008) expressly provides that “[e]very motor vehicle . . . when driven or moved upon a 
highway . . . shall be subject to the provisions of this chapter.” 
 
4 Subsection 27-21-102(1) of the Code (Supp. 2011) defines the term “all-terrain vehicle” as follows: 

 
(A) “All-terrain vehicle” means a vehicle that:  

 
    (i) Has three (3), four (4), or six (6) wheels;  

 
   (ii) Is fifty inches (50") or less in width;  
 
  (iii) Is equipped with nonhighway tires;  
 
  (iv) Is designed primarily for off-road recreational use; and  

 
 (v) Has an engine displacement of no more than one thousand cubic centimeters (1,000 
cc).  

 
(B) “All-terrain vehicle” includes a recreational off-highway vehicle.  

 
(C) “All-terrain vehicle” does not include a golf cart, riding lawn-mower, or lawn or 
garden tractor[.] 
 

5 Section 27-20-104 of the Code (Supp 2011) sets forth equipment standards for “motor-driven cycles and 
all motorcycles.”  The statute quoted in my text thus provides that an ATV’s modifications to comply with 
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(1) A person may operate an all-terrain vehicle on a public street or 
highway if the all-terrain vehicle is:  
 
(A) Used in farming or hunting operations; and  
 
(B) Operated on a public street or highway in order to get from one 
(1) field to another;  
 
(2)(A) An all-terrain vehicle may be operated upon on a public street 
or highway if:  
 
(i) The all-terrain vehicle needs to make a direct crossing of the 

street or highway to get from one (1) area to another . . . [.]6 
 
In my opinion, the OMV’s analysis only indirectly addresses the most immediate 
question – namely, whether an ATV’s compliance with automobile equipment 
standards would in itself qualify the vehicle as an “automobile” capable of being 
registered and licensed, thus at least potentially rendering it roadworthy for 
general street and highway travel.  If the answer to this question were “no,” the 
vehicle would be unregistrable and hence precluded from general access to public 
streets and highways.7  Moreover, as suggested above, even if the answer were 
“yes,” the question would remain whether the vehicle nonetheless continued to 
                                                                                                                                       
motorcycle equipment standards will not warrant granting it general access to streets and highways.  
Because the statute does not expressly state a similar exclusion for ATVs modified to comply with 
automobile equipment standards, the OMV has reportedly concluded that the latter category of vehicle may 
be registered and licensed, thus permitting it general access to streets and highways.  This argument is 
basically an application of the legal principle of construction know as “expressio unius est exclusion 
alterius.”  See Gazaway v. Greene County Equalization Bd., 314 Ark. 569, 575, 864 S.W.2d 233 (1993):  
"The phrase expressio unius est exclusio alterius is a fundamental principle of statutory construction that 
the express designation of one thing may properly be construed to mean the exclusion of another."  Chem-
Ash, Inc. v. Arkansas Power & Light Co., 296 Ark. 83, 751 S.W.2d 353 (1988); Venhaus v. Hale, 281 Ark. 
390, 663 S.W.2d 930 (1946). 
 
6 A.C.A. § 27-21-106 (Supp. 2011), as amended by Acts 2013, No. 69, § 1.  This statute permits certain 
other uses of ATVs that are not germane to your question.  Section A.C.A. § 27-21-109(b) of the Code 
(Repl. 2008) further establishes a defense to what would otherwise be liability under A.C.A. § 27-21-106 
under circumstances involving reasonable ATV travel to an off-road trail from one’s home or another off-
road trail across a public street or highway located outside city limits.  See Op. Att’y Gen. 2009-159 
(discussing this exception).   
 
7 See A.C.A. §§ 27-14-601 and -703.  
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qualify as an “ATV”8 subject to the above discussed statute restricting ATV access 
to public streets and highways.9 
 
With respect to the first of these questions, the subchapter of the Code sanctioning 
the registration and licensure of “automobiles” unfortunately fails to define the 
term.10  Perhaps the most pertinent, if somewhat circular, definition appearing 
elsewhere in the Code is the following: 
 

“Automobile” means a motorized vehicle equipped with pneumatic 
tires used for the transportation of persons, as commonly known and 
recognized by the Revenue Division of the Department of Finance 
and Administration, as a pleasure vehicle for licensing purposes as 
established by § 27-14-601(a).11 

 
In my opinion, this “definition” should not be read as declaring an “automobile” to 
be whatever the OMV determines it to be, but rather as suggesting that the term’s 
meaning is self-evident – i.e., “commonly known and recognized” – a conclusion 
bolstered by the fact that the legislature also uses the term without definition in the 
recited licensing statute.   
 

                                              
 
8 A vehicle might meet all of the automotive safety requirements itemized in note 1, supra, and still qualify 
as an ATV under the criteria set forth in note 4, supra.  I draw this conclusion because even a vehicle 
“equipped with nonhighway tires” (emphasis added) and “designed primarily for off-road recreational use” 
– characteristics of an ATV as statutorily defined – might incorporate all of the features itemized in note 1. 
 
9 It is an accepted principle of statutory construction that a general statute normally does not apply where 
there is a specific statute governing a particular subject matter.  Donoho v. Donoho, 318 Ark. 637, 887 
S.W.2d 290 (1994).  In accordance with this principle, to the extent that a particular ATV can be 
characterized as one type of automobile, the statute restricting road-access for ATVs would appear to 
control. 
 
10 The subchapter of the Code dealing with registration and licensing is set forth at A.C.A. § 27-14-601 
through 612 (Repl. 2008 & Supp. 2011), as amended by Acts 2013, No. 592, § 1.  
 
11 A.C.A. § 22-8-203(1) (Repl. 2004), contained in the Automobile and Pickup Truck Acquisition Act for 
the State of Arkansas, A.C.A. §§ 22-8-201 through -211 (Repl. 2004 & Supp. 2011), as amended by Acts 
2013, Nos. 311 and 1405.  The term is unhelpfully defined elsewhere in the Code as including “any vehicle 
which is self-propelled, including, but not limited to, passenger cars, trucks, vans, and buses,” A.C.A. § 14-
304-102(1) (Supp. 2011), and as “a passenger automobile or pickup truck,” A.C.A. § 26-52-415(d) (Repl. 
2008). 
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Despite the suggestion that the meaning of the term “automobile” is “commonly 
known and recognized,” given my present need to parse that meaning, I must look 
to case law for guidance.  Perhaps most directly applicable is a definition of 
“automobile” offered by the Arkansas Supreme Court, which has twice endorsed 
the following as the “‘ordinary and popular acceptation’” of the term:  “‘a motor-
driven vehicle having four wheels, a body, sides, and top, suitable and intended for 
the conveyance of persons,’” not including “‘such a vehicle as a motorcycle.’”12 
 
Without belaboring the point, I will simply note that an ATV would not 
necessarily qualify as an “automobile” under this definition merely by virtue of its 
meeting the equipment requirements set forth in the Affidavit of Vehicle 
Requirements attached to your request.  An ATV in compliance with these 
requirements might lack, for instance, court-defined features of an automobile 
such as “four wheels” and “sides.”   
 
Moreover, as noted above, even a modified ATV that qualified as an “automobile” 
might remain an ATV under the statute defining an “all-terrain vehicle,” thus 
presumably leaving the street- and highway-access restrictions in place.  
Determining whether a particular vehicle had such a dual aspect would entail 
conducting a factual inquiry in each instance, thus apparently precluding a blanket 
policy of registration and licensing of the sort the OMV has adopted.  This 
conclusion would appear to apply conversely to the ASP’s likewise blanket policy 
of treating every modified ATV as too insubstantial to fall within the legislature’s 
intended parameters for unrestricted highway travel. 
 
The foregoing discussion is at best tentative, but it is unfortunately the best I can 
offer given the ambiguities in the law.  An ATV as defined in note 1, supra, might 
in theory be modified to qualify as a tiny “automobile” under the somewhat 
shopworn definition of that term set forth in the case law discussed above.  I 
question, however, that the legislature intended that such a vehicle be accorded 
unrestricted access to highways simply by virtue of its meeting the minimal 
requirements for automobiles lighting and safety set forth in the two subchapters 
of the Code recited in your request.13  Given the uncertainty in the law, I can 
                                              
12 Life and Casualty Insurance Co. of Tennessee v. Gilkey, 255 Ark. 1060, 1063, 505 S.W. 2d 200 (1974), 
quoting Neighbors v. Life and Casualty Insurance Co. of Tennessee, 182 Ark. 356, 31 S.W.2d 418 (1930). 
 
13 The OMV, based upon material you have attached to your submission, may harbor similar reservations.  
The referenced material – a document, captioned “GOLF CARTS, UTILITY VEHICLES” – provides in 
pertinent part: 
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frankly understand how two agencies of state government could reach different 
conclusions on this issue.  I am an executive official, however, and cannot resolve 
this dispute by in effect making law.  I can only opine that it appears unwarranted 
to adopt a blanket policy of registering and licensing for general street and 
highway use any ATV modified to comply with the statutes at issue.  Legislative 
clarification is warranted.       
 
Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM/JHD:cyh 

                                                                                                                                       
 

1. A golf cart, utility vehicle or low-speed vehicle may be titled and registered for street 
use only if it has been modified to comply with lighting and equipment requirements 
set forth under Chapters 36 and 37 of Title 27 of the Arkansas Code. . . . 
 

2. An affidavit is required from the applicant reflecting the year, make, model and VIN 
of the vehicle, certifying that the applicant is familiar with the requirements set forth 
in Chapters 36 and 37 of Title 27 of the Arkansas Code; and that the vehicle has been 
modified to comply with such requirements. 

 
My inquiries reveal that this document, although drafted by OMV personnel, has reportedly never been 
adopted as an OMV rule or regulation.  The terms “golf cart,” “utility vehicle” and “low-speed vehicle” are 
undefined. 
 


