Opinion No. 2013-058

August 29, 2013

The Honorable Chris Richey

State Representative

Post Office Box 2356

West Helena, Arkansas 72390-0356

Dear Representative Richey:

This is my opinion on your question whether the sheriff of a county with no
operating jail may “transport prisoners to out of state jail facilities, where they can
be held until a disposition has been reached in their respective criminal
proceedings.”

In my opinion, the answer to your question is “no.”

Because the Arkansas Constitution does not specify the sheriff’s powers and
duties, they are up to the General Assembly to specify.? A statute addresses
precisely the facts underlying your question, providing that “where there is no jail
in his or her county or the jail of the county is insufficient, [the sheriff] may
commit any person in his or her custody . . . to a jail in some other county located
in this state, provided the sheriff of the other county consents. . . .

! My opinion is limited to the question posed. The law provides that persons in state or local government
custody may be taken outside the state in various other circumstances. See, e.g. A.C.A. § 9-29-201 (Repl.
2009, as amended by Act 751 of 2013) (Interstate Compact on the Placement of Children, under which
child adjudicated delinquent may be placed in out-of-state institution); A.C.A. § 12-49-102 (Repl. 2009)
(Interstate Corrections Compact, which authorizes states — but not local governments — to contract to
confine inmates in other states); Op. Att’y Gen. 95-407 (constitutional considerations may require taking
inmate outside state for medical treatment).

2 Cain v. Woodruff Cnty., 89 Ark. 456, 117 S.W. 768 (1909); see Ark. Const. art. 7, § 46 (each county to
elect a sheriff, who shall be ex officio collector of taxes unless otherwise provided by law).

® A.C.A. § 12-41-509(a)(1) (Repl. 2009) (emphasis added).
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“The phrase expressio unius est exclusio alterius is a fundamental principle of
statutory construction that the express designation of one thing may properly be
construed to mean the exclusion of another.” MacSteel Div. of Quanex v. Arkansas
Oklahoma Gas Corp., 363 Ark. 22, 31, 210 S.W.3d 878 (2005). Here, | take the
express designation of jails in counties “located in this state” to mean the
exclusion of jails located outside the state. It is my opinion, then, that a sheriff
may not take a person described in your question to be held in an out-of-state jail.*

Assistant Attorney General J. M. Barker prepared this opinion, which I approve.

Sincerely,

DUSTIN McDANIEL
Attorney General

* The statute once allowed a sheriff to commit a prisoner to the “nearest jail in some other county in the
same circuit.” Mansfield’s Digest § 3890. The Arkansas Supreme Court, characterizing that limitation as
“directory merely,” held Howard County liable for medical expenses of a prisoner committed by the
Howard County Sheriff to jail in Hempstead County, a county not in the same circuit as Howard County.
Hart v. Howard Cnty., 44 Ark. 560, 561, 1884 WL 977 (1884). The Court in effect blessed prisoner
placements with Arkansas counties that were not specified in the statute at the time. One might argue that
Hart means that the current limitation (“in this state”) is also merely directory and therefore does not
prohibit a sheriff from placing a prisoner in a county not specified in the current statute — all of which are
outside the state because the statute now contemplates placement with any consenting Arkansas county.
Although there can be no assurance of the outcome of any given case, | do not believe the argument would
prevail. In Hart, a strict reading of the statute would have excused Howard County from paying the
prisoner’s medical expenses — expenses for which it otherwise clearly would have been responsible under
the law — merely because the “wrong” county accepted the prisoner at the Howard County Sheriff’s
request. Note that the statute imposes, as it did in 1884, certain obligations on the receiving sheriff. See
A.C.A. § 12-41-509(a)(2), (c)(2); and Mansfield’s Digest 8§ 3890, 3893 (receiving sheriff to receive, safely
keep, and deliver the prisoner). The Arkansas General Assembly has no power to impose duties on an out-
of-state sheriff. So a court urged to follow Hart with respect to the current statute surely would take into
account the fact that the receiving out-of-state sheriff would not be bound by the statute, a fact not
complicating the Hart Court’s decision as the Hempstead County Sheriff was so bound.



