
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2013-036     
 
 
July 8, 2013 
 
 
The Honorable David Hillman 
State Representative 
403 Essex Road 
Almyra, Arkansas 72003-8109 
 
Dear Representative Hillman: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on the following 
questions: 
 

1. Does the Arkansas Clean Indoor Air Act of 2006, derived from 
Acts 2006 (1st Ex. Sess.), No. 8, Sec. 1, and codified in the 
Arkansas Code as 20-27-1801 et seq. (“the Act”), prohibit an 
employee of a nursing home from smoking inside the nursing 
home where he or she is employed?   
 

2. Does the Act prohibit an employee of a nursing home from 
smoking anywhere on the grounds of the nursing home where he 
or she is employed?   

 
3. Does the Act prohibit a resident of a nursing home from smoking 

inside the nursing home where he or she resides?   
 
4. Does the Act prohibit a resident of a nursing home from smoking 

anywhere on the grounds of the nursing home where he or she 
resides? 
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RESPONSE 
 
As explained further below, the Act might be read as foreclosing smoking by both 
employees and patients of any nursing home unless the owner or operator has 
designated areas where smoking will be permitted.  The Act at one point, however, 
purports to totally exclude nursing homes from its scope.  The Act is thus 
confusing and would benefit from legislative clarification.  Whichever reading is 
correct, the answer to each of your questions appears to be “no” inasmuch as, at 
the very least, the Act permits the owner or operator of a nursing home to 
designate general smoking areas available for employee smoking and areas for 
supervised patient smoking.   
 
Question 1:  Does the Arkansas Clean Indoor Air Act of 2006, derived from Acts 
2006 (1st Ex. Sess.), No. 8, Sec. 1, and codified in the Arkansas Code as 20-27-
1801 et seq. (“the Act”), prohibit an employee of a nursing home from smoking 
inside the nursing home where he or she is employed? 
 
The Act1 prohibits “[s]moking in all public places and enclosed areas within 
places of employment, including . . . [h]ealth care facilities.”2  However, the 
highlighted term “health care facilities” is expressly defined as excluding “long-
term care facilities.”3  A nursing home is consistently designated in the Arkansas 
Code as falling within the category of “long-term facilities.”4  Read in isolation, 
then, these provisions might be interpreted as categorically excluding nursing 
homes from the prohibitions of the Act.  
 
The Act further provides, however, that nursing homes are only conditionally 
exempt from its restrictions: 
 

An owner or operator of any of the following areas may exempt 
itself from this subchapter: 
 

* * * 
 

                                              
1 A.C.A. §§ 20-27-1801 through -1809 (Supp. 2011). 
 
2 A.C.A. § 20-27-1804(b). 
 
3 A.C.A. § 20-27-1803(6)(C)(iii). 
 
4 See, e.g., A.C.A. §§ 20-10-101(10)(A) (Supp. 2010); 20-10-110(2) (Repl. 2005); 20-10-702 (Repl. 2005); 
20-10-1202(5) (Repl. 2005). 
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(5) Areas within long-term care facilities that are designated by the 
long-term care facilities as a smoking area or for supervised patient 
smoking only[.]5 

 
In attempting to reconcile these statutory provisions, I am guided by various 
principles of statutory construction.  Legislative enactments that are alleged to be 
in conflict must be reconciled, read together in a harmonious manner, and each 
given effect, if possible.6  Moreover, in determining legislative intent, each section 
of the statute is to be read in the light of every other section, and the object and 
purposes of the act are to be considered.7  In construing an act, the reason and 
spirit of the act should take precedence over the letter of the act, where adherence 
to the letter of the act would result in an absurdity or would defeat the plain 
purpose of the law.8  A statute must be construed so that no word is left void, 
superfluous, or insignificant; and meaning and effect are given to every word in 
the statute if possible.9  Finally, the decisions of administrative bodies are given 
substantial deference, provided that the decision is not arbitrary and does not 
contradict the law which it is intended to administer.10 
 
Applying these principles, I cannot reconcile what appears to be an irresolvable 
conflict between, on the one hand, an apparently categorical exclusion of nursing 
homes from the scope of the Act and, on the other, a provision that a nursing home 
may elect to exempt itself from the indoor-smoking prohibitions of the Act to the 
extent of designating general smoking areas or areas for supervised patient 
smoking.11  I can do no more, then, than opine that nothing in the Act precludes an 

                                              
 
5 A.C.A. § 20-27-1805.  This statutory provision is reproduced verbatim in the Arkansas State Board of 
Health Rule and Regulations Pertaining to the Arkansas Clean Indoor Act of 2006 § (V)(a)(5). 
 
6 Gritts v. State, 315 Ark. 1, 864 S.W.2d 859 (1993); City of Fort Smith v. Tate, 311 Ark. 405, 844 S.W.2d 
356 (1993). 
 
7 Chism v. Phelps, 228 Ark. 936, 939, 311 S.W.2d 297 (1958); citing Berry v. Sale, 184 Ark. 655, 43 
S.W.2d 225 (1931). 
 
8 Williams v. City of Pine Bluff, 284 Ark. 551, 683 S.W.2d 923 (1985). 
 
9 Ozark Gas Pipeline Corp. v. Arkansas Pub. Serv. Comm’n, 342 Ark. 591, 29 S.W.3d 730 (2000). 
 
10 See Pledger v. C.B. Form Co., 316 Ark. 22, 871 S.W.2d 333 (1994); Allen v. Ingalls, 182 Ark. 991, 33 
S.W.2d 1099 (1930).   
 
11 With respect to the latter designation, long term care facilities will further need to tailor their regulations 
to the requirements of the Arkansas Office of Long Term Care Rules and Regulations for Nursing Homes § 
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owner or operator of a nursing home from designating a smoking area that would 
permit smoking by employees. 
  
Question 2:  Does the Act prohibit an employee of a nursing home from 
smoking anywhere on the grounds of the nursing home where he or she is 
employed?   
 
As explained above, the Act either does not apply to nursing homes or it invests 
the owner or operator of a nursing home with discretion to designate smoking 
areas.  In either event, given that an owner or operator may at the very least permit 
smoking in designated areas, the answer to your question is “no.”  Among the 
“areas” that an “owner or operator” of property subject to the Act may “exempt” 
from its prohibitions are “[o]utdoor areas of places of employment.”12  To the 
extent, then, that a long-term care facility is subject to the Act, this provision 
would invest the owner or operator with the discretion to permit its employees to 
smoke anywhere on the grounds. 
 
Question 3:  Does the Act prohibit a resident of a nursing home from smoking 
inside the nursing home where he or she resides? 
 
In my opinion, the answer to this question is likewise “no,” although, as discussed 
in my response to your first question, policy on this issue is subject to the 
owner/operator’s discretion. 
 
Question 4:  Does the Act prohibit a resident of a nursing home from smoking 
anywhere on the grounds of the nursing home where he or she resides? 
 
Again, in my opinion, the answer to this question is “no,” although, as discussed in 
my response to your second question, policy on this issue is subject to the 
owner/operator’s discretion. 

                                                                                                                                       
426.1, which incorporates the provisions of the National Fire Code (NFPA) (1973 ed.).  This edition 
includes NFPA No. 101, Life Safety Code (1973).NFPA 101: Life Safety Code § 19.7.4 (regulating 
smoking, including requirements for signage, and prohibiting smoking by residents deemed incapable of 
doing so).  See also 42 C.F.R. § 483.70(g)(2) (requiring that long-term care facilities participating in 
Medicare and Medicaid be well ventilated “with nonsmoking areas identified”). 
 
12 A.C.A. § 20-27-1805(6).  The Act’s designation of this provision as an “exemption” is problematic in 
that the Act’s substantive prohibitions relating to privately owned facilities apply only to “enclosed areas.”  
A.C.A. § 20-27-1804.  With respect to such facilities, then, one might conclude that there in no proscription 
in the Act to which an “exemption” might apply.  As noted in my text, however, I consider the inclusion of 
the exemption as implying what would be a proscription in the absence of the exemption.    
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Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM/JHD:cyh 
 


