
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2013-031 
 
July 12, 2013 
 
The Honorable Mike Holcomb 
State Representative 
9108 Sulphur Springs Road 
Pine Bluff, Arkansas  71603-0904 
 
Dear Representative Holcomb: 
 
You have requested my opinion concerning the purchase of certain buses by the 
City of Pine Bluff, Arkansas in February, 2010.  You have asked, specifically:  
 

Did Pine Bluff Transit violate the State of Arkansas purchasing laws 
by “piggybacking” off of an out-of-state municipality by failing to 
place an advertisement in an Arkansas paper of general circulation?   

 
You report the following background facts as having prompted your question: 
 

1. City of Brownsville, TX, solicited bids for buses on March 29, 
2009, in local newspapers in Texas, nationally with trade 
publications (BusRide, CTAA, APTA) and electronically at 
http://purchasing.cob.us/openbids.asp.  

 
2. The purchase was listed in the Arkansas Highway and 

Transportation Department program of projects published in the 
Arkansas Democrat Gazette. 

 
3. The City of Pine Bluff and City of Brownsville councils entered 

into an Interlocal Agreement for the purchase on September 29, 
2009. 
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4. The City issued a purchase order on February 18, 2010 for the 
purchase of four buses through the “piggyback” arrangement. 

 
5. There were and are no commercial bus manufacturers in 

Arkansas.  
 
RESPONSE 
 
For the reasons explained below, the answer to your question turns on whether the 
City of Brownsville’s procurement system substantially met the requirements of 
the Arkansas Procurement Law.  That determination lies with the State of 
Arkansas’s Procurement Director.  While I therefore cannot definitively opine on 
your question, the discussion below provides a general framework for evaluating 
the issue at hand. 
 
DISCUSSION 
 
According to the information you have provided concerning the purchase in 
question, the City of Pine Bluff appointed the City of Brownsville, Texas as its 
purchasing agent for the purchase of transit buses.1  This type of agreement 
appears to fall within the “cooperative purchasing” provisions of the Arkansas 
Procurement Law (A.C.A. § 19-11-201 et seq. (Repl. 2007 and Supp. 2011)).  
Specifically, A.C.A. § 19-11-249 (Repl. 2007) authorizes “cooperative purchasing 
agreements” as follows: 
 

Any public procurement unit may either participate in, sponsor, 
conduct, or administer a cooperative purchasing agreement for the 
acquisition of any commodities or services with one (1) or more 
public procurement units or external procurement activities in 
accordance with an agreement entered into between the participants. 
Such cooperative purchasing may include, but is not limited to, joint 
or multiparty contracts between public procurement units and open-

                                              
1 Interlocal Agreement Between City of Brownsville [Texas] and the City of Pine Bluff, Arkansas (City of 
Brownsville, TX Resolution No. 2009-069, Sept. 21, 2009); see also A Resolution Authorizing Inter-Local 
Agreement Between the City of Brownsville, Texas and the City of Pine Bluff, Arkansas (City of Pine Bluff, 
AR Resolution No. 3210, Sept. 21, 2009).     
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ended state public procurement unit contracts which are made 
available to local public procurement units.    

The definitions pertaining to the type of agreement contemplated by this statute 
are found in A.C.A. § 19-11-206.   That section defines “cooperative 
procurement” as “procurement conducted by, or on behalf of, more than one (1) 
public procurement unit or by a public procurement unit with an external 
procurement activity.”2  “Public procurement unit” means “either a local public 
procurement unit or a state procurement unit.”3  A “local public procurement unit” 
is further defined to include, inter alia, “[a]ny county, city, town, state agency, and 
any other subdivision of the state or public agency thereof[.]”4  “External 
procurement activity” means “any buying organization not located in this state 
which, if located in this state, would qualify as a public procurement unit.”5 

The City of Pine Bluff is plainly a “local public procurement unit” under A.C.A. § 
19-11-206’s definition of that term.  It seems equally clear that the City of 
Brownsville, Texas is an “external procurement activity,” having agreed to be Pine 
Bluff’s purchasing agent.  Although section 19-11-206 does not define the term 
“buying organization,” I believe it is reasonable to assume that Brownsville 
facilitates the purchase such that it fits that designation.  It reasonably follows, in 
my estimation, that the Interlocal Agreement entered between the City of 
Brownsville and the City of Pine Bluff, supra n. 1, is a “cooperative purchasing 
agreement” authorized by A.C.A. § 19-11-249, supra.6 

With regard to the applicable procurement requirements, and your specific 
question as to advertising the purchase, I must echo my predecessor’s 

                                              
2 A.C.A. § 19-11-206(1) (Repl. 2007) (emphasis added). “Procurement” is defined separately as “the 
buying, purchasing, renting, leasing, or otherwise obtaining of any commodities or services.”  A.C.A. § 19-
11-203(20)(A) (Supp. 2011).  The definition also includes “all functions that pertain to the obtaining of any 
public procurement, including description of requirements, selection and solicitation of sources, preparation 
and award of contract, disposal of commodities, and all phases of contract administration[.]”  Id. at (B). 

3 A.C.A. § 19-11-206(4). 

4 Id. at (3)(A).  

5 Id. at (2)(A).  

6 Compare Ark. Op. Att’y Gen. Nos. 2006-042 (opining that A.C.A. § 19-11-249 authorizes an Arkansas 
education service cooperative’s participation in a purchasing agreement with a Texas education service 
center); Op. 2005-296 (same).  
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determination that “A.C.A. § 19-11-249 appears to stand as independent authority 
for engaging in ‘cooperative purchasing” as contemplated therein.”7  As my 
predecessor further observed: 

This provision was enacted in 1979 as part of the original Arkansas 
Purchasing Law (A.C.A. § 19-11-201 et seq.), and there is no 
indication that any law other than the Purchasing Law governs with 
respect to “cooperative purchasing agreements” entered under § 19-
11-249.8 

In my opinion, therefore, the statutes that would otherwise govern the City of Pine 
Bluff’s purchasing procedures are inapplicable when the City participates in 
cooperative purchasing under A.C.A. § 19-11-249.  This includes A.C.A. § 14-58-
303, which in relevant part requires the mayor to “invite competitive bidding … 
by legal advertisement in any local newspaper.”9  The specific authority for 
“cooperative purchasing” under the Arkansas Procurement Law renders that 
requirement inapplicable, in my view.10 

Reference must be made, instead, to A.C.A. § 19-11-256, wherein it provides as 
follows regarding “external procurement activity” that is not subject to the 
Arkansas Procurement Law: 

When a public procurement unit or external procurement activity not 
subject to this subchapter administers a cooperative purchase for a 
public procurement unit subject to this subchapter, then the State 
Procurement Director must determine in writing that the 
procurement system and remedies procedures of the public 
procurement unit or external procurement activity administering the 
procurement substantially meet the requirements of this 
subchapter.11 

                                              
7 Op. Att’y Gen. 2006-042 at 8. 

8 Id.  

9 A.C.A. § 14-58-303(b)(2)(A)(i) (Supp. 2011). 

10 Accord Op. 2005-296. 

11 A.C.A. § 19-11-256(b) (Repl. 2007). 
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I consequently am not situated to determine whether the City of Brownsville’s 
procurement procedures “substantially [met]” the requirements of the Arkansas 
Procurement Law.  You may wish to contact the Office of State Procurement in 
that respect.  This opinion of necessity is limited to a review of the generally 
applicable statutory requirements. 

Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM/EAW:cyh 


