
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2013-006 
 
February 13, 2013 
 
The Honorable Jason Rapert 
State Senator 
Post Office Box 10388 
Conway, Arkansas  72034 
 
Dear Senator Rapert: 
 
You have requested my opinion concerning the retirement benefits of a former 
district court clerk for the City of Conway.  You state that the former clerk, who is 
aged 53, has applied for retirement benefits from the City of Conway Non-
Uniformed Pension Fund (hereinafter “Non-Uniformed Fund) based on her 
continuous service of over 22 years as both deputy court clerk and court clerk.1   
 
As further background for your questions, you report that the former clerk 
participated in the 6% contributory Non-Uniformed Fund pursuant to A.C.A. § 24-
12-101 et seq.2 from November, 1990, until December 31, 2000, when she became 
a member of the judges’ and clerks’ retirement plan.3  You explain that she 
requested to be transferred to the judges’ and clerks’ retirement plan effective 

                                              
1 You report that she was hired as a deputy court clerk for the Conway Municipal Clerk on November 20, 
1990, and was then appointed to the position of court clerk on March 27, 2000. 
 
2 Under this body of law, cities may create a pension fund for “paid nonuniformed employees.” A.C.A. § 
24-12-101 (Supp. 2011).  Participating employees must contribute not less than 6% of their salary to the 
fund.  A.C.A. § 24-12-111 (Repl. 2002).  According to an opinion issued by my immediate predecessor, the 
City of Conway established a nonuniformed pension program in the 1960’s.  Op. Att’y Gen. 2003-129.  I 
refer you to that opinion, which is available on my office’s website, http://www.arkansasag.gov, for some 
general information concerning participation in Conway’s Non-Uniformed Fund.       
   
3 Cities of the first and second class with a municipal court were required to create a local retirement plan 
for municipal court judges and clerks under A.C.A. § 24-8-301 et seq.  Op. Att’y Gen. 89-046.  As 
explained further below, these plans, which did not cover deputy court clerks (see Op. Att’y Gen. 97-391), 
were closed effective December 31, 2004.  
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December 31, 2000, and that she last contributed to the Non-Uniformed Fund on 
December 31, 2000.  She then became a member of the Arkansas Public 
Employees Retirement System (“APERS”) on January 1, 2005.4  You state that 
she continued to work as the district court clerk until December 31, 2012. 
 
Against this backdrop, you ask: 
 

1. Is the former employee currently entitled to immediate retirement 
benefits (at age 53) pursuant to the Non-Uniformed Pension 
Fund, Ark. Code Ann. § 24-12-115 or some other provision of 
Ark. Code Ann. § 24-12-101 et seq., notwithstanding that the 
employee voluntarily ceased participation in that Fund as of 
December 31, 2000? 

 
2. Is the former employee vested and entitled to retirement benefits 

at age sixty (60) from the Non-Uniformed Pension Fund pursuant 
to any provision of Ark. Code Ann. § 24-12-101 et seq.?    

RESPONSE 

As an initial matter, I must point out that I am not authorized to render judgment 
on any particular individual’s eligibility for retirement benefits or the amount of 
benefits to which any individual is entitled.  As stated by one of my predecessors, 
“[t]he determination of any individual’s eligibility and the computation of benefits 
available to any individual depends to a great extent upon the facts of each case 
and must be decided by the board of the retirement system.”5 For this reason, I 
cannot opine definitively as to the eligibility of the former employee you have 
described. However, to the extent your questions require the interpretation of state 
law, I will proceed to respond.   

Question 1 - Is the former employee currently entitled to immediate retirement 
benefits (at age 53) pursuant to the Non-Uniformed Pension Fund, Ark. Code 

                                              
4 The local retirement plans for municipal court judges and clerks were closed effective December 31, 
2004, by Act 1374 of 2003.  A.C.A. § 24-8-321 (Supp. 2011).  All municipal and district court clerks who 
were members of a municipal judges’ and clerks’ retirement fund became members of APERS on January 
1, 2005, pursuant to Act 1375 of 2003.  A.C.A. § 24-8-903 (Supp. 2011).     
 
5 Op. Att’y Gen. 2004-135.  See also Op. Att’y Gen. 98-162 (noting that no conclusive opinion could be 
provided regarding any particular individual’s entitlement to retirement benefits). 
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Ann. § 24-12-115 or some other provision of Ark. Code Ann. § 24-12-101 et seq., 
notwithstanding that the employee voluntarily ceased participation in that Fund 
as of December 31, 2000? 

It appears that the set of statutes governing the situation you have described are 
A.C.A. §§ 24-12-101 through -118 (Repl. 2002 and Supp. 2011), which provide 
for cities to create a pension fund for “paid nonuniformed employees.”  The 
benefits provision for voluntary retirement under such a pension system is A.C.A. 
§ 24-12-115, which states in relevant part: 
 

(b) It shall be mandatory on the board to retire an employee who has 
performed faithful service as an employee for a period of twenty 
(20) years at the employee’s option or election, to be exercised by 
making written application therefor, or to retire an employee who 
has attained the age of sixty (60) years and has served as an 
employee for at least ten (10) years at the employee’s option or 
election, to be exercised by making written application therefor. 
 
(c)(1) The board shall, in cases arising under subsections (a) and (b) 
of this section, place an employee so retired upon the pension roll at 
one-half (1/2) pay.  
 
(2) The minimum monthly pension paid to a retired employee shall 
not be less than fifty dollars ($50.00) per month regardless of 
whether the  employee’s monthly salary shall equal this minimum 
sum or not.6 

 
These provisions of law were aptly summarized in Attorney General Opinion 
2002-323, a copy of which is enclosed for your convenience.  My predecessor’s 
analysis is worth excerpting at some length: 
 

[Subsections 24-12-115(b) and (c)] create two requirements for 
receiving benefits: a length of service requirement, and an age 
requirement. In addition, employees who elect to participate in the 
pension fund for paid nonuniformed employees are required to 
contribute a portion of their salaries into the fund. A.C.A. § 24-12-

                                              
6 A.C.A. § 24-12-115 (Repl. 2002). 
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111.[7] The city is also required to contribute a percentage of the 
participating employees’ salaries to the fund. Id. The above-quoted 
section permits retirement after 20 years of service without regard to 
age, and retirement after 10 years of service if the employee reaches 
age 60. The idea is that after these designated lengths of service, 
the contributions to the fund by and on behalf of the employee 
will be sufficient (in addition to the tax revenues that are placed 
in the fund, see A.C.A. § 24-12-104) to support the payment of 
the required benefits. 
 
The required lengths of service (10 years and 20 years) are, in effect, 
vesting requirements. Participating employees who serve these 
designated lengths of time, who have contributed as required, 
and who (in the case of the 10-year vesting requirement) have 
also reached the designated age, have met the requirements for 
receiving benefits from the fund. These individuals have a vested 
contractual interest in the pension fund. The statute states no other 
requirement for receiving benefits, such as a requirement that the 
employee remain employed by the city after vesting in order to 
receive benefits. 
 
Any individual who participates and contributes to the fund is 
entitled to receive, upon termination of employment, a refund of his 
or her contributions during employment, even if he or she does not 
meet the vesting or age requirements for receiving benefits. See 
A.C.A. § 24-12-111. However, employees who meet the vesting, 
age, and contribution requirements are entitled to receive 
benefits under A.C.A. § 24-12-115, even if they are no longer 
employed by the city.8 
 

I agree in all respects with this analysis.  Of particular significance for purposes of 
your first question, I believe it is clear from the emphasized language in this 
excerpt that an employee must make the required contributions in order for the 
years of service to count toward the vesting requirements.  Stated another way, 

                                              
7 See n. 2, supra.  
 
8 Op. 2002-323 at 2-3 (emphasis added). 
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nothing in A.C.A. §§ 24-12-101 through -118 contemplates crediting service for 
periods of service when the employee made no contributions to the fund.        
 
The background facts you have provided indicate that contributions to the Non-
Uniformed Fund by the former employee in question ceased shortly after the 
employee had served ten years.  While I cannot, as stated above, definitely opine 
on this employee’s eligibility for benefits from the Non-Uniformed Fund, I can 
and will opine generally that in order to meet the length-of-service requirements 
under A.C.A. § 24-12-115 (either 10 or 20 years), the employee must contribute 
throughout the service period.     
 
Question 2 - Is the former employee vested and entitled to retirement benefits at 
age sixty (60) from the Non-Uniformed Pension Fund pursuant to any provision 
of Ark. Code Ann. § 24-12-101 et seq.?    
 
Again, I cannot render judgment on any particular individual’s eligibility for 
retirement benefits.  I can only reiterate that participating employees will have met 
the requirements for receiving benefits from the fund it they served the required 
lengths of time, contributed as required (see response to Question 2 above), and 
(in the case of the 10-year vesting requirement) have also reached the designated 
age.  Additionally, as stated in Opinion No. 2002-323, “employees who meet the 
vesting, age, and contribution requirements are entitled to receive benefits under 
A.C.A. § 24-12-115, even if they are no longer employed by the city.”   
 

Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM/EAW:cyh 
 
Enclosure 


