
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2012-141 
 
February 11, 2013 
 
The Honorable Jon Woods 
State Senator 
Post Office Box 8082 
Springdale, Arkansas 72766-8082 
 
Dear Senator Woods:  
 
You have asked for my opinion on several questions regarding the Arkansas 
Freedom of Information Act (FOIA), which is codified at A.C.A. §§ 25-19-101 to 
–110 (Repl. 2002 & Supp. 2011). You give the following background facts for 
your request:  
 

A city has received a FOIA request for all emails to and from 
[official] city email addresses for a period of approximately two 
years. There are many thousands of emails responsive to this 
request. The city has the ability, with the help of its IT consultant, to 
produce the emails electronically in a matter of minutes. With a 
request this large, however, there is concern that some emails may 
contain information that would normally be exempt under the FOIA, 
such as home addresses and phone numbers, garnishment 
information, etc. The city is a small town with limited personnel.... 
To inspect and redact each email would consume all the city’s 
personnel for many days and prevent the employees from carrying 
out the other business of the city during that time. 

 
With this background in mind, you ask seven questions:  
 

1. What obligation if any, does the city have to redact exempt 
information from emails before producing them? 
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2. May the city simply produce the emails in their entirety without 
examining the contents?  
 

3(A). Does the city have to go through each email and redact exempt 
information before producing the responsive emails?  

 
3(B). If so, will the city be entitled to any relief from the statutory time 

requirements imposed by the FOIA? 
 

4.  May the city charge the cost of redacting to the person making the 
request? 

 
5.  Would it be sufficient for the city to redact any emails that it has 

prior knowledge contain exempt information and produce all other 
emails without first examining them for necessary redactions? 

 
6.  May the city refuse to honor a FOIA request on the grounds that it 

will require the production of a large amount of documents and take 
a great deal of time and resources to respond? 
 

RESPONSE 
 
In response to your first question, the city (like all entities subject to the FOIA) 
must redact exempt information from any records it discloses in response to an 
FOIA request. The answer to questions 2, 4, 5, and 6 is, in my opinion, “no.” The 
answer to question 3(A) is “yes.” And, for reasons explained in the opinion, I am 
unable to answer question 3(B). 
 
 
DISCUSSION 
 
Question 1: What obligation if any, does the city have to redact exempt 
information from emails before producing them? 
 
Under the FOIA, a document must be disclosed if it meets the definition of a 
“public record” and if no exemptions shield it from disclosure.1 All exemptions to 
                                                       
1 E.g. Nabholz Const. Corp. v. Contractors For Public Protection Assn., 371 Ark. 411, 416, 266 
S.W.3d 689, 692 (2007). 
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the FOIA are mandatory.2 So, if a public record is entirely or partly exempt from 
disclosure, the custodian—whether a county, city, agency, or some other entity—is 
obliged either to withhold the entirety or to release the non-exempt portion after 
redacting the exempt information.    
 
Question 2: May the city simply produce the emails in their entirety without 
examining the contents?  
 
No. If the City fails to “examine the contents” of the e-mails, then the City has no 
way to know whether the e-mail even qualifies as a public record.3 Nor can the 
City determine whether the e-mail qualifies (in whole or part) for an exception to 
disclosure. Because all exemptions are mandatory (as explained above), the City 
will have to examine the e-mails to decide whether the e-mail qualifies, in whole 
or part, for an exception. 
 
Question 3(A): Does the city have to go through each email and redact exempt 
information before producing the responsive emails?  
 
Yes. Please see the response to Question 2. 
 
Question 3(B): If so, will the city be entitled to any relief from the statutory time 
requirements imposed by the FOIA? 
 
Custodians must disclose non-exempt public records “immediately.”4 But if the 
record is in “active use or storage,” custodians have three “working days” to 
disclose the records.5  
                                                       
2 Three sections of the FOIA’s text—whether considered individually or jointly—establish this 
mandate: first, section 25-19-105(a)(1) (“Except as otherwise specifically provided by this 
section or by laws specifically enacted to provide otherwise, all public records shall be open to 
inspection and copying by any citizen of the State of Arkansas....”); second, section 25-19-105(b) 
(“It is the specific intent of this section that the following shall not be deemed to be made open to 
the public....”); and third, section 25-19-105(f)(2) (“Any reasonably segregable portion of a 
record shall be provided after deletion of the exempt information.). See also Op. Att’y Gen. 2010-
140. 
 
3 The mere fact that a public employee author’s an e-mail on a public computer or on a publicly 
funded e-mail system does not, by itself, make the e-mail a “public record.” See Op. Att’y Gen. 
Nos. 2013-002, n.8; 2005-139. 
4 A.C.A. § 25-19-105(e). In 2000, the Electronic Records Study Commission proposed some 
alternative timeframes for circumstances that rendered immediate or three-day compliance 
impossible. See Report of the Electronic Records Study Commission & Recommendations for 
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Nevertheless, this office, and two commentators on the FOIA, have long noted that 
sometimes it is impossible for custodians to respond under those time constraints.6 
This office has noted that such a scenario can occur if, for example, “a voluminous 
amount of records have been requested” and it will take some time to either search 
for the records or consult with legal counsel “to determine if there is any exempt 
information contained” in those documents that must be redacted before 
disclosure.7 Therefore, this office has concluded that “under these and other 
similar circumstances, [custodians should] be afforded a reasonable time in order 
to comply with an FOIA request.8 This ‘reasonable’ amount of time, however, may 
or may not equal a three day interval, depending on the circumstances of a 
particular request.”9  
 
Many courts have followed a similar approach. In 2001, a federal district court 
lifted the FOIA’s standard deadlines for a school district that was struggling to 
respond to a voluminous request.10 And, under similar conditions, courts in other 
jurisdictions have also lifted those states’ standard deadlines.11 Two commentators, 
summarizing these cases, note that “[w]hile not letting government agencies off 
the hook merely because open records compliance is difficult, courts have 
tolerated delayed or restricted access when open records compliance would 
otherwise render custodians or agencies unable to do their jobs.”12 

                                                                                                                                                                 
Amendments to the Arkansas Freedom of Information Act, December 15, 2000, at pp. 30–31. But 
the General Assembly did not adopt this part of the Commission’s recommendations. 
 
5 Id. 
 
6 E.g. Op. Att’y Gen. Nos. 2000-059, 98-223, 96-354, 94-225; John J. Watkins & Richard J. Peltz, 
THE ARKANSAS FREEDOM OF INFORMATION ACT (Arkansas Law Press, 5th ed., 2009), pp. 274–
76. 
 
7 E.g. Op. Att’y Gen. Nos. 2000-059, 98-223, 96-354, 94-225. 
 
8 Id. 
 
9 Id. 
 
10 See Watkins & Peltz, supra note 5, at 275 n.780. 
 
11 Id. at 275 n.781 (collecting cases). 
 
12 Id. at 275–76 (collecting cases) (internal citations omitted). 
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Whether any particular custodian is, as you say, “entitled to relief from the 
statutory time requirements imposed by the FOIA” is a question of fact that this 
office cannot resolve. 
 
Question 4: May the city charge the cost of redacting to the person making the 
request? 
 
No. Section 25-19-105(f) requires custodians to absorb the cost of making 
redactions: “If it is necessary to separate exempt from nonexempt information in 
order to permit a citizen to inspect, copy, or obtain copies of public records, the 
custodian shall bear the cost of the separation.” 
 
Another subsection in the FOIA further clarifies the kinds of “costs” that the 
“custodian shall bear” when redacting. Section 25-19-105(d)(3)(A), which outlines 
the things for which custodians can charge requestors, says that custodians cannot 
charge for “existing agency personnel time associated with searching for, 
retrieving, reviewing, or copying the records.” The Electronic Records Study 
Commission, which proposed this language, explained that the language was 
intended to “specif[y] that the custodian may not charge for personnel time 
associated with copying the records or reviewing them to determine whether 
they contain exempt information.”13  
 
The custodian should be aware, however, that it has the authority to require 
advanced payment of valid copying fees when the estimated copying costs exceed 
$25.14 So if the FOIA requester is seeking thousands of pages, the cost of copying 
these documents will probably be more than $25. The custodian could require the 
requestor to pay these costs before making all the copies. 
 
  

                                                                                                                                                                 
 
13 Report of the Electronic Records Study Commission & Recommendations for Amendments to 
the Arkansas Freedom of Information Act, December 15, 2000, at p. 29. Please see Opinion No. 
2009-186 for further discussion of the phrase “existing agency personnel” in Section 25-19-
105(d)(3)(A). 
 
14 A.C.A. § 25-19-105(d)(3)(A)(ii). 
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Question 5: Would it be sufficient for the city to redact any emails that it has 
prior knowledge contain exempt information and produce all other emails 
without first examining them for necessary redactions? 
 
No. Please see my response to Question 2. 

 
Question 6: May the city refuse to honor a FOIA request on the grounds that it 
will require the production of a large amount of documents and take a great 
deal of time and resources to respond? 
 
No. As noted above, if a valid FOIA request has been made for non-exempt public 
records, then the custodian must disclose the records. The legislature has not 
created an exception to disclosure for voluminous requests that take extensive time 
and resources to respond to. Nevertheless, while a custodian cannot simply “refuse 
to honor an FOIA request” on those grounds, there are occasions when it is 
impossible to comply with the request within the statutory deadline of three 
“working days.” For a discussion of that scenario, please see my response to 
Question 3(B). 
 
Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared this opinion, which I hereby 
approve. 
 
Sincerely, 
 
 
DUSTIN MCDANIEL  
Attorney General 
 
DM/RO:cyh 
 


