
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2012-140     
 
March 11, 2013 
 
The Honorable Bryan B. King 
State Senator 
871 County Road 814  
Green Forest, Arkansas 72638-2657 
 
Dear Senator King: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on the following question: 
 

Assuming the governing board of the county public library satisfies 
the requirements under Arkansas Code Annotated § 13-2-405(b) and 
(c), does § 13-2-405 allow the governing board of a county public 
library to use surplus funds in the operating and maintenance 
account of the library to match funds to finance necessary 
expansions or improvements for the library if the surplus 
maintenance and operation funds were derived from a millage levied 
for maintenance and operation under Amendment 38? 
 

RESPONSE 
 
The statute authorizes the diversion of surplus funds “available” in a library’s 
maintenance and operation (“M&O”) account to a capital improvement and 
construction account. Under the statute, this diversion of surplus “matching” 
M&O funds may be in any amount up to the amount of “federal or other funds 
available for financing necessary expansions or improvements of the public 
library.”  Notwithstanding these provisions, however, I do not believe that surplus 
funds realized from an M&O millage levied pursuant to Ark. Const. amend. 38 
can constitutionally be deemed “available” for any such diversion from M&O to 
capital construction or improvement. Amendment 38 is unambiguous in restricting 
to maintenance and operation the proceeds of a voter-approved M&O millage.  
Article 16, § 11 of the Arkansas Constitution more generally mandates that tax 



The Honorable Bryan B. King 
State Senator 
Opinion No. 2012-140 
Page 2 
 
 
revenues be used for their designated purposes. Accordingly, in my opinion, the 
constitution forecloses interpreting this statute as authorizing any diversion to a 
capital-expenditure account of surplus M&O revenues realized from an 
Amendment 38 millage.  You have not asked about, and I will not address, the 
diversion under this statute of surplus M&O revenues arising from sources other 
than an Amendment 38 millage. 
  
Subsection (a) of the statute you recite in your request authorizes the following: 
 

The governing board of any county public library is authorized to 
use any surplus funds available in the operating or maintenance 
account of the public library for matching federal or other funds 
available for financing necessary expansions or improvements of the 
public library.1 

 
Subsections (b) and (c) set forth various procedural requirements that you assume, 
for purposes of your question, have been met. 
 
The upshot of your question is whether the following provisions of Amendment 38 
might foreclose any transfer of revenues of the sort you have described: 
 

The proceeds of any tax voted for the maintenance of a county 
public library or county library service or system shall be 
segregated by the county officials and used only for that purpose. . . 
.  No claim against said funds shall be approved by the County Court 
unless first approved by the County Library Board, if there is a 
county Library Board functioning under Act 244 of 1927 [§§ 17-
1001—17-1011] or similar legislation.2  

 
Before directly addressing this question, I feel obliged to address what I consider a 
misconception in your request.  You apparently view your underlying question as 
arising from what you term an “ambiguity in law.”  Specifically, you point out in 
your discussion of background facts that the statute quoted above does not derive 
from Act 244 of 1927,3 which is expressly mentioned in Amendment 38.  The 
                                              
1 A.C.A. § 13-2-405(a) (Repl. 2003). 
 
2 Ark. Const. amend. 38, 2 (emphasis added; brackets in original).  Act 244, as subsequently amended, is 
currently codified in various sections of subchapter 4, chapter 2, title 13 of the Arkansas Code (Repl. 2003 
& Supp. 2011). 
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ambiguity you perceive consists in what you consider a lack of clarity regarding 
whether the above quoted statute qualifies as “similar legislation” of the sort 
referenced in Amendment 38.  You appear to assume that if the statute indeed 
qualifies as “similar legislation,” it might without offending Amendment 38 
authorize the diversion of surplus Amendment 38 M&O tax proceeds to match 
“federal or other funds available for financing necessary expansions or 
improvements of the public library.”   
 
In my opinion, this assumption is mistaken, and your focus on the scope of 
Amendment 38’s reference to “similar legislation” is misplaced.  The 
constitutional phrase “if there is a county Library Board functioning under Act 244 
of 1927 . . . or similar legislation”4 does no more than acknowledge the possibility 
that a county library may exist without being administered by a library board.5  In 
the present case, a library board clearly exists, and it just as clearly functions under 
the statute recited above, among others.  Concluding as much, however, does not 
resolve the underlying constitutional question, which is whether a library board, 
pursuant to the statute at issue, may divert voter-approved M&O funds to the 
different end of financing capital construction. In my opinion, a reviewing court 
would almost certainly conclude that the answer to this question is “no.” 
 
My immediate predecessor, in addressing generally whether a county library board 
could divert Amendment 38 M&O millage funds “to buy, build, add onto, or 
remodel” county libraries,6 offered the following conclusions: 
 

Although Ark. Const. amend. 38, as amended by Ark. Const. amend. 
72, does authorize using a library millage for capital improvements 
and construction of the sort referenced in your question, it requires 
that the millage be expressly identified on the ballot as dedicated to 

                                                                                                                                       
3 Section 13-2-405(a) instead derives from Acts 1965, No. 402, § 1. 
 
4 Emphasis added. 
 
5 The fact that a county library may operate without a board is expressly acknowledged in A.C.A. § 13-2-
404(b)(1) (Supp. 2011).  Accord Op. Att’y Gen. No. 90-319 (“[R]ather than creating the Library Board, 
Amendment 38 contemplates the possibility that there is no such Board.”). 
 
6 My predecessor was not asked specifically asked about using surplus M&O revenues as “matching” funds 
under the statute here at issue.  
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that purpose.[7]  Amendment 38 contains a separate section 
authorizing the voters to approve a millage expressly identified on 
the ballot as dedicated to library maintenance and operation.[8]  I 
believe that the proceeds of a millage approved for maintenance and 
operation of a county library may not be diverted to fund capital 
improvements or construction of the sort described in your question.  
See Ark. Const. art. 16, § 11 (prohibiting the use of tax proceeds for 
any purpose other than that approved by the voters).  However, if the 
voters approve, a millage dedicated to maintenance and operation 
might be recharacterized as dedicated to capital improvements and 
construction.9 
 

Without here repeating my predecessor’s full analysis, which I have attached for 
your convenience, I will merely note that I concur fully both in his conclusions 
and in the reasoning offered in their support. 

   
Your question differs from that addressed by my predecessor only in that you have 
specifically asked not about simply using M&O library-tax proceeds to finance 
capital construction, but rather about using such proceeds to match funds already 
available to finance such capital construction.  In my opinion, in terms of 
constitutional propriety, this distinction is immaterial.  The crucial factor here is 
the constitution’s express proscription against diverting state funds from an 
authorized use approved by the voters to another use not so authorized.  This 
diversion is in no way validated by the fact that funds from one or more other 
sources are available for capital construction or improvements, thereby arguably 
providing an occasion under the statute to use “available” surplus M&O funds to 
match such available capital funds.  As my predecessor pointed out, as a matter of 
constitutional law, the proceeds of a tax levied by the voters pursuant to 

                                              
7 The levy of such a millage for capital improvements and construction is authorized at Amendment 38, § 
5. 
 
8 Amendment 38, § 1. 
 
9 Op. Att’y Gen. No. 2005-090. This opinion details the changes to Amendment 38 effected by Amendment 
72, which I need not review here.  The types of expenditures falling under the rubric of “support, operation, 
and maintenance of the public library” under Amendment 38 are detailed in A.C.A. § 13-2-404 (Supp. 
2011); see also Op. Att’y Gen. No. 2009-019 (further discussing the permissible scope of such 
expenditures).  Both the statute just referenced and my analysis in Opinion 2009-019 are fully consistent 
with the conclusion that the “expansions or improvements of the public library” contemplated in A.C.A. § 
13-2-405(a) do not fall within the category of “operation and maintenance.”   
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Amendment 38, § 1 specifically to finance library M&O expenses must be used 
for that purpose unless the voters redesignate the permitted use.  
 
The foregoing discussion should not be read to suggest that any diversion of 
surplus M&O funds to a capital construction or improvement account is 
constitutionally impermissible.  The Code expressly acknowledges that library 
M&O revenues may arise from sources other than an Amendment 38 millage.  
You have not asked, and I will not here address, under what circumstances the 
diversion of surplus M&O from a source other than an Amendment 38 millage 
might be permissible.10  In my opinion, however, the statute could not 
constitutionally be read as applying to surplus M&O funds arising from an 
Amendment 38 millage.11 
 
Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM/JHD:cyh 
 
Enclosure 

                                              
 
10 I will simply note here that alternative sources of M&O financing are expressly addressed in A.C.A. § 
13-2-404. 
 
11 I do not consider this conclusion as contradicting my predecessor’s conclusion in Op. Att’y Gen. No. 90-
319, which addressed whether, if a library board exists, a quorum court might control Amendment 38 
M&O revenues beyond appropriating them.  My predecessor answered this question in the negative, 
commenting in passing as follows:  “The clearest area of infringement would involve a Quorum Court’s 
attempt to prevent a Library Board’s use of surplus funds for matching federal or other funds available for 
financing expansions or improvements of the library.  See A.C.A. § 13-2-405.”  In offering this conclusion, 
however, my predecessor was not opining that the constitution would permit transferring surplus 
Amendment 38 M&O funds to a capital construction account.  On the contrary, invoking Amendment 38, § 
2, my predecessor quite appropriately observed:   “[T]he proceeds of any tax levied for the maintenance of 
the county libraries can only be used for that purpose.”  My predecessor summarized as follows the only 
principle upon which his opinion turned:  “While the tax proceeds must be appropriated, it does not follow 
that the Quorum Court retains the right to administer a previously approved appropriation.”  


