
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2012-131     
 
December 4, 2012 
 
The Honorable Bobby J. Pierce 
State Representative 
587 Grant 758 
Sheridan, Arkansas 72150-6766 
 
Dear Representative Pierce: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on the following two 
questions: 
 

1. Do Sections 9 and 11 of Act 35 of 1979 deal with assessment of 
property values only?   
 

2. Can these sections be used to increase tax liability against each 
assessed property in the fire district from 1/10th of 1% to 
1.5/10th of 1%? 

 
3. If the answer to question 2 is “no,” what can be done to correct 

this problem and not endanger operations in [the] department? 
 

As background, you report the following: 
 

Calvert township fire protection district was formed by organization 
meeting on October 27, 1985, pursuit [sic] to Act 35 of 1979. 
 
At the time of organization, a tax was requested of 1/10th of 1%.  
This was used as a base tax for the operation of department.  This is 
what the voting members of the township were promised and the fire 
district was approved in a special election held on September 10, 
1985.  It provided a tax revenue of approx. $24,000.00 per year. 
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This tax was raised to 1.5/10th of 1% of property value in January of 
1998, by the sitting board without the vote of the township members.  
Act 35 of 1979, Section 9(d) was used as the basis for the increase.  
Act 35 of 1979, Section 11 was followed and used to justify the 
increase.   
 

You have attached to your request various documents that presumably bear on this 
summary.  Arranged chronologically, the first is an Election Certificate, issued by 
the Grant County Board of Election Commissioners and file-marked September 
16, 1985, proclaiming, in pertinent part, as follows: 
 

This is to certify that we have canvassed the returns of the Special 
Election held in Grant County, Arkansas, Calvert Township, on 
Tuesday, September 10, 1985, and have found that the returns show 
that the establishment of a fire protection district in Grant County, 
Calvert Township, and the levy of assessed benefits on real property 
in the district to finance the district was approved by a majority vote.  

 
The second, which is undated but was presumably produced contemporaneously 
with the meeting it records,1 is captioned “Minutes of Organization Meeting 
Calvert Township Fire Protection District” (the “Minutes”).  The Minutes report 
the activities at “[t]he organization meeting of Calvert Township Fire Protection 
District [the “District’] . . . on October 27, 1985.”  The Minutes report that the 
Grant County Court, by “Grant County Court Order C 85-10,” apparently issued 
after the election but before the described meeting, had appointed five members as 
the District’s Board of Commissioners (the “Board”).  The Minutes further report 
that the Board selected its officers and appointed two of its members, as well as a 
quorum court member who was present at the meeting, as the three District 
assessors. The Minutes finally report:  “After a vote was taken the levying of one 
tenth of one percent tax unanimously carried.”  Although the Minutes do not 
reflect whether this vote was conducted exclusively by the assessors, it appears, at 
the very least, that they participated in the unanimous result. 
 
You have further attached to your request a document, dated August 6, 1987,2 
captioned “Proclamation Declaring Results of Election” and executed by the Grant 

                                              
1 For reasons not explained, the document is file-marked February 13, 2007 by the County and Circuit 
Clerk of Grant County.  
 
2 This document is also file-marked August 6, 1987 by the County and Circuit Clerk of Grant County. 
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County Judge.  This document proclaims the results of an election, certified by the 
Grant County Board of Election Commissioners, “approv[ing] by the voters in the 
special election conducted September 10, 1985,” the “establishment of a fire 
protection district known as Calvert Township Fire Protection District . . . and the 
levy of assessed benefits on real property in the district to finance the district.”   
 
You have further attached a document, dated January 13, 1998,3 captioned 
“Certificate of County Clerk,” declaring as follows: 
 

The undersigned, County Clerk of Grant County, Arkansas, hereby 
certifies that there has been filed with me a certified copy of the 
Resolution of Calvert Township Fire Protection District adopted 
March 16, 1988, and the Pledge and Mortgage of the District 
executed and delivered on March 16, 1988, that there has been 
levied, and pledged to payment of the District’s Improvement 
Bonds, an increase in the special improvement tax on January 13, 
1998, from .005% to .0075%, on the assessed benefits on the real 
property within the boundaries of the District and that the collections 
of the special improvement tax has [sic] been extended for collection 
in the year 1998 and thereafter. . . . 
 

This record apparently documents an increase in January 1998 of the “special 
improvement tax” to service District bonds previously issued pursuant to Act 35.   
 
I am frankly at a loss to determine the full significance of the above referenced 
documents to your questions or to reconcile their content with your narrative 
summary.  Without attempting to itemize discrepancies and unanswered factual 
questions, I will merely note by way of illustration that the increase reflected in 
the Clerk’s Certificate just quoted bears no relation to the increase described in 
your factual summary.   
 
The following circumstances, however, which will frame my analysis of your 
questions, do appear to be established:  
 

 Citizens of the township by special election approved formation of the 
District and “the levy of assessments” in September 1985.   

                                                                                                                                       
 
3 This document was file-marked by the County and Circuit Clerk on the same date. 
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 At some point between the election and the above referenced “organization 

meeting,” the County Court appointed Board members. 
 

 The Board conducted an “organization meeting” in October 1985 during 
which it appointed three assessors, who approved the levy of an 
assessment. 

  
 The District in 1998 increased a “special improvement tax” for the apparent 

purpose of servicing previously issued District Improvement Bonds.  
Although none of the documents in my possession reflects what entity 
authorized the increase, I infer from your request that it was effected 
without a vote of approval by district residents. 
 

 All of these actions were undertaken under the recited authority of Act 35 
of 1979.  
 

Considered against this factual backdrop, your questions suggest a concern 
regarding the propriety both of imposing this tax in the first place and, assuming 
its initial validity, of increasing it without voter approval.    

 
RESPONSE 
 
With respect to your first question, although sections 9 and 11 of Act 35 of 1979 
indeed deal with “the assessment of property values,” they do not deal “only” with 
assessments.  Section 9, for instance, further deals with the general powers of a 
district board of commissioners, of which the power to make assessments is only 
one, and section 11 deals with equalization procedures and appeals from the 
assessment decisions made by a district board of assessors.  With respect to your 
second question, in my opinion, section 9 must be read as including a power to 
increase assessments.  Moreover, with regard to the particular circumstances 
giving rise to your request, read in conjunction with Act 35 as a whole, both 
sections are in all respects consistent with the proposition that a district board of 
assessors can without voter approval increase assessments on district properties.  
In light of my response to your second question, your third question is moot. 
 
Question 1:  Do Sections 9 and 11 of Act 35 of 1979, deal with assessment of 
property values only? 
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Although both of the referenced sections deal with the issue of assessments, they 
do not “only” do so.  Section 9 is broader, setting forth all of the powers assigned 
to a fire protection board organized under Act 35.4  These powers include, but are 
not limited to, the authority to “make assessments of benefits against real property 
in the district benefitted by fire protection services of the district, and to provide 
for the collection of such assessments.”5  Section 11 does not deal with the initial 
assessment, but rather sets forth the equalization process and the procedure for 
appealing any particular assessment or reassessment.6   
 
Question 2:  Can these sections be used to increase tax liability against each 
assessed property in the fire district from 1/10th of 1% to 1.5/10th of 1%? 
 
If by “increase tax liability” you mean “raise assessments,” in my opinion, the 
answer to this question is “yes,” although the assessors’ authority to increase 
assessments is more directly addressed in another section of Act 35.   
 
Section 10 of Act 35, which you do not mention in your request but which bears 
on my response to your question, directs, inter alia, that the board of 
commissioners of an Act 35 district, however formed, appoint three assessors “to 
assess the annual benefits which will accrue to the real property within the 
district” by virtue of the district’s operations.7  More particularly, section 10 
provides: 
 

The assessors shall . . . assess the annual benefits to the lands within 
the district, and shall inscribe in a book each tract of land and shall 
extend opposite each tract of land the amount of annual benefits that 
will accrue each year by reason of said services.[8] 

 
As this excerpt suggests, the assessments of benefits to property contained in a 
district is subject to annual review by the board of assessors, meaning that the 
assessments themselves might be subject to adjustment.   

                                              
4 Acts 1979, No. 35, § 9, which is codified almost verbatim in A.C.A. § 14-284-211 (Repl. 1998). 
 
5 Act 35, § (9)(d), A.C.A. § 14-284-211(4). 
 
6 Section 11 is codified at A.C.A. § 14-284-213 (Repl. 1998). 
 
7 As amended, section 10 is codified at A.C.A. §14-284-212 (Supp. 2011). 
 
8 A.C.A. § 14-284-212(c). 
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The process of reassessing property to account for changed circumstances is set 
forth in section 12 of Act 35, which provides as follows: 
 

The Commissioners shall, once a year, order the assessors to 
reassess the annual benefits of protected property in the district if 
there have been improvements made or improvements destroyed or 
removed from one (1) or more tracts of land in the district, making it 
necessary to have the annual benefits revised.  Whereupon, it shall 
be the duty of the assessors to reassess the benefits of said district 
and the annual benefits assessed may be raised or lowered as fire 
protection services benefitting the property change.  Provided, if the 
Commissioners determine that there have been no significant 
changes in improvements on the lands in the district it may direct 
that assessed benefits remain the same as the benefits assessed the 
preceding year.[9] 

 
In my opinion, this provision is unequivocal in establishing the assessors’ 
authority to raise assessments without an election of district members.  I should 
note, however, that the ultimate authority regarding the imposition of assessments 
– an authority I consider to include raising assessments without voter approval – 
resides in the district board of assessors pursuant to Act 35, § (9)(d), which is set 
forth in my response to your previous question.10   
 
With regard to your specific concern that the voters did not expressly approve the 
increase in assessments, I will additionally note that the concept of voter approval 
under Act 35 applies only to the District’s formation and the grant of authority to 
the District to impose assessments upon its members.  Act 35 contains no 
provision requiring voter approval of the size of assessments.  More specifically, 
section 1 of Act 35 authorizes the establishment of a fire protection district in 
either of two ways:  (1) by ordinance of the quorum court or (2) by order of the 
county court following an election approving the formation by the qualified 
electors of the proposed district.11  The factual summary set forth above reflects 

                                              
 
9 This provision is codified almost verbatim in A.C.A. § 14-284-214 (Repl. 1998).  
 
10 This subsection is codified at A.C.A. § 14-284-211(4).  Accord Op. Att’y Gen. No. 87-379 (“The 
Commissioners appear to have final authority in this regard.”). 
 
11 As amended, section 1 is codified at A.C.A. § 14-284-203 (Supp. 2011). 
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that the District in this case was established pursuant to the second of these 
methods.  The 1987 Proclamation Declaring Results of Election attached to your 
request sets forth a ballot that tracks verbatim the language required for such an 
election under Act 35, § 5.12  As reflected in the ballot measure reproduced in that 
document, the voters in 1987, in accordance with the template set forth in Act 35 
itself, approved only “the levy of assessed benefits on real property in the district 
to finance the district”; this approval did not involve any specific rate of 
assessment.  As noted above, the board of assessors is charged with determining 
these assessed benefits with respect to each parcel contained within the district. 
 
Although you do not raise the issue directly, implicit in your concern over the 
propriety of the assessors’ action might be a question whether an across-the-board 
increase in what you term a “base tax” is consistent with the principle that 
assessments must be determined on a parcel-by-parcel basis.  In my opinion, 
inasmuch as the revenues realized from any such “tax” will necessarily vary in 
accordance with the appraised value of each district property, this mode of 
assessment in all likelihood complies with the requirement of individualized 
assessment set forth in section 12 of Act 35.  The assessed annual benefit to any 
parcel under such a system will be determined as a specified percentage of its 
value as appraised, presumably taking into account the availability through the 
district of fire protection services.   
 
Although I have found no case law directly addressing this issue,13 this office has 
previously suggested that a method of assessing benefits based upon property 
                                              
 
12 This section of Act 35 is codified at A.C.A. § 14-84-205 (Supp. 2011). 
 
13 The Arkansas Supreme Court verged on addressing this question in Cox v. Commissioners of Maynard 
Fire Improvement District No. 1, 287 Ark. 173, 175, 697 S.W.2d 104 (1987), which declared as appropriate 
under Act 35 “an assessment of benefits and a corresponding tax.”  The court distinguished as contrary to 
law a “flat tax rate” in a designated amount “for each house, . . . each business, . . . and . . . each mobile 
home, regardless of valuation.”  Id.  However, the variety of “flat tax” laconically characterized as 
impermissible by the court appears to betoken only an invariable fee applicable to all properties in a given 
category irrespective of their relative values.  Such a flat fee is not at issue in the situation described in your 
request.   
 
Although it does not bear on your question, I will note in passing that the subchapter dealing with 
assessments was amended in both 1989 and 1995, to authorize the levy of a “flat fee” per parcel of land.  
See Acts 1989, No. 648 and Acts 1995, No. 766, codified in pertinent part at A.C.A. § 14-284-212(g).  See 
Ops. Att’y Gen. Nos. 2008-114 and 95-207 (generally discussing this change).  As reflected in A.C.A. § 
14-284-212(g), the option of assessing a flat fee applies only to districts formed after July 3, 1995.  The 
District in this case was formed prior to this date. 
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values in all likelihood accords with the applicable legislation.  In specifically 
addressing this question, one of my predecessors offered the following: 
 

The assessors of the district are charged with the duty to “assess the 
annual benefits to the lands within the district” that will accrue “by 
reason of the [fire protection] services.” A.C.A. § 14-284-212(c).  
The legislation does not, however, specify or otherwise address the 
actual method to be used in determining the benefits accruing to 
each parcel.  In my opinion, this is a matter for the board of 
assessors.  Your question appears to assume that there will not be an 
assessment based on benefits accruing from services if the 
assessment is based on property values.  I cannot accept that 
proposition.  Indeed, the opposite assumption is reflected in A.C.A. 
§ 14-284-214, which orders a reassessment “if there have been 
improvements made or improvements destroyed or removed from 
one (1) or  more tracts of land in the district, making it necessary to 
have the annual benefits revised.”  Id. at subsection (a) (emphasis 
added).14 
 

I fully concur in my predecessor’s analysis.15 
 

Question 3:  If the answer to question 2 is “no,” what can be done to correct this 
problem and not endanger operations in [the] department? 
 
This question is moot in light of my response to your previous question. 
 

                                              
14 Op. Att’y Gen. No. 2001-318 (footnote omitted).   
 
15 Having agreed with this excerpt, I should note that another of my predecessors has questioned, without 
rejecting outright, the proposition that an Act 35 fire protection district could be financed through a tax 
millage on real property.  Op. Att’y Gen. No. 88-023.  My predecessor distinguished between a permissible 
assessment upon annual benefits accruing to real property and an impermissible “tax that is levied 
notwithstanding the benefits accruing to the property.”  Id.  The point in drawing this distinction appears to 
have been only that a fixed assessment failing to account for the possibly fluctuating value of annual 
benefits would be impermissible under Act 35.  However, as reflected in the opinion just quoted in my text, 
any mode of assessment that takes into account the additional benefit resulting from fire protection when 
the underlying value of property increases would appear to comply with Act 35.  Making assessments by 
applying what you term a “base tax” rate to the fluctuating value of property over time appears consistent 
with this principle. 
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Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM/JHD:cyh 


