
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2012-114  
 
November 20, 2012 
 
The Honorable Les “Skip” Carnine 
State Representative 
Post Office Box 615 
Rogers, Arkansas  72757-0615 
 
Dear Representative Carnine: 
 
This is my opinion on your question about a minimum age requirement for public 
school enrollment.  
 
Generally, a child may enter kindergarten if he turns five years old on or before 
August 1 of the year of enrollment.1 But a child who will turn five at any time 
during the year may be enrolled if he has attended kindergarten elsewhere: 
 

Any student who has been enrolled in a state-accredited or state-approved 
kindergarten program in another state for at least sixty (60) days, who will 
become five (5) years old during the year in which he or she is enrolled in 
kindergarten, and who meets the basic residency requirement for school 
attendance may be enrolled in kindergarten upon written request to the 
school district.[2] 

 
You write about a child who turned five August 8, 2012, is moving to Arkansas 
from England, and “is currently enrolled in the British public school system and 
has been enrolled in their system for the past two years.” You write that he is now 
in what is called in England “first grade.” You ask whether he may be enrolled in 
an Arkansas public school in “the proper grade as determined by the school 
personnel.”  

                                              
1 See A.C.A. § 6-18-207(a)(1)(C) (Supp. 2011). 
 
2 A.C.A. § 6-18-207(a)(2). 
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RESPONSE 
 
I cannot predict definitively how a court would answer your question. There are 
credible arguments on both sides, and a court could plausibly reach either 
conclusion. Legislative clarification is warranted. That said, it is in my opinion 
more likely than not that a court would hold that the child may not be enrolled in 
kindergarten or any higher grade.3  
 
Your request correctly identifies the relevant law.4 The child at issue is seven days 
too young to enter kindergarten under the general rule.5 But because he turned five 
during the year in which his enrollment is sought, he may enter kindergarten if all 
the requirements of the statute quoted above are met.6  
 
The statute contains several requirements. One is “the basic residency requirement 
for school attendance . . . .”7 In my view, this refers to the general rule that a 
district’s schools are “open . . . to [any child] whose parents . . . reside within the 
school district. . . .”8 I assume this requirement will be met. 
 

                                              
3 Notwithstanding that the child is in his second or third year of school and is deemed by English 
authorities to be in “first grade,” the statutory subsection at issue, A.C.A. § 6-18-207(a)(2), would be 
interpreted, in my view, either to entitle him to enroll in kindergarten or not to entitle him to enter public 
school at all. A court would not, in my view, interpret the statute at issue to entitle him to enroll in some 
grade other than kindergarten. The statute expressly provides that a child “may be enrolled in kindergarten” 
if the statute’s requirements are met. A.C.A. § 6-18-207(a)(2) (emphasis added); cf. A.C.A. § 6-18-
207(b)(3) (child who has been enrolled elsewhere in first grade and will turn six during the school year 
“may be enrolled in the first grade”). The child may, of course, enter a public prekindergarten program. See 
A.C.A. § 6-18-230(a)(2)(B) (Supp. 2011). 
 
4 See A.C.A. § 6-18-207(a)(2). 
 
5 See A.C.A. § 6-18-207(a)(1)(C). 
 
6 See A.C.A. § 6-18-207(a)(2). 
 
7 Id. 
 
8 A.C.A. § 6-18-202(b)(1) (Supp. 2011). I recently discussed this rule at length in an opinion addressed to 
you. See Op. Att’y Gen. 2012-061. 
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The child also must have “been enrolled in a . . . kindergarten program . . . for at 
least sixty 60 days. . . .”9 You write that the child is in “first grade” but that this 
school year is not his first. I assume, then, that he is or was enrolled in a program 
that a court would deem to be “kindergarten” within the meaning of the statute, 
and that he has been or was in that program for at least 60 days. 
 
The issue seems to be whether the English kindergarten is “a state-accredited or 
state-approved kindergarten program in another state. . . .”10 I assume that the 
kindergarten was accredited or approved by the appropriate English governmental 
authorities. The answer to your question, then, depends on the meaning of the 
word “state” as used in the statute.  
 
“State” is sometimes used synonymously with “nation,” a use that would, of 
course, include England.11 The General Assembly has at least twice defined the 
word to include one or more foreign countries as well as U.S. jurisdictions, but 
neither of those definitions is broad enough to include a nation that, like England, 
is not in North America.12 
 
In this country, however, the word “state” probably refers more often to one of the 
50 United States of America or one of the districts, commonwealths, territories, or 
possessions of the United States. The Arkansas General Assembly has on many 
occasions defined “state” to have that narrower meaning.13 
 

                                              
9 A.C.A. § 6-18-207(a)(2). 
 
10 Id. 
 
11 See, e.g., Black’s Law Dictionary 1537-1538 (9th ed. 2009). 
 
12 See A.C.A. § 12-76-102, art. X (Repl. 2003) (Interstate Civil Defense and Disaster Compact, defining 
“state” to include U.S. jurisdictions and “any neighboring foreign country or province or state thereof”); 
A.C.A. § 27-19-701(3) (Repl. 2008) (proof of future financial responsibility provisions of Motor Vehicle 
Safety Responsibility Act, defining “state” to include U.S. jurisdictions and “any province or territory of 
Canada”). 
 
13 See, e.g., A.C.A. § 4-1-201(b)(38) (Supp. 2011) (Uniform Commercial Code), A.C.A. § 4-28-602(7) 
(Supp. 2011) (unincorporated nonprofit associations), A.C.A. § 9-26-201(14) (Repl. 2009) (transfers to 
minors). 
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I note in particular one recent enactment in a related context. A 2009 law gives 
school-related protections to children of military families.14 They include that a 
child transferring to an Arkansas school must be allowed, regardless of age, to 
continue in the grade, including kindergarten, that he attended in the “sending 
school.”15 Only a school located in a “state” is a sending school.16 And “state” is 
defined to include only U.S. jurisdictions.17 As a result, the child of a military 
family transferring from a school in England to a school in Arkansas would not be 
entitled to the protections of the 2009 law but would be subject instead to the 
minimum enrollment age rules discussed in this opinion. 
 
Statutory construction is a search for legislative intent which, in the absence of 
ambiguity, is determined from the ordinary meaning of the language used.18  
 
Here, a court might for several reasons conclude that the ordinary meaning of the 
word “state” is the narrower meaning, i.e., one limited to U.S. jurisdictions.  
 
First, the narrower meaning is ordinary in the sense that it is much more common 
in instances where the Arkansas General Assembly provides a definition.19 
 
Second, the word “state” is probably much more often used in common parlance – 
in this country at least – to denote a U.S. jurisdiction rather than to denote a 
nation, and so has the narrow meaning as its ordinary meaning in that sense as 
well.  
 

                                              
14 See Act 314 of 2009 (codified as A.C.A. §§ 6-27-101 to -113 (Supp. 2011)). 
 
15 See A.C.A. § 6-27-107(1). 
 
16 See A.C.A. § 6-27-102(8). 
 
17 See A.C.A. § 6-27-102(9) (“‘State’ means a state of the United States, the District of Columbia, the 
Commonwealth of Puerto Rico, the United States Virgin Islands, Guam, American Samoa, the 
Commonwealth of Northern Marianas Islands, and any other United States territory”). 
 
18 See, e.g., State v. Martin, 2012 Ark. 191, 2012 WL 1548076. 
 
19 See supra text accompanying notes 11-13. 
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Finally, the statute’s use of the word “another,” in the phrase “another state,” 
strongly suggests that “state” is limited to those jurisdictions that are similar in 
character to the State of Arkansas. In other words, because Arkansas is a state in 
the narrower sense of the word – and not in the broader sense – the phrase 
“another state” probably was intended by the legislature to refer to a jurisdiction 
other than Arkansas but of the same nature as Arkansas. 
 
If a court concluded that the ordinary meaning of the word “state” is limited to 
U.S. jurisdictions, the inquiry would come to an end. England clearly is not a state 
under a narrower definition.  
 
While there are good reasons that a court might conclude that the ordinary 
meaning of “state” is the narrower meaning, it is more difficult to see how a court 
might conclude that the word’s ordinary meaning includes other nations. It seems 
unlikely, in my view, that a court would hold that the plain meaning of “state,” in 
this statutory context and appearing in the phrase “another state,” is the broader 
meaning, including other nations. A court might, however, interpret the word to 
have the broader meaning if it first concluded that the statute is ambiguous in this 
respect.  
 
A statute is ambiguous “where it is open to two or more constructions, or where it 
is of such obscure or doubtful meaning that reasonable minds might disagree or be 
uncertain as to its meaning.”20  
 
A court could conclude that reasonable minds might differ on the meaning of the 
word “state” and therefore that the statute is ambiguous in this context. When a 
statute is ambiguous, the courts apply rules of statutory construction to determine 
legislative intent and the statute’s meaning.21 
 
What rules of construction or other factors would support a broader definition of 
the word “state,” following a court’s finding of an ambiguity?  
 

                                              
20 Thomas v. Hall, 2012 Ark. 66, *5, 2012 WL 503879. 
 
21 Id. 
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First, “statutes relating to schools and school districts [are to be given] a liberal 
construction. . . .”22 Here, the more liberal construction presumably would be the 
broader one, allowing the child’s enrollment. Such a broad judicial interpretation 
of the statutorily-undefined word “state,” while apparently somewhat unusual, is 
not unprecedented elsewhere when the statutory context calls for a liberal 
construction.23  
 
Second, when a statute is ambiguous, a court will look to, among other things, the 
object to be accomplished and the purpose to be served by the statute.24 Here, it 
seems clear that a principal policy underlying the law is to permit a child’s 
education to continue uninterrupted, provided the child is almost as old as his 
classmates. A broad interpretation of the word “state” would advance that policy. 
 
But even if a court were to find the statute ambiguous, there are factors suggesting 
a narrow interpretation as well as ones favoring a broader definition.  
 
The policy described above, favoring uninterrupted education, is tempered by the 
statute’s inclusion of the “state-accredited or state-approved” language, which 
suggests that the legislature also believed it important to protect Arkansas schools 
and students from disruptions caused by enrollment of young students from 
unaccredited programs that did not adequately prepare them to profitably continue 
without interruption. It is natural to assume that the General Assembly would be 
more familiar with, and trusting of, the educational standards of U.S. jurisdictions 
than those of each and every other nation of the world.  
                                              
22 Webb v. Adams, 180 Ark. 713, 728, 23 S.W.2d 617 (1929); see also, e.g., Spriggs v. Altheimer Sch. Dist. 
No. 22, 385 F.2d 254, 259 (8th Cir. 1967) (“school . . . laws . . . should be interpreted liberally”); and Cox 
Cash Stores, Inc. v. Allen, 167 Ark. 364, 268 S.W. 361 (1925) (child labor laws, which foster education 
among other things, are enacted to promote common welfare and should be interpreted liberally). 
 
23 See, e.g., Estate of Hudson, 137 Cal.App.3d 984, 187 Cal.Rptr. 532 (1982) (Japan was “state” under 
California statute, amended to liberalize acceptance of out-of-state wills, making out-of-state wills valid in 
California if executed in accordance with laws of “state” where executed); and Fessenden v. Radio Corp. of 
America, 10 F.Supp. 394 (D. Del. 1935), aff’d, 103 F.2d 1012 (3d Cir. 1939) (Bermuda was “state” for 
purposes of Delaware statute, to be liberally interpreted, permitting suit by administrator of estate 
appointed “in any other State”) (citing Foster v. Stevens, 22 A. 78 (Vt. 1891) (Canada was “state” for 
purposes of Vermont statute, enacted for relief of property owners and to be interpreted liberally, 
exempting property from Vermont tax if taxed in “another state”)). 
 
24 See, e.g., City of Maumelle v. Jeffrey Sand Co., 353 Ark. 686, 120 S.W.3d 55 (2003). 
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And statutes having the same subject matter are construed to be consistent with 
one another.25 A court might well cite the 2009 law relating to military families 
discussed above26 and hold that the word “state” should be interpreted here to be 
consistent with that law’s narrow definition.27  
 
Based on all the foregoing, it is in my opinion more likely than not that a court 
would hold that the child may not be enrolled in kindergarten or any higher grade. 
Again, however, I am unable to predict definitively how a court would answer 
your question. Legislative clarification is warranted.  
 

Assistant Attorney General J. M. Barker prepared this opinion, which I approve.  
 
Sincerely,  
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:JMB/cyh 

                                              
25 See, e.g., Brock v. Townsell, 2009 Ark. 224, 309 S.W.3d 179; Baptist Health v. Murphy, 2010 Ark. 358, 
*28, 373 S.W.3d 269 (“The court strives to reconcile statutory provisions relating to the same subject to 
make them sensible, consistent, and harmonious.”)  
 
26 See supra text accompanying notes 14-17. 
 
27 A subsection of the statute at issue here permitted a child who would turn five by September 15 of the 
kindergarten year, and who was enrolled in a “state-approved prekindergarten program” during the 2008-
2009 school year, to enroll in kindergarten notwithstanding the general September 1 cutoff date. See 
A.C.A. § 6-18-207(a)(3)(A). That statute defines “state-approved prekindergarten program” in a way that 
excludes any prekindergarten program in any jurisdiction other than the State of Arkansas. See A.C.A. § 6-
18-207(a)(3)(B). The definition is not directly relevant to your question, which implicates statutory 
language that expressly refers to a kindergarten program in “another state.” A.C.A. § 6-18-207(a)(2) 
(emphasis added). But the former provision might be some evidence of legislative intent that the phrase 
“state-approved” be construed narrowly in general. 
 


