
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2012-104     
 
October 1, 2012 
 
The Honorable Buddy Lovell 
State Representative 
201 West Riverside Drive 
Marked Tree, Arkansas 72365-2014 
 
Dear Representative Lovell: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on the following 
questions: 
 

1. Are the following entities exempt from ad valorem property taxes 
upon their producing mineral rights by virtue of Ark. Const. art. 
16, sec. 5:  public schools, public libraries, public charities, 
churches, cemeteries, public hospitals, cities, counties, masonic 
lodges, elks clubs, improvement districts, fire departments, fire 
protection districts, conservation districts, drainage districts, 
municipal improvement districts, suburban improvement 
districts, the State of Arkansas, public institutions of higher 
education, state agencies, state commissions, state boards, Ark. 
Game & Fish Commission, Ark. State Highway Commission or 
Highway Department, the United States of America, Boys & 
Girls 4-H Houses, Boy Scouts of America, Future Farmers of 
America? 
   

2. May the entities listed above claim exemption from ad valorem 
property taxes upon their producing mineral rights in excess of 
the exemption granted by virtue of Ark. Const. art. 16, sec. 5?   

 
3. May the General Assembly extend an exemption in excess of that 

afforded an entity or taxpayer by virtue of Ark. Const. art. 16, 
sec. 5?   
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4. Are persons afforded the homestead tax protections under 

Amendment 79 exempt or protected from ad valorem property 
taxes upon their producing mineral rights?   

 
5. Are disabled veterans exempt from ad valorem property taxes 

upon their producing mineral rights by virtue of A.C.A. 26-3-
306, or otherwise? 

 
RESPONSE 
 
With respect to your first question, in my opinion, producing mineral rights are 
subject to taxation under Arkansas law unless preemptive federal law dictates 
otherwise.  Of the entities you have mentioned, then, only the United States, which 
under preemptive federal law is exempt from state and local taxation, is exempt 
from taxation of its mineral interests.  Under the doctrine of sovereign immunity, 
however, claims for payment of property taxes against the state and its agencies 
may be pursued only before the Arkansas Claims Commission.  Given that Ark. 
Const. art. 16, § 5 extends no exemption from property taxation to producing 
mineral interests, question two appears to be moot.  Even if it were not moot, the 
answer would be “no,” since Ark. Const. art. 16, § 6 forbids extending any 
exemptions from property taxation beyond those recited in Article 16, § 5, which I 
do not believe covers exploited mineral interests.  In my opinion, the answer to 
your remaining questions is likewise “no.”     
 
Question 1:  Are the following entities exempt from ad valorem property taxes 
upon their producing mineral rights by virtue of Ark. Const. art. 16, sec. 5:  
public schools, public libraries, public charities, churches, cemeteries, public 
hospitals, cities, counties, masonic lodges, elks clubs, improvement districts, fire 
departments, fire protection districts, conservation districts, drainage districts, 
municipal improvement districts, suburban improvement districts, the State of 
Arkansas, public institutions of higher education, state agencies, state 
commissions, state boards, Ark. Game & Fish Commission, Ark. State Highway 
Commission or Highway Department, the United States of America, Boys & 
Girls 4-H Houses, Boy Scouts of America, Future Farmers of America? 
 
In my opinion, with the exception of the United States of America, each of the 
recited entities is subject to ad valorem property taxation of its producing mineral 
interests.  The United States is exempt from such taxation by operation of 
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preemptive federal law.  Moreover, any claims for such taxes imposed upon the 
State of Arkansas and its agencies can only be pursued before the Arkansas 
Claims Commission.   
 
In Op. Att’y Gen. No. 2012-010, which addressed the taxability of mineral 
interests in church and cemetery property, I addressed the application to this 
question of Ark. Const. art. 16, § 5, which provides in pertinent part: 
 

The following property shall be exempt from taxation:  public 
property used exclusively for public purposes; churches used as 
such; cemeteries used exclusively as such; school buildings and 
apparatus; libraries and grounds used exclusively for school 
purposes; and buildings and grounds and materials used exclusively 
for public charity.1 
 

As I noted in my previous opinion, this subsection “defines the universe of 
constitutionally exempt uses” applicable to property taxation.  I further noted the 
applicability of Ark. Const. art. 16, § 6, which straightforwardly provides:  “All 
laws exempting property from taxation, other than as provided in this 
Constitution[,] shall be void.”  I concluded that the recited exemptions for church 
and cemetery properties, which were the focus of the request, did not extend to 
exploited mineral interests in the properties, since the commercial exploitation of 
mineral interests can “never fall within the scope of exemptions” articulated in 
Article 16, § 5.2  My opinion, then, was couched in global terms that apply to all 
mineral interests, which I opined “can never be considered constitutionally exempt 
from taxation.”  I continue to subscribe to this conclusion as applicable in any 
situation that does not involve the application of a preemptive federal law 
mandating otherwise. 
 
My conclusion regarding the scope of Article 16, § 5 renders it unnecessary for me 
to consider seriatim its application to each of the entities you have itemized in 
your question.  As you point out in your summary of my previous opinion, I have 
opined, and the Arkansas Assessment Coordination Department (the “AACD”) 
concurs,3 that mineral interests never fall within the scope of the Article 16, § 5 
                                              
1 Ark. Const. art. 16, § 5(b). 
 
2 I need not here reproduce my extensive discussion of this issue, to which I continue to subscribe. 
 
3 The AACD was formed pursuant to Act 436 of 1997 in order to supervise, inter alia, the assessment 
process in Arkansas.  The interpretations of an administrative body are given substantial deference, 
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exemptions.  In lieu of repeating my previous analysis, I will simply reproduce 
what I consider the AACD’s accurate summation of the controlling principle in its 
Frequently Asked Questions internet posting: 
 

If a producing mineral interest is owned by an entity such as a 
county, church, school, or charity, whose property is ordinarily 
exempt, is the mineral interest also exempt?  No.  Arkansas 
Constitution Article 16 Section 5, and Section 6.  To qualify, the 
mineral interest would have to be used directly and exclusively for 
the same exempt purpose as that of the entity. In this case the 
primary use is for business.  Even if the income is used to support 
the exempt entity, it is not exempt because the exempt use of the 
entity would be secondary.  The secondary use, no matter how 
meritorious, is irrelevant, Hilger v. Harding College, Inc., 231 Ark. 
685, 331 S.W. 2d 851 (1960).  However, the State of Arkansas is 
immune from suit in state courts to collect any delinquent tax, 
Arkansas Constitution Article 5 Sec. 20.  If the state refuses to pay 
the tax on the producing mineral interest the only remedy the county 
may have is to pursue a claim before the Arkansas Claims 
Commission.  The lien does remain on the property and if the state 
transfers ownership to someone who does not have sovereign 
immunity the lien may be enforced as against any other delinquent 
property, AG Opinion No. 2008-023.4       

 
In my opinion, the conclusion stated in this excerpt applies not only to the entities 
specifically listed in Article 16, § 5, but to any entity subject to taxation.  With 
regard to the taxation of producing mineral interests in properties otherwise falling 
within the Article 16, § 5 exemptions, I noted as follows in my previous opinion: 
 

With respect specifically to the assessment of mineral interests in 
property otherwise exempt from taxation, I am inclined to add only 
that mineral interests by their nature appear particularly suitable for 
tax consideration apart from the surface estate.  Unlike those 
situations in which a part of an otherwise exempt parcel might be 

                                                                                                                                       
provided that the decisions are not arbitrary and do not contradict the law which the agency is intended to 
administer.  See Pledger v. C.B. Form Co., 316 Ark. 22, 871 S.W.2d 333 (1994); Allen v. Ingalls, 182 Ark. 
991, 33 S.W.2d 1099 (1930). 
 
4 Arkansas Assessment Coordination Department, Frequently Asked Questions, Chapter 9, No. 16 (eff. 
June 14, 2012), http://www.arkansas.gov/acd/faqs.html (last visited Sept. 13, 2012). 
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used for a taxable purpose or a parcel might be used for a taxable 
purpose only part of the time, a mineral estate represents a property 
interest that can be exploited only for the taxable purpose of 
generating income – a condition that does not apply to the entirely 
distinct surface estate.  It thus appears particularly appropriate to 
treat producing mineral interests as innately subject to property 
taxation, as the AACD does, and to distinguish them entirely from 
surface interests, which, if not divisible into discrete units for 
purposes of determining taxability, should be taxed in accordance 
with the property’s predominant use. 

 
(Emphasis added.)  As suggested in the highlighted portions of the passage just 
quoted, in my estimation, the conclusion that mineral interests are subject to 
taxation applies not only to property otherwise exempt under Article 16, § 5, but a 
fortiori to any other variety of property not exempted pursuant to the Arkansas 
Constitution or preemptive federal law – including, with the exception of the 
property discussed immediately below, property owned by the entities listed in 
your request.   
 
This conclusion is consistent with the fact that the exemptions set forth in Article 
16, § 5 are based upon the exempt uses to which property is put.  Stated 
differently, the exemptions extend only to a property estate that is used in one of 
the ways recited.  As reflected in my previous opinion, mineral estates, by their 
very nature, are never used for any such purpose, even though the proceeds of 
commercial mineral exploitation may be.   
 
Having reiterated my previous conclusion, I must in the present context stress the 
significance of the qualification I stated above – namely, that the taxability of 
producing mineral under Arkansas law extends only to entities that are, indeed, 
“subject to taxation” under state law.  Among the entities you have listed in your 
question is “the United States of America,” which, absent congressional action, is 
immune from state and local property taxation as a matter of federal constitutional 
law.5   
 

                                              
 
5 Smith v. Davis, 323 U.S. 111, 113, 65 S.Ct. 157 (1944) (affirming as generally applicable “the rule, first 
enunciated in McCulloch v. State of Maryland, [17 U.S. 316,] 4 Wheat. 316, 4 L.Ed. 579 [(1819)], that 
without Congressional action there is immunity from state and local taxation, implied from the Constitution 
itself, of all properties, functions and instrumentalities of the federal government”). 
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In my opinion, then, all of the entities recited in your question other than the 
United States are subject to taxation upon their producing mineral interests.  
However, as noted in the AACD internet posting quoted above, any contested 
claim for taxes allegedly owed by the state or its agencies on producing mineral 
interests must be resolved by the Arkansas Claims Commission.6   All other such 
claims and may be pursued through standard judicial channels. 
 
Question 2:  May the entities listed above claim exemption from ad valorem 
property taxes upon their producing mineral rights in excess of the exemption 
granted by virtue of Ark. Const. art. 16, sec. 5? 
 
Because Article 16, § 5 does not exempt from property taxation producing mineral 
interests, this question appears to be moot.  In any event, Article 16, § 6 expressly 
forbids “[a]ll laws exempting property from taxation, other than as provided in this 
Constitution . . . .”  No provision of the Arkansas Constitution supports granting 
exemptions “in excess” of those recited in Article 16, § 5. 
 
Question 3:  May the General Assembly extend an exemption in excess of that 
afforded an entity or taxpayer by virtue of Ark. Const. art. 16, sec. 5? 
 
No.  As noted above, any such legislative grant of an exemption not 
constitutionally mandated is prohibited by Ark. Const. art. 16, § 6.  
 
Question 4:  Are persons afforded the homestead tax protections under 
Amendment 79 exempt or protected from ad valorem property taxes upon their 
producing mineral rights? 
 
In my opinion, the answer to this question is “no.” 
 
Amendment 79 provides that increases in the assessed value of non-homestead 
property in any given year, excluding newly discovered real property, new 
construction or substantial improvements to real property, will be limited to 10% 
of the assessed value of the property in the year preceding the first post-
Amendment 79 reappraisal, and to 5% on a homestead.7  The amendment further 
                                              
 
6 See Op. Att’y Gen. No. 2008-107 (discussing in terms of sovereign immunity the jurisdiction of the 
Claims Commission to entertain claims for money damages against the state).  For a detailed discussion of 
these provisions, see Op. Att’y Gen. No. 2004-300. 
 
7 Ark. Const. amend. 79(a)-(d). 
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precludes increasing the assessed value of the homesteads of the disabled or 
persons over the age of 65.8 
 
Specifically in response to your question, I must note initially that Amendment 79 
does not extend to anyone an exemption from property taxation.  Rather, it 
addresses what will be the operative date of the assessment to be used in 
calculating an eligible individual’s tax obligation.   
 
Moreover, the favorable tax treatment accorded under Amendment 79 expressly 
applies only to a qualifying homestead “used as the taxpayer’s principal place of 
residence.”9  Any such use, as with the uses articulated in Article 16, § 5, differs 
fundamentally from the commercial use undertaken in the exploitation of a 
mineral interest.  Stated differently, the favorable tax treatment accorded under 
Amendment 79 can only extend to a surface estate, not to a mineral estate of the 
sort here at issue.10     
 
Question 5:  Are disabled veterans exempt from ad valorem property taxes upon 
their producing mineral rights by virtue of A.C.A. 26-3-306, or otherwise? 
 
Section 26-3-306 of the Arkansas Code (Supp. 2011) prohibits altogether taxing 
the homesteads of certain disabled veterans, their surviving unmarried spouses and 
their minor children.  In my opinion, for the reasons set forth above, this 
prohibition does not extend to the taxation of a producing mineral estate, which is 
generally distinguishable from any surface estate and even more clearly 
distinguishable from a “homestead” as that term is traditionally used.11   
 
One of my predecessors has indirectly addressed this issue as follows: 

                                              
 
8 Id. at (d). 
 
9 Id. at (c)(1) and (d) (emphasis added).  
 
10 See my extensive discussion of this point in Opinion 2012-010. 
 
11 In analyzing this statute, I will presume, as I must absent a judicial determination to the contrary, that the 
legislation is constitutional.  Bunch v. State, 344 Ark. 730, 43 S.W.3d 132 (2001).  I will note, however, 
that this office has on numerous occasions questioned whether this statute would withstand a constitutional 
challenge given that, in apparent derogation of Article 16, § 6, it purports to exempt from property taxation 
a category of property not mentioned in Article 16, § 5 or elsewhere in the constitution.  See, e.g., Ops. 
Att’y Gen. Nos. 2010-093; 2009-054; 2005-209; 2001-213; 2000-011; 95-408; 93-438; 93-807; 92-084 and 
91-265. 
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The veterans’ tax exemption statute does not contain a definition of 
the term “homestead.”  An early definition of the term in Arkansas is 
found in Tumilson v. Swinney, 22 Ark. 400 (1860).  It was stated 
therein that “[t]he homestead is the place of a home or house.  That 
part of a man’s landed property which is about and contiguous to his 
dwelling house. . . .  The dwelling may be a splendid mansion, or a 
mere cabin or tent, open to the winds and rains of heaven.  If there 
be either, it is under the protection of the law, but there must be a 
home residence. . . .”  22 Ark. at 403-404, citing in part, Franklin v. 
Coffee, 18 Texas 415 . . . .  The most recent pronouncement of the 
Arkansas Supreme Court upon the meaning of the term is found in 
Maloney v. McCullough, 215 Ark. 570, 221 S.W.2d 770 (1949), 
wherein the court stated: 

 
The term “homestead” has three meanings:  (1) The 
homestead premises, or the land and dwelling occupied as a 
home; (2) the homestead exemption, or right to reserve the 
home from the claims of creditors; (3) the homestead estate, 
or the interest of the widow and minor children in their 
deceased husband’s and father’s homestead, or the interest 
of the minor children in their deceased mother’s homestead. 

 
215 Ark. at 574, citing Jones' Ark. Titles,  867. 
 
In my opinion the veterans’ tax exemption statute uses the term 
“homestead” in the first sense of the word as set out above.  The 
statute exempts the veteran from payment of taxes on “the 
homestead and personal property owned by the disabled veteran.”  
A.C.A. 26-3-306(a)(1)(A).  The term “homestead” as used in this 
statute has reference, in my opinion, to the veteran’s dwelling and 
the land contiguous thereto which the veteran occupies as a home.12 
 

This discussion makes clear that the “homestead” to which the exemption extends 
is a surface estate put to a particular use – namely, occupation as homestead 
premises.  This definition logically cannot extend to a subsurface estate put to a 

                                              
 
12 Op. Att’y Gen. No. 93-438.  Accord Op. Att’y Gen. No. 2001-213 (approvingly quoting this passage in 
its entirety). 
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different use – namely, commercial exploitation.  Accordingly, I do not believe the 
statute could serve as a basis for exempting the taxation of a disabled veteran’s 
mineral estate. 
 
Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM/JHD:cyh 


