
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2012-101  
 
October 23, 2012 
 
The Honorable Uvalde Lindsey 
State Representative 
2257 East Gentle Oaks Lane 
Fayetteville, Arkansas 72703-6142 
 
Dear Representative Lindsey: 
 
This is my opinion on your questions about a proposed use of revenues from a tax 
levied under the Advertising and Promotion Commission Act (the “Act”).1 The 
Act authorizes a municipal tax, sometimes referred to as the “hamburger tax,” on 
hotel and restaurant sales (the “A&P tax”).2 Tax revenues are deposited in a 
municipal advertising and promotion fund (the “A&P fund”).3 A city levying the 
A&P tax must create a municipal advertising and promotion commission (the 
“A&P commission”).4  
 
You provide these facts: 
 

The University of Arkansas at Fayetteville has sought the support of the 
Fayetteville Advertising and Promotion Commission to renovate its 
historic Field House into a 700 seat, state-of-the-art venue for musical and 
theatrical performances. The University is asking for a commitment from 
the A&P Commission of $1 million, payable over 3 years, to aid in 
financing the project, which is estimated to cost $17 million. 

 
                                              
1 A.C.A. §§ 26-75-601 to -618 (Repl. 2008, Supp. 2011). 
 
2 See A.C.A. § 26-75-602 (Supp. 2011). 
 
3 See A.C.A. § 26-75-604 (Repl. 2008). 
 
4 See A.C.A. § 26-75-605 (Repl. 2008). 
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I assume for purposes of this opinion that (a) the proposed contribution will be a 
gift, not consideration under a contract, (b) the university will own and operate the 
venue, and (c) performances will generally be open to the public. 
 
Your questions are: 
 

1. Is it permissible in any manner for a city to use its advertising and 
promotion tax income to contribute to the renovation of an arts venue for 
a state university? 
 
2. Can the Fayetteville Advertising and Promotion Commission commit 
to assist in financing this project over a three year period? 
 

RESPONSE 
 
The answers to both your questions ultimately depend on the prevailing facts. Not 
being fully informed of all the material facts, I cannot render a definitive opinion 
with respect to either of your questions. I can say, however, on the basis of the 
facts supplied and assumed, I believe that the A&P Commission may donate A&P 
tax revenues to the university for the proposed project under either or both of two 
statutory provisions discussed below. Of course, a court of competent jurisdiction 
with full access to the facts may reach another conclusion; however, I believe that 
would be unlikely. The proposed three-year commitment will be subject to a 
constitutional restriction on municipal finance,5 but whether the commitment 
would contravene the constitutional provision cannot be determined from the facts 
supplied and assumed. 
  
Question 1 – Is it permissible in any manner for a city to use its advertising and 
promotion tax income to contribute to the renovation of an arts venue for a state 
university? 
 

                                              
5 See Ark. Const. art. 12, § 4. 
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A statute lists permissible uses of money in an A&P fund, and imposes limits on 
the money’s uses.6  
 
Whether the statute permits a proposed use of A&P tax revenues is a question that 
turns on the facts and circumstances of the particular case.7 Governing law 
provides that the A&P commission “is the body that determines the use of the city 
[A&P] fund.”8 An A&P commission has wide discretion to determine whether the 
statute permits a proposed use of A&P tax proceeds.9 And an administrative 
body’s interpretation of a controlling statute is given considerable deference and 
will not be overturned unless clearly wrong.10  
 
Because the answer to your question depends on the prevailing facts and 
circumstances, and because this office, in its opinions function, has neither the 
authority nor the resources to act as a finder of fact, I am not fully informed of all 
material facts and cannot answer your question definitively. As a general 
proposition, however, on the basis of the facts supplied and assumed, it appears 
likely that one or both of two provisions of the relevant statute would permit the 
proposed use.11  
 

                                              
6 See A.C.A. § 26-75-606(a), (b) (permissible uses) and (c) (limits); see generally Op. Att’y Gen. 2011-005 
(opining that an A&P commission may spend amounts in the A&P fund only as authorized in A.C.A. § 26-
75-606(a) or (b), and only if not barred by A.C.A. § 26-75-606(c)). 
 
7 See, e.g., Op. Att’y Gen. 2008-121. 
 
8 A.C.A. § 26-75-606(a)(2)(A). 
 
9 See, e.g., Op. Att’y Gen. 2008-121 and opinions cited therein. 
 
10 See, e.g., Brookshire v. Adcock, 2009 Ark. 207, 307 S.W.3d 22. 
 
11 Because the proposed recipient of A&P tax revenues, the University of Arkansas, is a public body, a 
constitutional prohibition on donating public money to private entities likely does not come into play. See 
Ark. Const. art. 12, § 5 (prohibiting cities from “obtain[ing] or appropriat[ing] money for . . . any 
corporation, association, institution or individual”); compare, e.g., Op. Att’y Gen. 2007-276 (A&P 
commission probably may not donate to private entity operating city history museum), with, e.g., Op. Att’y 
Gen. 2012-066 (county probably may donate to city). If my assumption that the payment will be a donation 
is incorrect, and the payment will in fact be consideration under a valid contract, then the constitutional 
prohibition will not apply. See, e.g., City of Ft. Smith v. Bates, 260 Ark. 777, 544 S.W.2d 525 (1976) (Ark. 
Const. art. 12, § 5, does not limit city’s power to give consideration under contract). 
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First, the statute allows “funding of the arts” from A&P tax revenues if the A&P 
commission determines that the funding “is necessary for or supporting of its 
city’s advertising and promotion endeavors . . . .”12 A predecessor in this office 
opined that this provision likely authorizes funding a local arts council.13 I have 
located no other application of this subsection.  
 
It is self-evident that a “venue for musical and theatrical performances” is an arts-
related facility, and you refer to it in your question as an “arts venue.” While the 
question is ultimately one of fact, I can opine generally that it is unlikely that a 
court would overturn an A&P commission’s determinations that using A&P tax 
revenues to help establish a performance hall “is necessary for or supporting of the 
city’s advertising and promotion endeavors,” and that the use constitutes “funding 
of the arts.”14  
 
Second, the statute allows use of A&P tax proceeds for “construction, 
reconstruction, repair, maintenance, improvement, equipping, and operation of 
public recreation facilities . . . .”15 I stated on another occasion: 
                                              
12 A.C.A. § 26-75-606(a)(2)(B). 
 
13 See Op. Att’y Gen. 89-388. 
 
14 See A.C.A. § 26-75-606(a)(2)(B). 
 
15 A.C.A. § 26-75-606(b)(2). The law allows an A&P commission to spend A&P tax revenues on public 
recreation facilities “in the city or the county where the city is located if the city owns an interest in the . . . 
facility . . . .” A.C.A. § 26-75-606(b)(2); see also A.C.A. § 26-75-606(a)(1)(A)(iii) (identical restriction on 
using money A&P tax revenues for “[o]peration of tourist promotion facilities”). A predecessor in this 
office and I have rendered opinions interpreting this language to mean that the city must own an interest in 
any public recreation or tourist promotion facility on which A&F tax revenues are spent, regardless of 
whether the facility is located within or outside the city. See Op. Att’y Gen. 2011-005, 2010-034, 2008-
121, 2007-276, 2007-221, and 2006-207. But I do not believe that conclusion is compelled by the plain 
meaning of the statute’s language. A statute is ambiguous “where it is open to two or more constructions, 
or where it is of such obscure or doubtful meaning that reasonable minds might disagree or be uncertain as 
to its meaning.” Thomas v. Hall, 2012 Ark. 66, *5, 2012 WL 503879. In my view, the statute is ambiguous 
in this particular. Reasonable minds may differ as to whether the ownership requirement applies when the 
facility is located within the city. When a statute is ambiguous, courts apply rules of statutory construction 
to determine legislative intent and the statute’s meaning. See, e.g., id. In such cases the courts also look to 
the legislative history. See, e.g., Intents, Inc. v. Southwestern Elec. Power Co., 2011 Ark. 32, ___ S.W.3d. 
___, 2011 WL 227788. Regarding the legislative history of the provision in question, Act 2241 of 2005 
added the ownership requirement. Before 2005, an A&P commission had no authority to spend A&P tax 
revenues on facilities outside the city, but neither was there a requirement that the city have an ownership 
interest in a facility on which A&P tax revenues could be spent. As originally introduced, the bill that 
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[V]isiting a museum would appear to be consistent with the following 
definitions of the term “recreation”: 
 

1. refreshment by means of some pastime, agreeable exercise, or 
the like. 2. a pastime, diversion, exercise, or other resource 
affording relaxation and enjoyment. 

 
Random House Webster's Unabridged Dictionary (2d ed. 1999).[16] 

 
Attending a musical or theatrical performance would likewise appear to be 
consistent with the quoted definitions. As stated above, I assume that the 
university will own and operate the venue and that performances generally will be 
open to the public, suggesting that the “public” element of “public recreation 
facility” will be met. While the question is ultimately one of fact, it is unlikely, in 
my view, that a court would overturn an A&P commission’s determination that the 
proposed venue will be a “public recreation facility,” and therefore that the statute 
permits using A&P tax revenues to help build the venue.  
 

                                                                                                                                       
became Act 2241 would have changed the law to permit A&P funds to be spent on an eligible facility 
within the county where the city is located, regardless of ownership. See HB 2820 (Mar. 7, 2005). The bill 
was amended to add the ownership requirement, and was enacted into law. See HB 2820 (amendment form 
Mar. 30, 2005, and bill as engrossed Apr. 1, 2005). In my view, Act 2241’s history clearly indicates that the 
legislature intended only to expand an A&P commission’s extraterritorial authority (by permitting, subject 
to the ownership requirement, certain expenditures outside the city), not to restrict its authority within the 
city by imposing a new ownership requirement that did not exist before Act 2241. Additionally, a rule of 
statutory interpretation provides that “referential and qualifying phrases, where no contrary intention 
appears, relate only to the last antecedent” and that “evidence that a qualifying phrase is supposed to apply 
to all antecedents instead of only to the immediately preceding one may be found in the fact that it is 
separated from the antecedents by a comma.” McCoy v. Walker, 317 Ark. 86, 90, 876 S.W.2d 252 (1994). 
Here, the referential phrase “if the city owns an interest in the . . . facility” is not separated by a comma 
from the antecedents “the city” and “the county where the city is located” and therefore should be 
interpreted to apply only to the last antecedent, i.e., “the county where the city is located.” On 
reconsideration, then, it is my view that the ownership requirement applies only when the facility is located 
outside the city. It is my understanding that the building at issue here is located within the City of 
Fayetteville. 
 
16 Op. Att’y Gen. 2007-276. 
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As noted above, the statute contains limitations on the use of money in the A&P 
fund, including that it may not be used for “general capital improvements,” “costs 
associated with the general operation of the city,” or “general subsidy of any civic 
group or the chamber of commerce.”17 Under the facts as I understand them, the 
proposed use clearly would not constitute a “general subsidy of [a] civic group or 
the chamber of commerce,” and it probably could not be reasonably deemed to be 
part of the “general operation of the city.”18 And absent material facts of which I 
am not aware and which are not suggested by your request, it is unlikely, in my 
view, that a court would overturn the A&P commission’s determination that the 
proposed venue does not constitute a “general capital improvement.”19 
 
Question 2 – Can the Fayetteville Advertising and Promotion Commission 
commit to assist in financing this project over a three year period? 
 
The concern that prompts this question is not entirely clear, but I assume the 
question relates to a section of the Arkansas Constitution which provides in 
relevant part that  
 

[t]he fiscal affairs of . . . cities . . . shall be conducted on a sound financial 
basis, and [no] city council . . . or commissioners, of any city . . . [shall] 
enter into any contract or make any allowance for any purpose 
whatsoever, or authorize the issuance of any contract . . . in excess of the 
revenue for such city . . . for the current fiscal year. . . .[20]  
 

Any multi-year municipal commitment will be subject to this rule.21 “Determining 
whether this proscription has been violated will entail in each instance undertaking 
a factual inquiry of the sort that this office is neither equipped nor authorized to 

                                              
17 A.C.A. § 26-75-606(c)(2). 
 
18 See A.C.A. § 26-75-606(c)(2)(C), (B). 
 
19 See A.C.A. § 26-75-606(c)(2)(A). 
 
20 Ark. Const. art. 12, § 4. 
 
21 See generally, e.g., Op. Att’y Gen. 2008-161. 
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conduct.”22 Local officials should examine a city’s fiscal affairs in each instance to 
determine whether a given commitment is consistent with the constitution. The 
whole of the city’s revenues, contracts, and allowances, not just those of the A&P 
commission, must be considered.23 
 
Assistant Attorney General J. M. Barker prepared this opinion, which I approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM/JMB:cyh 
 
 
 

                                              
22 Id. 
 
23 See Op. Att’y Gen. 95-328. 
 


