
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2012-099 
 
September 7, 2012 
 
The Honorable Efrem Elliott 
State Representative 
Post Office Box 566 
Altheimer, Arkansas  72004-0566 
 
Dear Representative Elliott: 
 
You have requested my opinion concerning an ordinance enacted by the City of 
Pine Bluff to regulate the discharge of firearms within city limits.1  You state that 
the matter involves property owned by the U.S. Army Corps of Engineers, locally 
known as Boyd Point, which was annexed into the city limits in 1996.  You further 
state that because Boyd Point is within the city limits, discharging of firearms is 
prohibited.  Your specific questions are as follows: 
 

1. Is it lawful for the aforementioned ordinance to create a 
presumption that “possession of loaded weapons or instruments 
listed in subsections (a) or (c) in a city park or upon other 
municipally-owned or maintained property, in contravention of 
the exceptions listed in subsections (a) or (c), is for the purpose 
of or to aid in the discharging or firing said weapon or instrument 
unlawfully[?]”  Pine Bluff Code of Ordinances 14-26(d).   

 

                                              
1 Cities may regulate or prohibit the unsafe discharge of firearms or other weapons within their corporate 
limits.  A.C.A. §§ 14-16-504(b)(1)B); 14-54-1411(b)(1)(B) (Supp. 2011); Op. Att’y Gen. 2004-279.  With 
certain enumerated exceptions, including discharge by law enforcement, archery discharge in certain 
circumstances, and discharge on certain shooting ranges, the Pine Bluff ordinance prohibits “[t]he 
discharging or firing of any weapon, modern or primitive, or any bow instrument where the pull of the bow 
is thirty (30) pounds or more, compound bow, crossbow, recurved bow, long bow, air rifle, pellet gun, or 
firearm of any description within the city….”  Code of Ordinances, City of Pine Bluff, Arkansas Chp. 14, 
art. II, § 14-26(a).        
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2. Is it lawful for the U.S. Corps of Engineers to permit the 
discharge of firearms on Boyd Point, in contravention of the 
existing ordinance?      

 
RESPONSE 
 
I cannot definitively opine on these questions because they necessarily entail 
construing the ordinance to determine legislative intent.  It has long been the 
policy of the Attorney General’s office to decline to construe the provisions of 
local ordinances. As stated by one of my predecessors: 
 

[T]he interpretation of local ordinances is a matter outside the 
domain of the Attorney General. The interpretation of such 
ordinances necessarily involves a determination of the intent of the 
city council, a factor that this office is not well situated to consider 
and address. It also requires consideration of other factors of which 
this office is unaware that could reflect a particular intent on the part 
of the city council that is not apparent from the face of the 
ordinance. The awareness of such factors is a matter within the local 
domain, rather than the domain of this office. An interpretation of 
the legality of a specific ordinance that is the subject of your 
question therefore must ultimately be handled locally, through the 
interested parties and their counsel, or through a medium that can 
consider local factual matters, such as a court.2 
 

My predecessors and I have, however, issued opinions discussing local ordinances 
to the extent necessary to determine the application of state law.3  In this regard, I 
will note in response to your first question that the enforceability of presumptions 
of the sort established under this ordinance can give rise to concerns under the Due 
Process Clause of the Arkansas Constitution.4  When challenged under the Due 
Process Clause, the validity of a presumption or inference depends upon there 

                                              
2 Op. Att’y Gen. 2002-306.   

3 E.g., Op. Att’y Gen. Nos. 2009-203; 2004-279.    

4 Ark. Const. art. 2, § 8 (“No person shall be … deprived of life, liberty, or property, without due process of 
law.”).  See also U.S. Const. amends. 5 and 14. 
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being a rational connection between the proven fact and the fact to be presumed 
therefrom.5   

Determining whether the presumption under the Pine Bluff ordinance meets this 
test will, I believe, initially require construing the provision that establishes the 
presumption (quoted above under Question 1).  Specifically, I believe it will be 
necessary to determine precisely what fact is to be presumed from the proven fact, 
according to the language of this provision.  The proven fact is the “possession of 
loaded weapons … in a city park or upon other municipally-owned or maintained 
property….”6  Given your statement that the particular matter at issue involves 
property owned by the U.S. Army Corps of Engineers, I am uncertain how the 
presumption—which seems to apply only in the case of possession of a loaded 
weapon on municipal property—comes into play.  I will nevertheless note that 
according to the wording of the ordinance, the presumed fact, i.e., the ultimate fact 
to be established under the presumption, is that possession of a loaded weapon in 
the stated locations “is for the purpose of or to aid in the discharging or firing said 
weapon or instrument unlawfully.”  (Emphasis added.)   

The meaning or effect of this emphasized language (“for the purpose of or to aid 
in”) is unclear, in my view, when considering the proscribed conduct under the 
ordinance.  Another provision of the ordinance describes the offense of 
“discharging or firing of any weapon … within the city….”7  I can see a 
distinction between discharging a weapon and a purpose of discharging (or aiding 
in the discharging).  Accordingly, before addressing the question whether there is 
a rational connection between the proven fact and the presumed fact under the 
provision establishing the presumption, the language of this provision must be 
construed to determine the local intent.  Because the ordinance’s proper 
interpretation is outside the scope of this opinion, I can only reiterate in response 
to your first question that depending upon the intent, the presumption created 

                                              
5 Stone v. State, 254 Ark 1011, 1013, 498 S.W.2d 634 (1973) (“[A] statutory inference may be valid if there 
is a valid connection between the fact proved and the ultimate fact to be established.”).  See also Jackson v. 
State, 259 Ark. 780, 536 S.W.2d 716 (1976). 

6 The ordinance appears to track A.C.A. § 5-73-122 (Repl. 2005) in this respect.  This statute prohibits the 
carrying of firearms in publicly owned buildings and facilities or on the State Capitol grounds.  The statute 
defines the term “facilities” to include “a municipally owned or maintained park, football field, baseball 
field, soccer field, or another similar municipally owned or maintained recreational structure or property.”  
Id. at (a)(4).   

7 Code of Ordinances, City of Pine Bluff, supra n. 1, at § 14-26(a).  
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under the ordinance could conceivably implicate one’s constitutional due-process 
interests in life and liberty.   
 
Question 2 - Is it lawful for the U.S. Corps of Engineers to permit the discharge 
of firearms on Boyd Point, in contravention of the existing ordinance?      
 
As noted above, the ordinance states that with six enumerated exceptions, “[t]he 
discharging or firing of any weapon … or firearm …. within the city is 
prohibited….”  See note 1, supra.  You state that Boyd Point is within the city 
limits, having been annexed in 1996.  Accordingly, unless an exception applies, it 
appears that the Corps of Engineers would be acting contrary to the ordinance if it 
were to permit the discharge of firearms on Boyd Point.  This office has 
previously opined that a city may enforce its “no firearms” ordinance on U.S. 
Corps property.8  Indeed, the relevant federal rules and regulations appear to 
recognize the applicability of local laws such as this:  
 

(a) Except as otherwise provided in this part or by Federal law or 
regulation, state and local laws and ordinances shall apply on 
project lands and waters. This includes, but is not limited to, 
state and local laws and ordinances governing: 
 

* * * 
 

(3) Use or possession of firearms or other weapons;  
 
(b) These state and local laws and ordinances are enforced by those 
state and local enforcement agencies established and authorized for 
that purpose.9 
 

While it thus seems clear that the so-called “no discharge” ordinance will be 
applicable to Corps of Engineers property that has been annexed into the city 
limits, consideration must also be given to the several exceptions to the discharge 
prohibition in order to determine whether the Corps is acting in contravention of 
the ordinance in any given instance.  

                                              
8 Op. Att’y Gen. 97-093.  

9 36 C.F.R. § 327.26 (emphasis added). 
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Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM/EAW:cyh 
 


