
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2012-095  
 
October 1, 2012 
 
The Honorable Jimmy Jeffress 
State Senator 
Post Office Box 904 
Crossett, Arkansas 71635-0904 
 
Dear Senator Jeffress: 
 
This is my opinion on your questions about sick leave for municipal firefighters. 
You state these facts:  
 

One of my constituents has questions on Arkansas Code § 14-53-108. A 
firefighter for the City of Crossett was unable to work from September 9, 
2011, until approximately April/May 2012 because of a non-job related 
injury. He used his accumulated sick and vacation leave during the time 
span he was unable to work. On March 20, 2012, he had his 9-year 
anniversary and received 10 vacation days, but he did not receive his 20 
sick days. He worked on the job for 6 months prior to his absence and has 
been back at work for approximately four weeks. The firefighter believes 
ACA § 14-53-108 allows him to receive the 20 days of sick leave on his 
anniversary date. 
 

I understand that Crossett is a city of the first class. See A.C.A. § 14-37-103(a)(1) 
(Repl. 1998). 
 
Your questions are: 
 

1. Under state law, when is a firefighter entitled to receive their sick 
leave? 

 
2. Can a firefighter accrue leave when they are not working or unable to 
work? 
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3. What laws, rules or regulations would effect if and when a firefighter 
can receive their sick leave? 

 
RESPONSE 
 
In my opinion, state law does not specify when a municipal firefighter is entitled 
to receive accumulated sick leave. A firefighter accrues sick leave as long as he is 
employed, regardless of whether he is working or able to work. The statute you 
cite and any applicable city ordinance constitute the relevant law.1 
  
Question 1 – Under state law, when is a firefighter entitled to receive their sick 
leave? 
 
As your question implies, matters of municipal employees’ leave and other fringe 
benefits are generally governed by state law. Each municipality is empowered to 
“exercise full legislative power in any and all matters . . . pertaining to its 
municipal affairs,” but the “[h]ours and vacations, holidays, and other fringe 
benefits of [municipal] employees” are “state affairs and subject to the general 
laws of the State. . . .” A.C.A. § 14-43-601(a)(1) (Supp. 2011) (emphases added).  
 
A state statute provides that  
 

all firefighters employed by cities of the first class and cities of the second 
class shall accumulate sick leave in accordance with a municipal 
ordinance at the rate of not less than ten (10) working days nor more than 
twenty (20) working days per year, beginning one (1) year after the date 
of employment. 
 

A.C.A. § 14-53-108(a)(1)(A) (Supp. 2011).2 

                                              
1 The resolution of any controversy about a particular firefighter’s sick leave will depend on all the relevant 
facts, which I do not possess.  
 
2 This subsection and your request both refer to 20 days of sick leave. Another subsection permits 24-hour 
sick-leave days, but it refers to 15 and 12 sick-leave days, not 20. See A.C.A. § 14-53-108(d). I accordingly 
assume that the subsection quoted above applies to the firefighter in question.  
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This law establishes when sick-leave accumulation begins, and the rate at which 
the accumulation proceeds. But it does not state when a firefighter is to receive – 
be credited with – accumulated sick leave. 
 
The statute expressly contemplates a city ordinance addressing sick leave and 
setting the accumulation rate within the permitted range. See id. State law provides 
generally that “[a] municipality may legislate upon . . . state affairs . . . if not in 
conflict with state law.” A.C.A. § 14-43-601(a)(2)(B). Because an ordinance 
establishing the time at which sick leave is credited would not – at least in that 
particular – conflict with state law, it is my view that state law leaves this timing 
decision to the city. Cf. Op. Att’y Gen. 2003-239, 99-172 (municipal officials have 
discretion under A.C.A. § 14-52-106 (Repl. 1998) to determine timing of 
vacation-leave accumulation for police department employees). 
 
Question 2 – Can a firefighter accrue leave when they are not working or 
unable to work? 
 
The statute requires sick leave for all firefighters “employed” by a city. A.C.A. § 
14-53-108(a)(1)(A). Statutes are construed just as they read, giving the words their 
ordinary and usually accepted meanings, and legislative intent is gathered from the 
plain meaning of the language used. E.g., Magness v. State, 2012 Ark. 16, *3-*4, 
___ S.W. 3d ___, 2012 WL 149765. In my opinion, the plain meaning here is that 
sick leave accumulates for any firefighter who has an employment relationship 
with a city, regardless of whether he is working or able to work. 
 
I considered a similar question concerning sick leave for municipal law 
enforcement officers. See Op. Att’y Gen. 2008-094. Sick leave for law 
enforcement officers is governed by a statute that has its origins in the same act of 
the General Assembly as the statute governing firefighters’ sick leave. See notes 
on history of A.C.A. §§ 14-52-107 (Repl. 1998), 14-53-108 (both sections 
originating in Act 393 of 1969; both sections previously codified at A.S.A. §§ 19-
1718 to -1720).  
 
I concluded in that opinion that as long as the officer at issue “is still ‘employed’ 
[by] . . . the police department, he is entitled to the continued accrual of . . . sick 
leave under” the sick-leave statute applicable to law enforcement officers, 
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notwithstanding that the officer was unable to work for several months. Op. Att’y 
Gen. 2008-094. My conclusion there was based on the plain meaning of the word 
“employed” and on a predecessor’s opinion that the statute renders a city 
powerless to suspend the accrual of a law enforcement officer’s sick leave for 
months in which the officer does not work some specified minimum number of 
days. See id. (discussing Op. Att’y Gen. 99-125). Both opinions were correct, in 
my view, and they dictate the same result here. 
 
Question 3 – What laws, rules or regulations would effect if and when a 
firefighter can receive their sick leave? 
 
As my answers above imply, the sick-leave statute, A.C.A. § 14-53-108, governs 
whether a firefighter accrues sick leave, and a municipal ordinance may specify 
when sick leave is credited.  
 
Assistant Attorney General J. M. Barker prepared this opinion, which I approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:JMB/cyh 


