
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2012-090  
 
August 14, 2012 
 
Peggy Pryor Cryer 
Executive Secretary 
Arkansas State Medical Board 
1401 West Capitol, Suite 340 
Little Rock, Arkansas  72201 
 
Dear Ms. Cryer: 
 
This is my opinion on your questions about reporting requirements under A.C.A. § 
12-18-402 (Supp. 2011), part of the Child Maltreatment Act, A.C.A. 12-18-101 to 
-1108 (Repl. 2009, Supp. 2011): 
 

1. Is the Arkansas State Medical Board, a state agency, required by law to 
report suspected child maltreatment pursuant to A.C.A. § 12-18-402 that 
has been either identified or reported to the Medical Board? 
 
2. Are the individual physicians on the Board, who are referred to as 
mandatory reporters in the statute, held to the same reporting requirements 
when they learn of a suspicion or incident through a complaint made to 
the Arkansas State Medical Board rather than through their regular role in 
a doctor/patient relationship? 

 
RESPONSE 
 
In my opinion, the answer to your first question is “no” and the answer to your 
second question is “yes.” 
  
Question 1 – Is the Arkansas State Medical Board, a state agency, required by 
law to report suspected child maltreatment pursuant to A.C.A. § 12-18-402 that 
has been either identified or reported to the Medical Board?  
 



Peggy Pryor Cryer  
Executive Secretary, Arkansas State Medical Board  
Opinion No. 2012-090 
Page 2 
 
 
Any “individual listed as a mandated reporter” must notify the Child Abuse 
Hotline of certain suspicions or observations relating to child maltreatment. 
A.C.A. § 12-18-402(a).1 The statute lists mandated reporters in 37 categories. See 
A.C.A. § 12-18-402(b). Each category describes individual human beings. The list 
includes, for example, any “child care worker,” “dental hygienist,” “physician,” or 
“teacher.” See id. But it does not include entities like corporations, associations, or 
governmental bodies.  
 
By the statute’s plain language, the reporting requirement applies only to 
individuals. Only listed persons are mandated reporters; only individuals are 
listed; and the reporting requirement is limited to any “individual listed as a 
mandated reporter . . . .” A.C.A. § 12-18-402(a) (emphasis added).  
 
In my opinion, then, the Arkansas State Medical Board is not a mandated reporter 
and the statute’s reporting requirements do not apply to the Board. Cf. Cooper 
Clinic, P.A. v. Barnes, 366 Ark. 533, 237 S.W.3d 87 (2006) (medical clinic was 
not mandatory reporter under predecessor law which, like current law, listed only 
individuals as mandatory reporters).  
 
Question 2 – Are the individual physicians on the Board, who are referred to as 
mandatory reporters in the statute, held to the same reporting requirements 
when they learn of a suspicion or incident through a complaint made to the 
Arkansas State Medical Board rather than through their regular role in a 
doctor/patient relationship?  
 
As noted, physicians are mandated reporters. See A.C.A. § 12-18-402(b)(19). 
  

                                              
1 The subsection provides: 
 

(a) An individual listed as a mandated reporter under subsection (b) of this section shall 
immediately notify the Child Abuse Hotline if he or she: 
 (1) Has reasonable cause to suspect that a child has: 
  (A) Been subjected to child maltreatment; or 
  (B) Died as a result of child maltreatment; or 
 (2) Observes a child being subjected to conditions or circumstances that would reasonably result 
in child maltreatment. 
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The statute does not expressly make the reporting requirement contingent on how 
a mandated reporter comes to possess the information that creates a suspicion 
sufficient to require reporting, or on the circumstances under which she observes 
conditions that might result in child maltreatment. I see no evidence that such a 
contingency is implied by the law or was otherwise intended by the General 
Assembly. 
 
In my opinion, a physician’s duty as a mandatory reporter is the same whether her 
suspicions or observations occur in connection with her service as a member of the 
Board or in connection with her regular practice of medicine. Cf. First 
Commercial Trust Co. v. Rank, 323 Ark. 390, 404, 915 S.W.2d 262 (1996) (Glaze, 
J., concurring; emphasis added) (“a physician has an absolute duty to report . . . a 
reasonable suspicion [of] child abuse” under predecessor law substantially similar 
in this respect). 
 
Assistant Attorney General J. M. Barker prepared this opinion, which I approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
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