
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2012-089 
 
September 7, 2012 
 
The Honorable Steve Harrelson 
State Senator 
300 N State Line Avenue 
Texarkana, Arkansas  71854 
 
Dear Senator Harrelson: 
 
You have requested my opinion regarding A.C.A. § 14-47-135, which applies to 
cities organized under the manager form of government, where the supreme 
legislative and executive authority of the city is vested in a board of directors.1 
Section 14-47-135 bars the city’s employment of persons related to board 
members as follows:  
 

No person shall hold an appointive position or employment in the 
pay of the city if that person is related by blood or marriage in the 
third degree either to a member of the board of directors or to the 
city manager. Provided, however, this prohibition shall not prevent a 
person who holds an appointive or employment position with the 
city at the time the person’s relative becomes city manager or a 
member of the board of directors from continuing in that position or 
employment.2 

Your specific question pertains to an applicant for city employment who is the 
step-daughter-in-law of a city board member.  The question, therefore, is whether 
a step-mother-in-law and step-daughter-in-law are “related by marriage” within 
the meaning of this statute.   

                                              
1 A.C.A. § 14-47-109(a)(2) (Repl. 1998). 

2 A.C.A. § 14-47-135 (Repl. 1998) (emphasis added). 
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RESPONSE 

According to my research, the answer to this question is “no.”  While the 
applicant’s husband is clearly “related by marriage” to the board member, within 
the meaning of A.C.A. § 14-47-135, it seems that the applicant is not.  As 
explained further below, courts have generally held that step-relations other than 
the relationship of a step-child and step-parent do not fall within statutes such as 
this. 

DISCUSSION 

For purposes of statutes such as A.C.A. § 14-47-135, the words “related by 
marriage” refer to an “affinity relationship.”3  “Affinity” has been defined by the 
Arkansas Supreme Court as “the tie which arises from marriage between the 
husband and the blood relations of the wife, and between the wife and the blood 
relations of the husband.”4  Black’s Law Dictionary similarly defines “affinity” as 
“[t]he relations that one spouse has to the blood relatives of the other spouse; 
relationship by marriage.”5   

In sum, and most significant for purposes of your particular question, affinity only 
extends to a spouse and the spouse’s blood relatives. In other words, a relationship 
by marriage, for purposes of A.C.A. § 14-47-135, exists only between each spouse 
and the blood relatives of the other spouse.6 A stepparent-stepchild relationship 
clearly is such a relationship.  As stated by one of my colleagues: 

Degrees of relationship by “affinity” are computed as are degrees of 
relationship by “consanguinity” [i.e., blood].  The doctrine of 

                                              
3 See 41 Am.Jur.2d Husband and Wife § 4 (2012) (noting that “affinity relationships arise out of 
marriage….”); compare A.C.A. § 16-31-102(b)(1) (Supp. 2001) (disqualifying a person from service as a 
juror if he or she is “related to any party or attorney in the cause within the fourth degree of consanguinity 
[i.e., blood] or affinity[.]” (Emphasis added)).     

4 Mitchell v. Goodall, 297 Ark. 332, 334, 761 S.W.2d 919 (1988).  See also 41 Am. Jur. 2d Husband and 
Wife, supra n. 3 (referring to the so-called “affinity doctrine,” under which “each spouse is related by 
affinity to the blood relations of the other in the same degree as the other,” and noting that “[t]he affinity 
doctrine is based on the common-law axiom that a husband and wife are in legal contemplation but one 
person.”) 

5 Black’s Law Dictionary 63 (Bryan A. Garner, ed., 8th ed., West 2004).   

6 Cf. State v. Thomas, 351 Mo. 804, 174 S.W.2d 337, 338 (1943) (“[A] kinship by affinity—arising through 
marriage—exists only between each spouse and the blood relatives of the other spouse.”).    
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affinity grew out of the canonical maxim that marriage makes a 
husband and wife one.  The husband has the same relation, by 
“affinity,” to his wife’s blood relatives as she has to them by 
“consanguinity” and vice versa.  A stepparent-stepchild relationship 
is one based on “affinity” which is a connection existing in 
consequence of marriage between each of the married persons and 
the kin of the other.7   

While a step-parent is therefore “related by marriage” to his or her step-child as 
contemplated by A.C.A. § 14-47-135, other step relations would not be included 
under the concept of “affinity” that this language embraces.  Indeed, this is the 
general view of the courts.  That is, while courts recognize a relationship of 
affinity between a step-child and step-parent, they generally have not expanded it 
to other step relations.8  As stated by one court: 

Affinity is the product of marriage, the relationship between the 
husband and the consanguine of the wife, or between the wife and 
the consanguine of the husband.  A husband is not related to the 
affines of his wife…. [Citation omitted].9 

Turning to your specific question, then, it seems clear that the city board member 
is “related by marriage” to the husband of the applicant for city employment in 
this situation (her step-son).  And the applicant is “related by marriage” to the 
board member’s husband (her father-in-law).  But it seems equally clear that the 
                                              
7 1985-86 Ind. Op. Att’y Gen. 191 (emphasis added).  See also State v. Serio, 670 So.2d 1273 (La. Ct. App. 
1996); People v. Armstrong, 212 Mich. App. 121, 536 N.W.2d 789 (1995); Flitton v. Equity Fire and Cas. 
Co., 1992 Ok. 2, 824 P.2d 1132 (1992); State ex rel. Mo. Hwy. Transp. v. Johnson, 658 S.W.2d 900 
(Mo.App.W.D. 1983); Petition of United States, 418 F.2d 264, 271 (1st Cir. 1969) (citing Depositors Trust 
Co. v. Johnson, 222 A.2d 49 (Me. 1966).  

8 State Farm Mut. Auto Ins. Co. v. Byrne, 156 Ill.App.3d 1098, 1101, 510 N.E.2d 131 (1987 (citing Petition 
of United States, supra n. 7). 

9 Flitton, supra n. 7, 824 P.2d at 1133.  Accord State v. Peterson, 110 Utah 413, 174 P.2d 843 (1946).  See 
also State ex rel. Mo. Hwy. Transp. v. Johnson, supra, n. 7, 658 S.W.2d at 905, quoting State v. Hooper, 
140 Kan. 481, 37 P.2d 52, 64 (1934) as follows: 

Marriage will relate the husband, by affinity, to the wife’s blood relations, but will not 
relate the husband’s brother to any of her relations. The husband of the juror’s 
stepdaughter was not related to the juror, but only to the juror’s wife. 

(Emphasis added.)  The statute at issue in State v. Hooper disqualified from juror service any person related 
by blood or marriage to a party in the case. 



The Honorable Steve Harrelson 
State Senator 
Opinion No. 2012-089 
Page 4 
 
 

board member and the applicant are not “related by marriage” for purposes of 
section 14-47-135.  It might seem at first glance that they are so related by virtue 
of the marriage between the board member and the father of the applicant’s 
husband.  But I believe it becomes apparent upon further examination that this is 
not the case because according to the weight of authority, “related by marriage” 
under a statute such as this refers only to the relationship that one spouse has to 
the blood relatives of another spouse.  As applied to the situation at hand, this 
means that the applicant’s husband is related by marriage to the board member, 
but the applicant is not. 

Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM/EAW:cyh 
 


