
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2012-078 
 
July 25, 2012 
 
The Honorable Mike Fletcher 
State Senator 
313 Meadowlark Trail 
Hot Springs, Arkansas 71913 
 
Dear Senator Fletcher:  
 
You have asked for my opinion about A.C.A. § 14-52-106, which deals with 
annual vacation for police officers. I have paraphrased your question as follows:  
 

State law ensures that all municipal police officers are allowed at 
least 15 “working days” of annual vacation with full pay. Police 
officers in Sheridan normally work a 40-hour week, but they do so in 
different ways. Some work four 10-hour shifts per week. Others 
work five 8-hour shifts. Does state law require that those working 
10-hour shifts be granted annual vacation at a different rate than 
those working the 8-hour shift? 

 
RESPONSE 
 
The answer to this question is, in my opinion, “no.” As explained more fully 
below, the length of an officer’s shift does not affect the number of vacation days 
he or she must be granted per year pursuant to section 14-52-106. 
 
Section 14-52-106 requires certain police officers be awarded a certain amount of 
annual vacation: “The head or chief of each police department shall arrange that 
each employee shall be granted an annual vacation of not less than fifteen (15) 
working days with full pay.” But the statute never defines what is meant by 
“working days.” 
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While no appellate court has construed this statute, the Arkansas Supreme Court 
has construed the nearly identical statute governing annual leave for firefighters. 
The statute requires “[t]he chief of the fire department” to “so arrange that each 
employee shall be granted an annual vacation of not less than fifteen (15) days 
with full pay.”1 In City of Fort Smith v. Brewer,2 the Court was asked about the 
meaning of the term “working days” in a statute where the term was undefined. 
Specifically, the question was whether the term refers to a “tour of duty” or “an 8-
hour period.” The former refers to the length of the shift that the employee 
actually worked. For example, using your background facts, some officers have a 
10-hour shift, others have an 8-hour shift. The Court clearly held that in the 
absence of a statutory definition of “working day,” the term should be interpreted 
according to its standard meaning, which is an 8-hour period.3  
 
While the Brewer case was not specifically about section 14-52-106, a court 
would, in my opinion, probably conclude that Brewer controls the interpretation of 
section 14-52-106, for two reasons. First, the Court construed the nearly identical 
language as it applies to firefighters. Second, the Court’s rationale applies equally 
to this statute; namely, when “working days” is undefined, courts should give the 
term its ordinary meaning of “an 8-hour period.”4  
 
Therefore, in my opinion, when section 14-52-106 declares that certain officers 
should be awarded 15 “working days” of annual vacation per year, the statute 
means that these officers must receive the equivalent of 15 “8-hour periods” of 
vacation, which amounts to 120 hours of leave per year. Accordingly, the answer 
to your question is: “No, the length of an officer’s shift does not affect the number 
of vacation days he or she must be granted per year.”5 
 

                                                       
1 A.C.A. § 14-53-107 (Repl. 1998). The court addressed this statute as evidence to support its 
reading of another statute. The latter was directly under review by the Court. 
 
2 255 Ark. 813, 502 S.W.2d 643 (1973). 
 
3 255 Ark. at 819–21, 502 S.W.2d 646–47.  
 
4 See the many opinions from this office applying the same rationale to other statutes with an 
undefined use of “working days”: Op. Att’y Gen. Nos. 2006-135, 93-013, 92-186, 91-233. 
 
5 This opinion does not address the minimum increments in which officers may use the vacation 
they have been granted. 
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Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared this opinion, which I hereby 
approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM/RO:cyh  
 


