
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2012-075 
 
June 29, 2012 
 
The Honorable Johnny Key 
State Senator 
Post Office Box 350 
Mountain Home, Arkansas 72054 
 
Dear Senator Key:  
 
You have asked for my opinion on behalf of a constituent regarding several 
questions about A.C.A. § 6-13-619,1 which, as you say, authorizes “electors of an 
Arkansas school district” to “petition their respective local school district’s board 
of education to meet” to allow the electors “to voice their concerns about specific 
issues.” You ask the following questions, all of which assume the local school 
board has received a valid petition pursuant to 6-13-619:  
 

1. Must the school district’s board of education honor such a petition to 
meet? 
 

2. Must the petition state the specific issue(s) to be discussed with the 
school district’s board of education? 
 

3. To what person(s) does the petition have to be submitted? 
Specifically, must the petition be submitted to the following:  

a. the board of education president, 
b. the school district’s superintendent, 
c. members of the school district’s board of education?  

 

                                                       
1 You actually cite “A.C.A. § 6-13-629,” which pertains to the training and instruction of school 
board members. Given your narrative summary of the law you are asking about, I will assume 
you intended to cite A.C.A. § 6-13-619(a).  



The Honorable Johnny Key 
State Senator 
Opinion No. 2012-075 
Page 2 
 
 
 

4. Must a school district’s board of education allow petitioners to 
discuss the issue(s) stated in the petition when the board of education 
convenes at the petitioners’ request? 
 

5. May petitioners or the board of education discuss another issue or 
other issues not stated in the petition when the board of education 
convenes at the petitioners’ request? 
 

6. When petitioned to meet, may a school district’s board of education 
limit comments to a certain number of petitioners or to a certain 
amount of time for each commenter?  

 
RESPONSE 
 
Section 6-13-619 describes the general rules for the frequency and conduct of 
certain school-board meetings. Section 6-13-619(a) simply notes that the board of 
directors “shall meet...when petitioned to do so by a petition in writing signed by 
fifty (50) electors in the school district.” This means the answer to your first 
question is “yes.”  
 
The statute is silent on your remaining questions. Accordingly, I cannot address 
whether the statute permits or prohibits the scenarios described in your questions.  
 
Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared this opinion, which I hereby 
approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM/RO:cyh 
 


