
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2012-048     
 
July 3, 2012 
 
The Honorable Bill Sample 
State Senator 
22340 N. Hwy 7 
Hot Springs, Arkansas 71909 
 
Dear Senator Samples: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on the following question: 
 

Does Act 728 [of 2011] violate the United States Constitution or the 
Constitution of the State of Arkansas? 
 

You have provided the following background information: 
 

During the 2011 regular legislative session, I sponsored SB560 
which became Act 728.  The Act requires an out-of-state motorboat 
or personal watercraft to have liability insurance in Arkansas. 
 

RESPONSE 
 
In my opinion, the answer to your question is “no.”  In my opinion, this legislation 
does not offend any provision of the Arkansas or United States Constitution.  
 
Your question is concerned with the following amendment, made pursuant Act 
728 of 2011, to A.C.A. § 27-101-207(a): 
 

(1)(A) It shall be unlawful for the owner of a motorboat of more than 
fifty horsepower (50 HP) or a personal watercraft to allow the 
operation of the motorboat or personal watercraft unless it is covered 
by a liability insurance policy which that has been issued by an 
insurance company authorized to do business in this state. 
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(B) The insurance policy must provide at least fifty thousand dollars 
($50,000) of liability coverage per occurrence. 
 
(2) This section shall does not apply to : or 
 

(A)  A a motorboat or personal watercraft owned by the 
United States, a state government, or any political 
subdivision thereof; or 
  

(B) A motorboat or personal watercraft registered in another 
state. 

 
The effect of this amendment is twofold:  first, it removes the former requirement 
that the liability policy covering a described motorboat or personal watercraft have 
been issued by an insurance company “authorized to do business in this state”; 
and, secondly, it removes the exception from the insurance requirement of “a 
motorboat or personal watercraft registered in another state.”  The net effect of 
these changes is to impose a general requirement that any motorboat or watercraft 
fitting the statutory description operate within Arkansas only if it is covered by 
liability insurance in the amount of at least $50,000, regardless of where the vessel 
is registered or whether the insurer is registered to do business in the State of 
Arkansas.  This amendment thus forecloses the possibility that a qualifying vessel 
registered in another state might lawfully operate in Arkansas waters without 
being insured against liability in at least the recited amount. 
 
In my opinion, nothing in this statute as amended violates any provision of the 
Arkansas or United States Constitution. 
 
Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
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