
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2012-038 
 
May 22, 2012 
 
The Honorable Debra M. Hobbs 
State Representative 
3901 Arnold Avenue 
Rogers, Arkansas  72758-1640 
 
Dear Representative Hobbs: 
 
You have requested my opinion on the following questions regarding the Deferred 
Retirement Option Plan (DROP) for firefighters: 
 

When a firefighter enters the DROP program as outlined in A.C.A. § 
[24-11-830],1 is that person “retired” for the purpose of computing 
his benefits under A.C.A. § 24-11-818 and A.C.A. § 24-11-826, or is 
his retired status deferred until the end of the DROP term?  
 
Example:  A firefighter enters the DROP program after 25 years of 
service and then retires 10 years later.  Are his final retirement 
benefits calculated as of the date of entering the DROP program or 
at the time of him leaving the DROP program? 
 

RESPONSE 
 
It is my opinion, consistent with previous opinions of this office and rules and 
regulations promulgated by the Arkansas Fire and Police Pension Review Board, 

                                              
1 You cited A.C.A. § 24-11-818 as the applicable statute.  However, DROP for firefighters is governed by 
A.C.A. § 24-11-830 (Supp. 2011).   The “DROP” option is a retirement option available to a member of the 
local pension plan who has at least twenty years of credited service and is eligible to receive a service 
retirement pension.  Id. at (a).  Under the terms of the Plan, the member will continue to work and receive a 
salary, but the monthly pension benefit to which the member would have been entitled if he or she had 
actually retired will be paid into the plan account.  Id. at (d)(3).  When the member separates from service, 
he or she typically receives either a lump sum or a “true annuity” based upon the account.  Id. at (f)(1). 
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that the firefighter who enters DROP is considered to be retired for purposes of 
calculating benefits under A.C.A. § 24-11-818.2  With regard to A.C.A. § 24-11-
826,3 I assume this is the focus of your particular example involving a firefighter 
who enters DROP after 25 years of service.  You have not stated whether the 
firefighter served more than 25 years.  This is important information because as 
explained further below, this so-called “ago 60 benefit” is calculated based on the 
firefighter’s years of service in excess of 25 prior to entering DROP.  If he had 
more than 25 years of service when he entered DROP, then at 60 he will receive 
the benefit for the remainder of the DROP period.  The benefit is calculated, 
however, on the basis of years served in excess of 25 before entering DROP, not 
years served while participating in DROP.          
 
As explained by one of my predecessors when addressing the parallel statutes 
governing police pension plans, the DROP participant’s benefits are generally 
calculated at the date the member elects to enter DROP; and the benefits do not 
change with salary increases or extra service: 
 

The law governing DROP provides that when a member elects to 
participate in DROP, “[t]he monthly retirement benefits that would 
have been payable had the member elected to cease employment and 
receive a service retirement shall be paid into the [DROP account].” 
A.C.A. § 24-11-434(d)(3).4 Subsection (e)(1) of the same statute 
provides that: “The member’s monthly retirement benefit shall not 
change, unless the plan receives a benefit increase.” A.C.A. § 24-11-
434(e)(1) (emphasis added)5…. The intent of this provision, in my 
opinion, was that when a member elects to participate in DROP, his 
retirement benefits are frozen in time as of that moment. He is not 
to receive any increased benefits by virtue of salary increases he 
may receive in the interim, or reap the benefit of additional years 

                                              
2 Section 24-11-818 (Repl. 2002) is the general provision governing voluntary retirement benefits under a 
local fire pension and relief fund.       

3 This statute provides an additional benefit at age 60 for certain firefighters who continue working past 
their 25th year.     

4 The comparable statute applicable to firefighters is subsection 24-11-830(d)(3):  “The monthly retirement 
benefits that would have been payable had the member elected to cease employment and receive a service 
retirement shall be paid into the plan account.” 

5 See subsection 24-11-830(e)(1) regarding firefighters. 
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of credited service. He may, however, receive the benefit of an 
across-the-board increase in benefits payable to pension plan 
participants generally.6 For purposes of his benefits being paid into 
the DROP account, he is to be treated as any other retiree. His 
would-be pension benefits are simply deposited in a special account 
and held in abeyance while he continues to work and draw salary.7 

My research has not disclosed any change in the applicable law on this point.  
Additionally, the rules and regulations of the Arkansas Fire and Police Pension 
Review Board (“PRB”) are clear in providing that “[t]he monthly benefit that will 
be received by the member after the DROP period is the retirement benefit as 
calculated at the date the member began DROP.”8  The Board rule goes on to 
state: 

The monthly benefit does NOT change after the DROP period.  This 
same monthly amount is now paid to the individual member instead 
of into the DROP account.   
 
The retirement benefit at the end of the DROP period: 
 

Does NOT change with the increase in salary during 
the DROP period; 
Does NOT change with extra service during the 
DROP period; 
Is the SAME amount as was being credited to the 
DROP account.9 
 

As the Board rule further explains, there are two exceptions to the above:       
 

The age 60 bonus (based on having over 25 years of service earned 
before the DROP period) starts at age 60; any retiree raises granted 

                                              
6 This is in accordance with A.C.A. §24-11-102 (Repl. 2002) (setting forth various review requirements to 
establish that a proposed increase is actuarially feasible, and outlining the conditions of approval by the 
governing body of the political subdivision). 

7 Op. Att’y Gen. 97-435 (emphasis added). 

8 PRB Board Rule #10, Sec. 8(C).   

9  Id. (emphasis original). 
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to all retirees, or overall benefit increases, may also be given to 
persons on DROP.10      
 

The above-referenced “age 60 bonus” is based on A.C.A. § 24-11-826.11  Because 
this benefit only applies to certain firefighters “who continue to work beyond their 
twenty-fifth year,”12 I assume it is the focus of your particular example regarding a 
firefighter who enters DROP program after 25 years of service and then retires 10 
years later.  The answer to your question in this regard is that the firefighter’s final 
retirement benefits are calculated as of the date of entering DROP.  If he did not 
have more than 25 years of service before entering DROP, he will not qualify for 
the age 60 bonus.   
 
The basis for this conclusion is explained in the enclosed previous Attorney 
General opinion that addresses the identical so-called “age 60 bonus” statute for 
police officers: “Because the DROP participant does not accumulate further years 
of credited service, his enhanced benefit [the age 60 bonus] must be calculated on 
the basis of years served in excess of twenty-five years prior to entry into the 
DROP program.”13  The opinion goes on to address the example of an office with 
28 years of service before entering DROP: 

 
If an officer who is eligible for enhanced benefits under A.C.A. § 
24-11-43214 has twenty-eight years of credited service prior to 
entering the DROP program and works five additional years after 
entering the DROP program, his enhanced benefit would be 
calculated by multiplying 1.25% of his final salary multiplied by 
three years.15 

 
As reflected by this opinion, therefore, the age 60 bonus under section 24-11-826 
is calculated based on years served in excess of 25 years before entry into DROP.  

                                              
10 Id. (emphasis added).  

11 See n. 3, supra.  

12 A.C.A. § 24-11-826(a) (Repl. 2002). 

13 Op. Att’y Gen. 2001-372 at 3 (emphasis original). 

14 A.C.A. § 24-11-826 (for firefighters).  

15 Op. 2001-372 at 3. 
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The DROP participant is not entitled to this bonus under section 24-11-826 for 
service performed while on DROP.   

Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM/EAW:cyh 
 
Enclosure 
 


