
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2012-023  
 
May 2, 2012 
 
The Honorable Michael Lamoureux 
State Senator 
103 West Parkway, Suite 1B 
Russellville, Arkansas  72801 
 
Dear Senator Lamoureux: 
 
This is my opinion on your questions about Pope County ordinance 78-0-15: 
 

AN ORDINANCE PROHIBITING ELECTED COUNTY OFFICIALS 
FROM EMPLOYING DEPUTIES AND COUNTY EMPLOYEES WHO 
ARE RELATED BY AFFINITY OR CONSANGUINITY WITHIN THE 
THIRD DEGREE TO ANY ELECTED COUNTY OFFICIAL; AND 
FOR OTHER PURPOSES. 
 
Section 1. Elected Pope County Officials are hereby prohibited from 
employing Deputies or County Employees who are related by affinity or 
consanguinity within the third second[1] degree to any elected County 
Official. 
 
Section 2. This Ordinance shall become effective on January 1st, 1979. 
 
Section 3. This Ordinance shall not prohibit the continued employment of 
any County Employee or Deputy serving as an employee or Deputy of an 
elected County Official prior to the effective date of this Ordinance. 

 

                                              
1 The copy of the ordinance you provided is not signed or attested and contains a handwritten revision 
striking out “third” and inserting “second” in section 1, although the title refers to “third degree.” You also 
provided what appears to be a vote tally by precinct, and your request states that the ordinance was 
approved by county voters, presumably in an initiative or referendum election.  
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Your questions are: 
 

1. Is the attached county ordinance invalid on grounds of constitutional 
vagueness or overbreadth because it fails to define county employees, 
county deputies, elected county officials, affinity or consanguinity within 
the ordinance? 

 
2. Is the attached county ordinance invalid because it does not include a 
process or procedure within the ordinance to remove or penalize a county 
employee or county deputy if they are found to be in violation of the 
ordinance? 

 
3. Does the county ordinance violate state laws setting qualification 
requirements for candidates of county elective office who have a related 
family member who is employed with the county by placing an additional 
requirement for candidates of county elected officials who have the 
related family members by preventing those candidates from seeking 
county elective office without causing the related family member that is 
employed by the county to be discharged from their county job under the 
ordinance upon the election and swearing in of the related family member 
to the county elective office? 

 
4. Does the county ordinance violate the constitutional due process or 
equal protection rights of candidates of county elective office who have a 
related family member who is employed with the county by requiring 
those candidates for county elective office with related family members to 
consider the termination of a related family member employed with the 
county while other candidates for county elective office who do not have a 
related family member do not have to consider the termination of a related 
family member from employment with the county?  

 
5. Does the attached county ordinance violate a county employee’s due 
process or equal protection under the law by imposing termination under 
the ordinance if a related family member is elected to county office? 
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6. Does the language in Section 1 of the county ordinance only prohibit 
county employment for an individual when their related family member is 
already a county elected official prior to any county employment of the 
individual and does not apply in a situation where an individual is 
employed with the county as an employee or deputy and a related family 
member subsequently is elected to county office? 

  
RESPONSE 
 
In my opinion, the ordinance is not unconstitutionally vague or overbroad for 
failing to define the terms specified in your first question. For reasons explained 
below, I respectfully decline to answer your other questions.  
 
Question 1 – Is the attached county ordinance invalid on grounds of 
constitutional vagueness or overbreadth because it fails to define county 
employees, county deputies, elected county officials, affinity or consanguinity 
within the ordinance? 
 

A statute will pass constitutional scrutiny under a “void for vagueness” 
challenge if the language conveys sufficient warning when measured by 
common understanding and practice. Night Clubs, Inc. v. Fort Smith 
Planning Comm’n, 336 Ark. 130, 984 S.W.2d 418 (1999). However, a law 
is unconstitutionally vague under due process standards if it does not give 
a person of ordinary intelligence fair notice of what is prohibited and is so 
vague and standardless that it allows for arbitrary and discriminatory 
enforcement. Craft [v. City of Fort Smith, 335 Ark. 417, 984 S.W.2d 22 
(1998)]. Stated another way, a statute must not be so vague and 
standardless that it leaves judges free to decide, without any legally fixed 
standards, what is prohibited and what is not on a case-by-case basis. Ark. 
Tobacco Control Bd. v. Sitton, 357 Ark. 357, 166 S.W.3d 550 (2004). 

 
Benton Cnty. Stone Co., Inc. v. Benton Cnty. Planning Bd., 374 Ark. 519, 522, 288 
S.W.3d 653 (2008). 
 
Your question suggests that the ordinance may be unconstitutionally vague 
because it does not define several specified words and phrases. Failure to define 
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terms in a statute may make it unconstitutionally vague. See, e.g., Arkansas 
Tobacco Control Bd. v. Sitton, supra (law was unconstitutionally vague where 
difference was unclear between “trade discount,” lawful but undefined, and 
“rebate,” unlawful and defined); Shoemaker v. State, 343 Ark. 727, 38 S.W.3d 350 
(2001) (statute prohibiting undefined “abuse” or “insult” of teacher was 
unconstitutionally vague). But statutes are not unconstitutionally vague merely for 
failing to define words and phrases that have clear and generally accepted 
meanings. See, e.g., Benton Cnty. Stone Co., supra (“compatible,” as used in land 
use ordinance, had plain and ordinary meaning and did not render ordinance 
unconstitutionally vague); Thomas v. State, 370 Ark. 70, 257 S.W.3d 92 (2007) 
(capital murder sentencing statutes not unconstitutionally vague for failing to 
define “mitigating circumstance”); Bowker v. State, 363 Ark. 345, 214 S.W.3d 243 
(2005) (plain meaning of undefined term “temporary caretaker” gave sufficient 
warning of prohibited conduct). 
 
In my opinion, the words and phrases “county employees,” “county deputies,” 
“elected county officials,” “affinity,” and “consanguinity” have plain and ordinary 
meanings that give affected persons clear notice of the conduct prohibited. The 
meanings of “county employees,” “county deputies,” and “elected county 
officials” are, in my view, clear on their faces beyond reasonable argument. The 
meanings of the words “affinity” and “consanguinity” are perhaps less familiar to 
laymen, but the words are legal terms of art with clear and established meanings 
easily discernible by reference to a dictionary. See, e.g., Benton Cnty. Stone Co., 
374 Ark. at 525 (quoting dictionary definition in holding word “compatible” to 
have plain and ordinary meaning).  
 
Your question also suggests that the ordinance may be unconstitutionally 
overbroad. “An overbroad statute is one that is designed to punish conduct which 
the state may rightfully punish, but which includes within its sweep 
constitutionally protected conduct.” Bailey v. State, 334 Ark. 43, 52, 972 S.W.2d 
239 (1998).  
 
Quorum courts have legislative authority to enact ordinances prohibiting nepotism. 
Henderson v. Russell, 267 Ark. 140, 589 S.W.2d 565 (1979); A.C.A. § 14-14-
805(2) (Repl. 1998). A county’s voters likewise, in my opinion, have authority to 
initiate such ordinances. See Ark. Const. art. 5, § 1. The ordinance thus 
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presumably reaches conduct the county is authorized to prohibit. Your request 
does not state, nor is it apparent on the face of the ordinance, what constitutionally 
protected conduct the ordinance prohibits in addition to the conduct the county is 
authorized to prohibit, or how the ordinance’s failure to define terms causes it to 
reach constitutionally protected conduct. I accordingly am of the opinion that the 
ordinance is not unconstitutionally overbroad. 
 
Question 2 – Is the attached county ordinance invalid because it does not 
include a process or procedure within the ordinance to remove or penalize a 
county employee or county deputy if they are found to be in violation of the 
ordinance? 
 
Question 3 – Does the county ordinance violate state laws setting qualification 
requirements for candidates of county elective office who have a related family 
member who is employed with the county by placing an additional requirement 
for candidates of county elected officials who have the related family members 
by preventing those candidates from seeking county elective office without 
causing the related family member that is employed by the county to be 
discharged from their county job under the ordinance upon the election and 
swearing in of the related family member to the county elective office? 
 
Question 4 – Does the county ordinance violate the constitutional due process or 
equal protection rights of candidates of county elective office who have a related 
family member who is employed with the county by requiring those candidates 
for county elective office with related family members to consider the 
termination of a related family member employed with the county while other 
candidates for county elective office who do not have a related family member 
do not have to consider the termination of a related family member from 
employment with the county?  
 
Question 5 – Does the attached county ordinance violate a county employee’s 
due process or equal protection under the law by imposing termination under 
the ordinance if a related family member is elected to county office? 
 
Question 6 – Does the language in Section 1 of the county ordinance only 
prohibit county employment for an individual when their related family member 
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is already a county elected official prior to any county employment of the 
individual and does not apply in a situation where an individual is employed 
with the county as an employee or deputy and a related family member 
subsequently is elected to county office? 
 
This office consistently declines to interpret local ordinances. See, e.g., Op. Att’y 
Gen. 2011-140, 2004-173, 2002-290.  
 

[T]his office cannot construe local ordinances. See, e.g., Op. Att’y  Gen. 
Nos. 2008-009; 2007-235; and 2005-278 (and opinions cited therein). The 
interpretation of local ordinances necessarily involves a determination of 
the intent of the local legislative body, a factual matter that this office is 
not well situated to consider and address. It also requires a consideration 
of other factors of which this office is unaware that could reflect a 
particular intent on the part of the local legislative body that is not 
apparent from the face of the ordinance. The awareness of such factors is 
a matter within the local domain, rather than the domain of this office. 
 

Op. Att’y Gen. 2008-088. 
 
Only your sixth question is expressly an inquiry about the ordinance’s meaning. 
But your second through fifth questions contain assumptions about what the 
ordinance means and how it would be applied to the fact situations stated in the 
questions. Specifically, your second question assumes that a “county employee or 
county deputy [may in some instances be] found to be in violation of the 
ordinance,” and your third, fourth, and fifth questions assume that a person’s 
election as a county official would “caus[e] [a] related family member . . . 
employed by the county to be discharged from [his or her] county job. . . .”  
 
Given this office’s longstanding policy of not construing local ordinances, it 
would be inappropriate for me to, in essence, concur with your implicit 
constructions of the ordinance, to the exclusion of other possible constructions. 
This is particularly true where, as here, it is not certain that your implicit 
constructions are those that a court would place upon the ordinance. Specifically, 
the ordinance is stated as a prohibition on the conduct of elected officials. It is not 
necessarily the case, then, that a non-elected county employee or deputy could be 
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“found to be in violation of” the ordinance or would be subject to discharge upon a 
relative’s election to county office. Your sixth question itself recognizes the latter 
aspect. Your inquiries thus would be better addressed to local officials and local 
counsel.   
 
Assistant Attorney General J. M. Barker prepared this opinion, which I approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:JMB/cyh 


