
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2012-005 
 
February 6, 2012 
 
The Honorable John T. Vines 
State Representative 
123 Market Street 
Hot Springs, Arkansas  71901-5308 
 
Dear Representative Vines: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on the following question 
concerning a county construction project: 
 

May a county in Arkansas hire an agent without competitive bidding 
for the agent where the agent will provide design review, scheduling, 
cost control, value engineering, constructability evaluation, 
preparation and coordination of bid packages, and construction 
administration services and the construction work will be performed 
pursuant to trade contracts that will be awarded by the county after 
public bidding pursuant to applicable law? 

 
By way of background, you report that a county intends to construct a jail and 
contemplates hiring “an entity knowledgeable in the area of construction” to act as 
the county’s agent in providing the services outlined in your question.  You state 
that the agent will be selected on the basis of “qualifications, including experience, 
successful completion of projects, and reputation.”  You further state that the agent 
will not be bonded, but “the trade contractors will be required to supply both 
performance and payment bonds as required for a public works project.”1  You 
further explain, with regard to the project itself, that it “may be divided into phases 
and bids taken for various phases also known as trade packages…. Rather than 

                                              
1 Pursuant to A.C.A. § 22-9-203(c)(2)(A)(i) (Supp. 2011), bids submitted on county construction contracts 
“shall be void unless accompanied by a cashier’s check drawn upon a bank or trust company doing 
business in this state or by a corporate bid bond.”  See also A.C.A. § 18-44-502 (Repl. 2003).      
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wait for a complete design before submitting the entire project for public bidding, 
the county intends to commence construction on the initial phases while design of 
the remaining parts of the project continues.”   
 
RESPONSE 
 
In my opinion, the answer to both parts of the general question you pose is “yes.”  
I must emphasize, however, that this opinion does not address the award of 
particular contracts.  Application of the award procedure under the so-called 
“public works law”2 may involve factual variables that are not within the limited 
scope of this opinion.  Only a finder of fact could determine whether the county 
has observed the public works law in connection with particular contracts. 
 
DISCUSSION 
 
With regard to the first part of your question concerning the hiring of an agent, I 
note that the agency services you have outlined are found in the description of 
“construction management” under A.C.A. § 19-11-801 (Repl. 2007).3  This statute 

                                              
2 A.C.A. §§ 22-9-201–204 (Supp. 2011).  The competitive bidding requirements under this body of law 
apply to county contracts “for the making of major repairs or alterations, for the erection of buildings or 
other structures, or for making other permanent improvements….”  Id. at -203(a).  Article 19, Section 16, 
of the Arkansas Constitution similarly requires competitive bidding on “[a]ll contracts for erecting or 
repairing public buildings or bridges in any county….”  Article 19, section 16’s application to county 
contracts was confirmed in Gatzke v. Weiss, 375 Ark. 207, 211, 289 S.W.3d 455 (2008) (interpreting the 
words “in any county” in Ark. Const, art. 19, § 16, to mean “county contracts.”) 

3 Subsection 19-11-801(d)(1) defines “construction management” as: 

… a project delivery method based on an agreement in which a state agency, political 
subdivision, public school district, or institution of higher education acquires from a 
construction entity a series of services that include, but are not limited to, design review, 
scheduling, cost control, value engineering, constructability evaluation, preparation and 
coordination of bid packages, and construction administration.   

(Emphasis added.)  Counties are included in the definition of “political subdivision” under subsection 19-
11-801(e)(1). 

One court has described the “construction management concept” as follows: 

Under this approach there is no general contract and the entire job is not awarded by 
means of a single bid. Rather [the public authority] employs a construction manager 
which, acting in concert with the architect and engineer employed by the agency, 
supervises and manages the sequence of construction. Under this process, individual 
contracts are offered for bid and awarded directly to those who will do the work as the 
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plainly contemplates that a county might use such services on a construction 
project.  As far as securing the services is concerned, the state and its political 
subdivisions may not use competitive bidding to procure construction 
management services.4  Rather, they must follow the procedures outlined in 
A.C.A. §§ 19-11-802–805 (Repl. 2007), which involve evaluating the entity’s 
qualifications and negotiating a contract.5 
 
I assume from your reference to an “entity knowledgeable in the area of 
construction” that the agent at issue under your question would in fact be a 
“construction entity,” as contemplated under A.C.A. § 19-11-801(d)(1)’s 
definition of “construction management.”  Given that the services to be performed 
by the agent plainly constitute “construction management” as so defined, it seems 
clear that hiring the agent without competitive bidding is not only authorized, but 
mandated by law.6  Accordingly, the answer to the first part of your question is 
generally “yes,” in my opinion. 
 
As for the second part of your question concerning the construction work, 
assuming that the county in fact follows all applicable procedures under the public 
works law and properly awards the trade contracts after competitive bidding,7 then 

                                                                                                                                       
construction progresses. This permits certain phases of construction to commence while 
plans and preparations for later phases are still on the drawing board and, according to 
[the public authority], enables construction to be completed much faster and with less 
expense than was possible under the traditional proceeding of designing the entire project 
in advance and awarding a single contract to one general contractor who would then be 
responsible for the performance of much of the work through various subcontractors. In 
short, and perhaps overly simplified, construction management permits the owner to deal 
directly with those who would probably have been subcontractors under the traditional 
approach and to do so as their services become necessary. 

C & D Contractors v. Delaware Tech. & Col., 318 A.2d 142, 144 (Del.Ch. 1974).  

4 Id. at (b) (“It is the policy of the State of Arkansas and its political subdivisions that political subdivisions 
shall follow the procedures stated in this section, except that competitive bidding shall not be used for the 
procurement of legal, financial advisory, architectural, engineering, construction management, and land 
surveying professional consultant services.”  (Emphasis added.) 
5 A.C.A. §§ 19-11-803 and -805. 

6 A.C.A. § 19-11-801(b), supra n. 3. 

7 Note 2, supra.  It should be emphasized that the award decision rests with the “board, commission, 
officer, or other authority [of the county] in which or in whom authority is vested to award contracts….”  
A.C.A. § 22-9-203(d) (Supp. 2011).  Accord Quality Fixtures v. Multi-Purpose Facilities Board, 337 Ark. 
115, 120-21, 986 S.W.2d 865 (1999) (concerning the award procedure followed by the Pulaski County 
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in my opinion the answer to this part of your question is also “yes.”8  I believe the 
decision whether to wait for a complete design or solicit bids for phases is one that 
generally rests with the county.  I must note in closing, however, that I am not 
opining regarding the propriety or impropriety of any particular contract entered 
by the county.  Only a finder of fact could determine whether the county has 
observed the public works law in connection with particular contracts. 

Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM/EAW:cyh 
 

                                                                                                                                       
Multi-Purpose Facility Board for certain construction work at the Alltel Arena in North Little Rock, where 
the court distinguished between the opening of the bids on the one hand – which was handled by the 
construction manager – and the “analysis, examination, and inspection” of the bids and the awarding of the 
contract, which could only be performed by the county’s Facility Board.)  It should perhaps also be noted 
that competitive bidding requirements cannot be circumvented by splitting up a contract into several 
smaller contracts, where in reality the work must be regarded as included in one contract.  See 53 A.L.R.2d 
498 (1957).    

8 This also assumes that plans and specifications will be properly prepared by and executed under the 
observation of registered professionals in accordance with A.C.A. § 22-9-101(a) (Supp. 2011), which 
provides as follows: “[A] … county … shall not engage in the capital improvement of public works 
involving engineering or architecture for which the plans, specifications, and estimates have not been made 
by and the capital improvement executed under the observation of a professional engineer as defined in § 
17-30-101 or architect as defined in § 17-15-102, in their respective areas of expertise.” 


