
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2011-164 
 
February 6, 2012 

The Honorable James Ratliff 
State Representative 
Post Office Box 791 
Imboden, Arkansas  72434-0791 
 
Dear Representative Ratliff: 

You have requested my opinion on the following questions regarding the housing 
of prisoners in the county jail: 

1. Can a County sheriff refuse to house prisoners for an Inc. town 
with a Marshall [sic]?  Same County. 

2. Can the same county refuse Communications to the town 
Marshall [sic]? 

RESPONSE 

Before answering your first question, I must first point out that the Arkansas Rules 
of Criminal Procedure authorize the sheriff, as the “ranking officer” at the jail, to 
release a suspected misdemeanant upon the issuance of a citation in lieu of 
continued custody: 

When a person is arrested for any misdemeanor, the ranking officer 
on duty at the place of detention to which the arrested person is 
taken may issue a citation in lieu of continued custody.1 

                                              
1 Ark. R. Crim. Proc. 5.2(b).  The term “citation” as used in this rule means “a written order, issued by a 
law enforcement officer who is authorized to make an arrest, requiring a person accused of violating the 
law to appear in a designated court or governmental office at a specified date and time.”  Id. at 5.1(b).    

Although Rule 5.2 refers only to a misdemeanor, this office has previously opined that the rule would be 
interpreted to confer authority to issue citations with respect to violations.  Op. Att’y Gen. No. 96-021. 
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It should also be noted that in the event the jail is at its maximum capacity, the 
sheriff is authorized to commit a prisoner in his custody to the nearest jail in 
another county.2   

Circumstances plainly exist, therefore, under which a sheriff may lawfully decline 
to further detain a prisoner or prisoners.  That being said, the general rule, in 
response to your first question, is that the county sheriff has an affirmative 
obligation to accept prisoners from within the county: 

Neither the sheriffs nor other keepers or administrators of jails shall 
refuse to accept any prisoner lawfully arrested or committed within 
the jurisdiction of the supporting agency of the jail except as 
necessary to limit prisoner population in compliance with subsection 
(a) of this section.3 

Your question seems to suggest that the sheriff’s obligation in this respect might 
be impacted by the fact that an incorporated town within the county has a 
marshal.4  You have offered no information or theory in support of this suggestion, 
nor has my research disclosed a basis for this view.  To the contrary, my research 
indicates that a sheriff would generally be obliged to accept custody of a person 
lawfully arrested by a marshal within the sheriff’s county.5   

                                              
2 A.C.A. § 12-41-509 (Repl. 2009).  See also A.C.A. § 12-41-503(a) (Repl. 2009), infra n. 3 (authorizing 
sheriff to refuse to accept prisoners where necessary in order to manage the jail in compliance with 
constitutional requirements.)      

3 A.C.A. § 12-41-503(b) (Repl. 2009).  Accord Op. Att’y Gen. Nos. 2009-043; 2005-278.   

Subsection 12-41-503(a) provides: 

Sheriffs and other keepers or administrators of jails within the State of Arkansas are 
responsible for managing the populations and operations of their respective facilities in 
compliance with the laws and the Arkansas Constitution and within the requirements of 
the United States Constitution. 

4 See generally A.C.A. § 14-45-109 (Repl. 1998) (authorizing town councils of incorporated towns to 
provide, by ordinance, for the election of a town marshal.)  See also A.C.A. § 14-52-103 (Repl. 1998) 
(providing that the governing body of an incorporated town may, by ordinance, “establish either a police 
department or a city marshal’s office.”) 

5 See Op. Att’y Gen. 2009-043 at 13 (responding to the question: “Can the sheriff or his representative 
refuse to accept custody of a person lawfully arrested by a municipal police officer from a city within the 
sheriff’s county?”).  The opinion states: “It is my opinion that neither the sheriff nor his representative is 
permitted to refuse to accept such a prisoner unless that action is necessary to limit prisoner population in 
compliance with the law and constitution of this state and the United States Constitution.  Id. (citing A.C.A. 
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I am somewhat uncertain as to the precise focus of your second question.  Without 
clarification, I can only note that the duties of a sheriff likely include the implied 
duty to respond to a fellow peace officer’s reasonable requests for assistance 
where the request pertains to matters within the sheriff’s jurisdiction and general 
duties.  Although a sheriff may be accorded a certain amount of discretion in 
handling such communications, a response is in all likelihood within his or her 
general duties, and would best promote the sheriff’s responsibility as conservator 
of the peace. 

Deputy Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM/EAW:cyh 
 

                                                                                                                                       
§ 12-41-503(a) & (b)).  The opinion also notes the fact that the city and county may enter into an agreement 
pursuant to A.C.A. § 12-41-503(d) for the housing of prisoners; but in the absence of an agreement, the 
county quorum court may set a daily fee pursuant to A.C.A. § 12-41-506(a) for keeping prisoners of 
municipalities.  Id. at 5-8     


