
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2011-137 
 
November 28, 2011 
 
The Honorable Andrea Lea 
State Representative 
Post Office Box 1342 
Russellville, Arkansas 72811-1342 
 
Dear Representative Lea: 
 
You have asked for my opinion about whether a certain person can attend 
executive sessions under the Arkansas Freedom of Information Act (FOIA). You 
explain that an unnamed “public board that falls under A.C.A. § 25-19-106” 
employs a “general manager” who is “the top day to day administrator for the 
board who carries out the board’s directives.” You ask “whether A.C.A. § 25-19-
106(c)(2), or some other law,[1] allows the general manager to…attend an 
executive session of the board…[that was called] to consider…[appointing] a 
director” who, after being appointed, “is the employment supervisor and job 
reviewer of the general manager.”  
 
RESPONSE 
 
The FOIA explains that, apart from the governing body, only three categories of 
people can attend an executive session. The first category is for “the person 

                                                       
1 I cannot address whether “some other law” than the FOIA addresses your question because, in 
order to address this part of your question, I would have to know what kind of “board” you are 
asking about. Some public entities have specific statutes that add more specific rules than the 
FOIA about (1) what kinds of meetings can be closed and (2) who can attend those meetings. See 
generally, Op. Att’y Gen. 2005-269; John J. Watkins & Richard J. Peltz, THE ARKANSAS 

FREEDOM OF INFORMATION ACT (Arkansas Law Press, 5th ed., 2009), at 333 (“If an executive 
session is held pursuant to a particular statute rather than the FOIA’s personnel provision, the 
governing body may in its discretion allow others to attend, unless the statute limits that 
discretion.”). 
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holding the top administrative position in the public agency, department, or office 
involved.”2 According to your background facts, the “general manager” (GM) you 
refer to is the person holding the “top administrative position” in this public entity. 
If that is true (which I have no way of knowing), then the GM is not barred from 
attendance.  
 
Your question seems to be concerned not so much with the foregoing rule that the 
GM can be present at executive sessions considered generally, but with whether 
the GM can be present at a particular kind of executive session, namely one that is 
called to discuss appointing someone to a position that is superior to the GM. 
Given the language of the FOIA quoted above, that concern is unfounded, in my 
opinion. There is no exception in the language quoted above that blocks the “top 
administrat[or]” from attending the closed meeting if that meeting will discuss a 
position superior to the top administrator.   
 
Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared this opinion, which I hereby 
approve. 
 
Sincerely, 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM/RO:cyh 
 

                                                       
2 A.C.A. § 25-19-106(c)(2)(A) (Supp. 2011). 


