
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2011-134  
 
January 27, 2011 
 
The Honorable John T. Vines 
State Representative 
123 Market Street 
Hot Springs, Arkansas  71901-5308 
 
Dear Representative Vines: 
 
This is my opinion on your questions about Certified Court Reporters: 
 

1. Is the authority to administer oaths in Section 23 [of the Regulations of 
the Board of Certified Court Reporter Examiners] limited to court related 
proceedings as specifically identified therein, or can it be interpreted more 
broadly to include sworn statements, examinations under oath for 
insurance claims, or witnesses appearing at hearings before administrative 
bodies such as the Public Service Commission or the Pollution Control 
and Ecology Commission? 
 
2. With the advances in technology, it is now possible to conduct a 
deposition through the use of interactive video and telephone or Internet 
access where the participants can hear and see each other. Can a court 
reporter administer the oath to a deponent and satisfy the requirement of 
the deposition being taken before an officer authorized to administer oaths 
in a video conference deposition where the participants can hear and see 
each other, but are not physically present at the same locale? 

 
RESPONSE 
 
In my opinion, the authority to administer oaths granted by Section 23 is limited to 
the circumstances set forth in Section 23; and a Certified Court Reporter may 
administer an oath to a witness in a videoconference deposition.  
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Question 1 – Is the authority to administer oaths in Section 23 [of the 
Regulations of the Board of Certified Court Reporter Examiners] limited to 
court related proceedings as specifically identified therein, or can it be 
interpreted more broadly to include sworn statements, examinations under oath 
for insurance claims, or witnesses appearing at hearings before administrative 
bodies such as the Public Service Commission or the Pollution Control and 
Ecology Commission? 
 
The rule referred to in your question provides: 
 

A Certified Court Reporter may administer oaths to witnesses in court 
proceedings, depositions, grand jury proceedings, or as otherwise 
authorized by a court of record. 
 

Regulations of the Board of Certified Court Reporter Examiners, § 23 (“Section 
23”). 
 
The Board of Certified Court Reporter Examiners (the “Board”) promulgates and 
amends its regulations, including Section 23, under authority granted by the 
Arkansas Supreme Court, subject to the Court’s approval. See Ark. R. Ct. Rep. 
Cert. § 3.H. The Court publishes the Board’s regulations alongside the Court’s 
own rules. See, e.g., In re: Rule Providing for Certification of Reporters; 
Regulations of the Bd. of Certified Court Reporter Examiners, 354 Ark. Appx. 730 
(2003) (per curiam) (“adopt[ing] and publish[ing]” Section 23 without comment 
on its substance). Accordingly, in my view, the Board’s regulations essentially 
amount to court rules.  
 
Arkansas courts construe court rules using the same canons of construction used to 
construe statutes. E.g., Ligon v. Stewart, 369 Ark. 380, 255 S.W.2d 435 (2007). 
They construe unambiguous statutes according to the plain meaning of the words 
used. E.g., May Const. Co., Inc. v. Town Creek Const. & Dev., LLC, 2011 Ark. 
281, ___ S.W.3d ___, 2011 WL 2477185. 
 
In my view, Section 23 is clear and unambiguous. It authorizes Certified Court 
Reporters to administer oaths in connection with “court proceedings, depositions, 
[and] grand jury proceedings,” and not otherwise, unless “authorized by a court of 
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record.” The matters and circumstances referred to in your question simply do not 
fairly come within Section 23’s scope, indicated by its words’ plain meaning.1  
 
My view is consistent with a Court rule relating to Certified Court Reporters. The 
rule, entitled “Scope,” requires that transcripts taken in “court proceedings, 
depositions, or before any grand jury” be certified by a Certified Court Reporter. 
Ark. R. Ct. Rep. Cert. § 11(a). The rule does not purport to apply to any other 
proceedings. 
 
In my opinion, the authority to administer oaths granted by Section 23 is limited to 
the circumstances set forth in Section 23.2 
 
Question 2 – With the advances in technology, it is now possible to conduct a 
deposition through the use of interactive video and telephone or Internet access 
where the participants can hear and see each other. Can a court reporter 
administer the oath to a deponent and satisfy the requirement of the deposition 
being taken before an officer authorized to administer oaths in a video 
conference deposition where the participants can hear and see each other, but 
are not physically present at the same locale? 
 
An Arkansas court rule expressly provides for depositions to “be taken by 
telephone or other remote electronic means.” ARCP 30(b)(7). A predecessor in 
this office opined that a notary may administer an oath by telephone to a 
deposition witness not in the same location. Op. Att’y Gen. 89-040. My 
predecessor reached this conclusion in consideration of the quoted rule’s express 

                                              
1 With respect to administrative proceedings before the bodies you specify in your question, oaths are 
governed by specific regulations. See Arkansas Public Service Commission Rules of Practice and 
Procedure, Rule 3.06 (presiding officer at any Commission hearing “shall . . . administer oaths . . . .”); 
Arkansas Pollution Control and Ecology Commission, Regulation No. 8, Administrative Procedures, 
Regulation 8.608(C)(2) (Administrative Hearing Officer “may . . . [a]dminister oaths and affirmations . . . 
.”). With respect to administrative proceedings before agencies subject to the Administrative Procedure 
Act, that law provides that the officer presiding over a hearing is empowered “[t]o administer oaths and 
affirmations.” A.C.A. § 25-15-203(3)(A)(ii) (Repl. 2002).   
 
2 Your question and my answer are limited to the meaning and effect of Section 23. This opinion should not 
be taken to imply that a person who is a Certified Court Reporter may not be authorized to administer oaths 
other than under Section 23.  
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authorization of telephone depositions and the absence of any relevant prohibition 
in the statute that authorizes notaries to administer oaths. Id. 
 
The requirement you refer to in your question is contained in an Arkansas court 
rule:  
 

[D]epositions shall be taken before an officer authorized to administer 
oaths . . . . 
 

ARCP 28(a). 
 
As discussed in my answer to your first question, Section 23 authorizes a Certified 
Court Reporter to administer an oath to a deposition witness.  
 
In Clone Component Dist. Inc. v. State, 819 S.W.2d 593 (Tex. App. – Dallas 
1991), the court held that a rule substantially similar to ARCP 28(a) did not 
require the officer and the witness in a telephone deposition to be in the same 
location. The court stated that one person is “before” another when in the other’s 
presence, and that, when speaking by telephone, people are in fact in each other’s 
aural and vocal, though not physical, presence. The court held that a person in 
another’s aural and vocal presence is “before” the other person for purposes of the 
rule. 
 
I agree with my predecessor’s reasoning in Op. Att’y Gen. 89-0403 and with the 
court’s reasoning in Clone. Participants in a videoconference are in each other’s 
aural, vocal, and visual presence.4 A videoconference deposition is therefore held 
“before” an officer who can see and hear the witness and other participants.  
 

                                              
3 My predecessor did not refer to ARCP 28(a)’s “before” requirement. 
 
4 Both my predecessor in Op. Att’y Gen. 89-040 and the court in Clone acknowledged that telephone 
depositions may present difficulties owing to the fact that the officer cannot see the person who takes the 
oath and testifies, and therefore can later identify the person, if at all, only by the sound of the person’s 
voice.  See Op. Att’y Gen. 89-040 at 2; Clone, 819 S.W.2d at 599. These difficulties obviously will not 
arise in connection with videoconference depositions. 
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As noted above, ARCP 30(b)(7) expressly provides for depositions by remote 
electronic means. And as noted by the Clone court, a significant part of such a 
rule’s utility would be lost if the witness and the person administering the oath 
were required to be in each other’s physical presence. See Clone, 819 S.W.2d at 
598. 
 
In my opinion, then, a Certified Court Reporter may administer an oath to a 
witness in a videoconference deposition.  
 
Assistant Attorney General J. M. Barker prepared this opinion, which I approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
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