
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2011-121 
 
November 29, 2011 
 
The Honorable Robert Thompson 
State Senator 
414 West Court 
Paragould, Arkansas 72450-4293 
 
Dear Senator Thompson: 
 
You have asked for my opinion on several questions about A.C.A. § 6-17-1506, 
which is a component part of the Teacher Fair Dismissal Act (TFDA). You ask the 
following five questions:  
 

1. Arkansas Code Annotated § 6-17-1506(a)(2) states [that a teacher’s 
annual contract automatically renews unless] “During the period of 
the contract or within ten (10) calendar days after the end of the 
school year, the teacher [resigns].” Does “end of the school year” 
mean June 30, which is the end of the fiscal school year; or does it 
mean the last day of the student/teacher interaction, which would 
vary from school district to school district?   
 

2. A 12-month teacher (such as a coach or a [vocational agriculture 
teacher under A.C.A. § 6-17-802]) has his or her contract starting on 
July 1 and going through June 30 of the next year. Under section 6-
17-1506, would the 12-month teacher have the entire year in which 
to resign?  
 

3. Because a 12-month teacher is a teacher also, would “during the 
period of the contract” mean the 180 days teachers are contracted for 
(days outside the 10 professional days)?  
 

4. Teachers have 30 days to sign and return their contract once a school 
district gives it to them. What happens if they fail to sign and return 
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the contract? Specifically, is such a teacher still obligated to the 
school and the school to that teacher, or is he or she free to sign a 
contract with another school?  
 

5. Can a teacher resign…if he or she is within the 30 days of returning 
the contract, but outside the 10 days after the end of school [noted 
under 6-17-1506(a)(2)]? 
 

RESPONSE 
 
In my opinion, the answer to your first question is that the term “end of the school 
year” refers to the last day of student/teacher interaction. The answer to your 
second and third questions is that a teacher may resign during the period of their 
contract, with the resignation effective at the end of that contract period. Thus, if a 
teacher has a 12-month contract period, the teacher can resign anytime during that 
12 months. I cannot respond to your fourth question for the reason explained 
below. Please see the body of the Opinion for my response to your fifth question, 
which is subject to two distinct interpretations. 
 
DISCUSSION  
 
Question 1: Arkansas Code Annotated § 6-17-1506(a)(2) states [that a teacher’s 
annual contract automatically renews unless, among other things, the teacher 
resigns] “[d]uring the period of the contract or within ten (10) calendar days 
after the end of the school year….” Does “end of the school year” mean June 
30, which is the end of the fiscal school year; or does it mean the last day of the 
student/teacher interaction, which would vary from school district to school 
district? 
 
In Opinion No. 97-345, my predecessor addressed this question as it applies to the 
use of the term “end of the school year” in subsection 6-17-1506(c). He concluded 
that the term refers to the “last day of student attendance,” which I take to be 
synonymous with your term “last day of student/teacher interaction.” I agree with 
my predecessor’s conclusion and the reasoning he provided for it. Further, I see no 
principled reason why the same phrase should mean anything different when used 
in subsection 6-17-1506(a)(2). Because all the arguments provided in Opinion No. 
97-345 apply equally to your question, I will simply enclose that opinion.  
  
Question 2: Teachers whose contract is for 12 months (e.g., vocational-
agriculture teachers under A.C.A. § 6-17-802) have their contracts starting on 
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July 1 and going through June 30 of the next year. Under section 6-17-1506, 
would such a teacher have the entire year in which to resign?  
 
Yes. Under A.C.A. § 6-17-1506(a)(2), teachers may resign “[d]uring the period of 
the contract or within ten (10) calendar days after the ends of the school year….” 
If, as a factual matter, a teacher has a 12-month contract, then this provision 
enables that teacher to tender a resignation at any time within that same 12 
months, with the resignation to be effective at the end of the 12-month contract 
period.   
 
Question 3: Because a 12-month teacher is a teacher also, would “during the 
period of the contract” mean the 180 days teachers are contracted for (days 
outside the 10 professional days)?  
 
I am not entirely sure what this question is asking. Nevertheless, I will assume that 
you are asking whether a person who has a 12-month contract but only teaches for 
9 months during that period can resign only during the 9 months or during the 
larger 12-month window.  
 
This question is substantially the same as your second question because the two 
questions share a critical hypothetical fact: namely, that the teacher has a contract 
period that lasts for 12 months. As noted in response to your second question, 
subsection 6-17-1506(a)(2) permits teachers to resign “during the period of the 
contract.” Given that, under your hypothetical, the teacher has a 12-month 
contract, this subsection indicates that—as I noted in response to your second 
question—the teacher has 12 months within which to resign; not the shorter 9 
months, or, as you say, “the 180 days teachers are contracted for.”   
 
Question 4: Teachers have 30 days to sign and return their contract once a 
school district gives it to them. What happens if they fail to sign and return the 
contract? Specifically, is such a teacher still obligated to the school and the 
school to that teacher, or is he or she free to sign a contract with another 
school?  
 
Question 5: Can a teacher resign…if he or she is within the 30 days of returning 
the contract, but outside the 10 days after the end of school [noted under 6-17–
1506(a)(2)?] 
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I am unable to respond to these questions because they involve issues that are 
currently being litigated in Benton County Circuit Court as McCrary v. Gentry 
School District, CV-2011-936-4. To avoid encroaching upon exclusively judicial 
prerogatives, it has long been the policy of this executive-branch office to avoid 
rendering opinions on matters that are the subject of litigation. E.g., Op. Att’y 
Gen. 2009-112 (and opinions cited therein). Any opinion issued from my office 
would constitute executive comment on matters that are properly decided by a 
judicial body.  
 
With respect to Question 5, however, if your question is referring to a teacher with 
a 12-month contract, then the time-frames at issue in this question are irrelevant to 
when the teacher can resign. This is because, as noted in response to your second 
and third questions, teachers can resign “during the period of” their contract 
 
Assistant Attorney General Ryan Owsley prepared this opinion, which I hereby 
approve. 
 
Sincerely, 
 
 
DUSTIN MCDANIEL 
Attorney General 
 
DM/RO:cyh 
 
Enclosure 


